"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İhracatçı Rusya'dan vazgeçmiyor

27 Ocak 2015, Salı 23:48
Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne göre ihracatçıların hedef pazarlarında ilk sırada Rusya var. TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatçılarda Rusya’nın Avrupa’dan mal almayıp Türkiye’ye yöneleceği beklentisi var” diyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi üç ayda bir açıkladığı Beklenti Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Buna göre neredeyse her iki ihracatçıdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal sattı. Anket sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların yüzde 38,6'sı ocak-mart döneminde ihracatını artıracağını öngörüyor.

Hedef pazarlar listesinin başında ise Rusya var. Türkiye ile Rusya arasındaki ihracat, petroldeki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle Rusya ekonomisindeki kırılganlık sonucu bir yılda yüzde 15 düştü. Rusya, Türkiye’nin yedinci büyük ihracat pazarı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kayıplara rağmen bütün sektörler Rusya ile ilgili beklenti içinde” diyor:

"Avrupa’da birçok firma bizim üzerimizden Rusya’ya mal satmak istiyor. İhracatçılarda Avrupa olmazsa Rusya, Türkiye’den mal alacak beklentisi var. Son yıllarda iki ülke arasında yakınlık arttı. Vizeler kaldırıldı, yerel para cinsinden ticaret konuşuluyor. İhracatçılarımız yeni pazarlarda da atılım yapıyor. Yılın son çeyreğinde yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı yüzde 44'ü buldu. 2010'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştık. Bu demek oluyor ki neredeyse her 2 ihracatçıdan biri son çeyrekte yeni pazarlara mal satmış. Bu yılın ilk çeyreğinde de ihracatçılarımız alternatif olarak yüksek hacimli, büyük pazarlara odaklanıyorlar, bunu son derece olumlu buluyoruz."

"Dolarla mal satacak pazar gerekli"

Jeopolitik risklerle geçtiğimiz yıl 3 milyar dolar kaybeden için öne çıkan bir pazar da ABD.  ABD, hedef pazarlar listesininikinci sırasında. Büyükekşi, euronun dolara karşı kaybının arttığı bu dönemde, dolarla mal satacak pazarlara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Anket sonuçlarına göre ihracatçıların üç büyük sorunu, girdi, enerji maliyetleri ile hammadde fiyatlarındaki yükseklik. İhracatçılar gerileyen paritenin belirlediği fiyat ve karlılık baskısı ile bölgesel pazarlardaki sıkıntılar karşısında girdi maliyetlerinde iyileştirmeler olmasını istiyor. Petroldeki düşüşle birlikte ihracatçıların yüzde 73'ü enerji maliyetlerinde azalma  bekliyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından üretim maliyetlerinde azalış bekleyenlerin oranı ihracatçıların neredeyse yarısı.

"Döviz riskine önlem alınmalı"

İhracatçıların 1. çeyrek dolar öngörüsü 2,28, euro 2,64. 2015 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 6,50, Merkez Bankası faiz beklentisinin yüzde 6,95, yıl sonu büyüme beklentileri ise yüzde 3,9.

TİM Başkanı düşen euro karşısında ihracatçıların önlem alması gerektiğini vurguladı:

"Döviz kuru riskine karşı ihracatçılar önlem almalı ve ihracatçılarımız öncelikle kendi faaliyetlerinde para kazanmalı, faaliyet karına odaklanmalı, karı dövizdeki spekülatif hareketlere bağlamamalı”

Büyükekşi, ihracatçıların yılın ilk çeyreğine pozitif bir bakış açısıyla girdiklerini söyledi, dış finansman talebinin arttığını vurguladı:

“2014 yılının son çeyreğinde dış finansman talebinde bulunan firmaların oranı ise rekor seviyede yüzde 44,8 olarak gerçekleşti. 2015'in ilk çeyreğinde dış finansman talebinin olacağını öngören firmaların oranı, yüzde 45 mertebesi ile güçlü artış trendini devam ettiriyor. Özellikle ilk 500'deki büyük ihracatçıların yüzde 51'inin dış finansman kaynaklarına ihtiyaç duyması, vakit kaybetmeden finansman imkanlarının geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor”

Yunanistan'daki seçim sonuçlarının ihracata etkisini de değerlendiren Büyükekşi, yorum yapmak için şu anda çok erken olduğunu söyledi, Yunaistan'ın Türkiye ihracatında payının çok düşük olduğunu vurguladı. 

Etiketler: rusya, ihracaat, hedef
Okunma Sayısı: 1457
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı