"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mobilya sektörü ihracata büyük katkı sağladı

30 Temmuz 2015, Perşembe 12:28
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, "Türkiye mobilya sektörü ilk yarıyı 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapattı, 2015 yılını 2,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz" dedi.

"MOSDER 11. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması"nın basın lansmanında konuşan Doğan, sektörün 2015 yılı ilk yarı ihracat ve ithalat verilerini açıkladı.

Doğan, ilk yarı ihracat rakamlarına göre mobilya sektörünün ilk çeyrekteki düşüşe rağmen, alınan önlemlerle büyümeye devam ettiğini belirterek, "Dünyada mobilya ihracatı yapan ülkeler sıralamasında 15'inci sıradan 12'inci sıraya yükselen Türkiye, 2015'in ilk yarısını 1 milyar 100 milyon dolar ile kapattı" diye konuştu.

Rakamların 10 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerlendiğine işaret ettiğini dile getiren Doğan, komşu ülkelerdeki olumsuz gelişmelere rağmen ilk yarıyı 1 milyar 100 milyon dolarlık ihracat rakamıyla kapatan Türkiye mobilya sektörünü, İran'a yönelik ambargonun kalkmasıyla birlikte 3'üncü çeyrekte daha olumlu bir havanın beklediği değerlendirmesinde bulundu.

Doğan, Türkiye'yi 2023 yılında dünyadaki en büyük ilk 5 ihracatçı ülke arasında görmek istediklerine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Bu rakamlar hedefimize güçlü bir şekilde ulaşacağımızı gösteriyor. Mobilya sektörü son 10 yıldır sürekli büyüyor. Komşu ülkelerdeki krizlere ve iç karışıklıklara karşın bizim ihracattaki başarımız sürüyor. Bu da Türk mobilya sektörünün dünyadaki yerinin güçlenerek büyüdüğünün kanıtı. 2015 yılını 2,6 milyar dolarlık ihracat ile kapatmayı hedefliyoruz."

Dünyaca referans kabul edilen Centre For Industrial Studies (CSIL) raporlarında, Türkiye mobilya sektörünün 2014 yılı ihracat rakamlarına göre dünyada en çok mobilya ihraç eden ülkeler sıralamasında bir önceki yıla göre 3 sıra birden yükselerek 12'nci olduğu bilgisini de veren Doğan, mobilya ithalatına gelen yüzde 50'lik ek gümrük vergisinin sonuçlarının da yavaş yavaş hissedilmeye başlandığını ve ithalattaki artışın yüzde 1'de kaldığını aktardı.

Soruları da yanıtlayan Doğan, ihracatı artırabilmek ve çevre ülkelerde yaşanan kaoslardan dolayı yaşanan kaybı telafi edebilmek adına Uzakdoğu pazarına girmek istediklerini belirterek, "Bunun için devletten navlun desteği istiyoruz. Çin büyük bir pazar, Çin pazarına ulaşmamız demek 2023 hedefimiz olan 10 milyar doları 15 milyar dolara çıkarıp yüzde 50'lik büyüme kaydetmemiz demek" diye konuştu. 

AA

Etiketler: mobilya, ihracat
Okunma Sayısı: 2229
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı