"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Karşılıksız çek'in önü alınamıyor

15 Eylül 2015, Salı 15:06
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, piyasadaki nakit sıkıntısının arttığını, karşılıksız çekin önünün alınamadığını belirterek "Dolardaki artışın şirketlere faturası 1 ayda 49 milyar lira. Milletimiz kendisine fatura çıkarmak isteyenlere sandıkta asıl faturayı kesecektir." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Öztrak, milletin aş ve iş sorununun ağırlaşıyor olduğunu söyledi. Reel sektörden gelen feryat ve rakamların sorunların yakıcılığının her gün arttığını gösterdiğini dile getiren Öztrak, şöyle devam etti:

"Mayıs-Haziran-Temmuz aylarını kapsayan Haziran ayı işgücü ve istihdam verileri, işsizlik oranının geçen yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak yüzde 9,6 çıktığını gösteriyor. Mevsim etkilerinden arınmış işsizlik rakamı ise bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 10,4’e çıktı. Veriler işsizliğin artış eğiliminde olduğunu göstermektedir. Nitekim son bir yılda işsiz sayısı 226 bin artarak 2,9 milyona çıkarken, mevsim etkilerinden arınmış işsiz sayımız 3,1 milyona ulaşmıştır.

Özellikle genç işsizliği ciddi boyutlardadır. Gençler arasında işsizlik oranı son 14 aydır artmaktadır. Haziran’da gençler arasında işsizlik ham verilerle yüzde 17,7; mevsim etkilerinden arınmış verilerle yüzde 19,2’dir. Neredeyse her beş gencimizden birisi iş ve istihdamdan mahrumdur. Genç işsiz ordumuz son bir yılda 74 bin artış ile 913 bine çıkmıştır. Reel sektörden gelen feryat ve sinyaller hiç iç açıcı değildir.

Nitekim, mevsim etkilerinden arınmış verilere göre Haziran’da sanayi istihdamı 24 bin, inşaat sektörü istihdamı 14 bin gerilemiştir. Piyasalarda nakit akışında sıkıntılar da ağırlaşmaktadır. 2015’in ilk 8 ayında karşılıksız çek tutarı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 49 artmıştır."

BELLİ MAKAMLAR BÜYÜK KOALİSYON FIRSATINI HEBA ETTİ

Türkiye'nin, vatandaşlarına refah, gençlerine iş ve istihdam sağlamanın yollarını aramak zorunda olduğunu vurgulayan Öztrak,

"Ancak ülkemiz, 7 Haziran’dan sonra, bu gündemden uzaklaştırılmıştır. Seçimlerin ardından milletin ortaya koyduğu iradeye saygı gösterip hızla hükümet kurulması, ekonomide kaybolan güvenin büyük bir koalisyonla tesis edilmesi gerekirken; tüm toplum kesimlerinin uyarılarına rağmen, bu imkân “belli makamlar” tarafından heba edilmiştir." diye konuştu. 

KURUN ŞİRKETLERE FATURASI: 1 AYDA 49 MİLYAR TL

"Birilerinin şahsi çıkar ve beklentileri için ülke siyasi belirsizliğe itilmiş, ekonomik sorunlar ağırlaşmıştır." diyen Öztrak,

"Koalisyon görüşmelerinin sonlandığı 13 Ağustos’tan 14 Eylül’e kadar geçen 1 aylık sürede TL, Dolar karşısında, yüzde 10 değer kaybetmiştir. Reel sektör şirketlerimiz 176,2 milyar Dolar net döviz açık pozisyonu taşımaktadır. Son bir ayda reel sektör şirketlerinin kur farkı zararı 48,8 milyar TL’ye çıkmıştır. Sıkışan reel sektör ya zam yaparak ya işçi çıkararak ya da borçlarını ödemeyi erteleyerek bu zararı göğüslemeye çalışacaktır. Perşembenin gelişi, Çarşambadan bellidir. Sonuçta yük milletin sırtında kalacaktır." şeklinde konuştu.

MİLLET SORUMLULARA FATURAYI 1 KASIM’DA KESECEK

Öztrak koalisyon çalışmalarıyla ilgili olarak"Ancak muhataplar bunun önemini anlayamamış, milletin iradesini ikmale bırakabileceklerini düşünmüştür. Milletimiz kendisine fatura çıkarmak isteyenlere sandıkta asıl faturayı kesecektir. 1 Kasım’da millet kendi geleceğine el koyacak, cebine ve geleceğine musallat olanlara hak ettiği yanıtı verecektir." dedi.

Okunma Sayısı: 2891
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HAKİKAT ACI

    15.9.2015 16:14:19

    Ticaret aleminin en büyük sıkıntılarından biri KARŞILIKSIZ ÇEK olayıdır.Bunun için çek karnesi verilirken her yaprağın azami miktarı çek yaprağında belirtilmeli,toplamda da çek karnesinin ne kadar olacağı belli olacağı için SİGORTA SİSTEMİ kurulup alıcının mağdur olmaması için kesilen bu çekler mutlak surette ödenmelidir.Bir diğer alternatif ise çek yapraklarında miktarlar matbu olarak banka tarafından verilirken yazılı olmalı yine bu çekler ibrazında bankaca ödenme garantisi olmalıdııır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı