"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Habur, bir an önce eski performansına kavuşmalı

07 Ocak 2016, Perşembe 18:18
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) öncülüğünde Mersin iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan gelişmelerle ortaya çıkan sıkıntılara ilişkin çözüm önerileri sunuldu.

MTSO'dan yapılan yazı açıklamaya göre, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya başkanlığında MTSO’da, Deniz Ticaret Odası, Mersin Uluslararası Limanı, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Antrepocular Derneği, Mersin Üniversitesi ve MTSO Meslek Komiteleri temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantıda Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sıkıntılar değerlendirildi. 

Toplantıda, Habur Sınır Kapısı'nın Irak'a yapılan transit ticarette önemli bir merkez olduğu değerlendirilirken, sektör temsilcilerinin bu sıkıntılı süreçte maddi kayıpların yanında pazar kaybetme endişesi de yaşadığı dile getirildi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Habur Sınır Kapısı bir taraftan Irak'a doğrudan ihracat yapan Türkiye, diğer taraftan Irak'a yapılan transit ticaretin önemli bir merkezi. Bu nedenle Habur Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ardından yaşanan sıkıntılar gün geçtikçe artıyor. Alternatif güzergah olarak Gürbulak Sınır Kapısı görülse de orada da olumsuz hava koşulları, araç yığılmaları ve İran'ın keyfi uygulamaları nedeniyle bu kapıdan da beklenen düzeyde sonuç alınamıyor. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalardan Mersin Limanı'na, ihracatçıdan taşımacılara kadar birçok sektör bu dönemde birlikte hareket ederek yaşanan olumsuz tablodan en az hasarla çıkmanın yollarını arıyor. 

Habur Sınır Kapısı'nda bekleyen araç sayısının 10 binleri aşması endişeleri artırıyor. Hedef, bu dönemde yaşanan sıkıntıları daha yüksek sesle duyurabilmek adına birlikte hareket etmek ve sıkıntılar geçinceye kadar konunun taraflarının birbirine olan desteğinin artırılmasını sağlamak. Sektör temsilcilerinin yaralarının sarılması adına ilgili bakanlıklardan, bankalara, armatörlerden, acentelere kadar konunun tüm paydaşlarından çeşitli talepler var."

Kapının randımanlı çalışması için tedbirlerin arttırılması ve transit ticaret yapan ihracatçılara gerekli desteğin devlet tarafından sağlanması istenen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Eximbank kredileri ve ihracat taahhütleri ertelenmeli ve özellikle iptal ve iade olan ürünlerde taahhüt aranmaması sağlanmalı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının acilen bu yüklerle ilgili antrepolarda depolama izni vermesi gerekmektedir. Armatör acenteleri ve Mersin Liman İşletmesi mücbir sebep göz önünde bulundurarak demoraj, ardiye ve fuzuli işgaliye bedellerinde indirim yapmalı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 72 saat olan sürenin uzatılması veya tolere edilmesi gerekmektedir.

Mücbir sebeplere takılan bu taşımacıların yol izin belgelerinin süreleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ya uzatılmalı ya da süre şartı aranmamalı. Acilen MTV, SSK ödemelerinin kriz bitene kadar alınmaması sağlanmalı ve bankalar ile finans kuruluşlarına olan borçların ertelenmesi sağlanmalı. Zararların kalıcı etki bırakmaması sebebiyle lojistik sektöre destek verilmeli ve Habur Sınır Kapısı biran önce eski performansına kavuşmalıdır."

Güvenlik gerekçesiyle 14 Aralık'tan itibaren araç geçişlerinin yapılamadığı Habur Sınır Kapısı'nda 5 Ocak'ta hem Irak'tan hem de Türkiye'den araç geçişi başlamıştı.

AA

Etiketler: mtso, habur
Okunma Sayısı: 1354
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı