"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mobilya sektöründe patent başvurusu çılgınlığı

19 Ekim 2015, Pazartesi 11:08
Kayseri’nin mobilya üretim merkezi üssü olduğunu belirten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Kayserili sanayicilerin patent başvurusunda atağa geçtiğini ve mobilya sektöründe patent başvurularının 9 kart attığını söyledi.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, patent ve markalaşmada daha büyük atılım için mecliste 3 yıldır bekleyen patent kanununun çıkması gerektiğini ifade etti.

Kemal Yamankaradeniz’in altını çizdiği verilere göre, “Türkiye'nin en kalabalık 15’inci şehri olan Kayseri, aynı zamanda sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından da ilk 15 il arasında yer alıyor. Şehir, Türkiye'nin en büyük serbest bölge alanına sahip. Kayseri’de 6 organize sanayi bölgesi var ve her yıl 20 kadar sanayi kuruluşu, İstanbul Sanayi Odası tarafından yayınlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine girmeyi başarıyor.”

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı, yurt genelinde mobilya sektöründe üretim yapan 20 büyük firmanın 13’ünün Kayseri’de ve Kayseri’deki mobilya tesisleri olduğunu aktararak,

“Kayseri, yılda 500 milyon dolar civarında ihracat yapıyor. Türkiye’nin toplam mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 30’unu gerçekleştiriyor. Türkiye’nin 12,5 milyar dolar değerinde olduğu düşünülen üretim kapasitesi ise dünya mobilya üretiminin yüzde 3,6’sını oluşturmakta. Mobilya ticaretinde en fazla göze çarpan gelişim, dışa açılma oranının her geçen yıl artması. 2050 yılında dünya mobilya pazarının 1 trilyon doları geçeceği tahmin edilmektedir.” dedi. 

"MOBİLYA SEKTÖRÜNDE PATENT BAŞVURULARI 9 KAT ARTTI"

Kemal Yamankaradeniz, Kayseri’deki patent başvuru ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Patent Enstitüsü’nün 2014 verilerine göre; ev aletleri 724, fabrikasyon metal ürünleri 555, motorlu kara taşıtı ve römork imalatı 536, mobilya 492, özel amaçlı makineler 438 patent başvurusu ile ilk beşte yer alıyorlar.

Patent söz konusu olduğunda yükselişe geçen sektörlere baktığımızda; savunma sanayi, mobilya ve makine sektörlerinde, deyim yerindeyse patlama görüyoruz. Mobilya sektöründe 2000 yılında 52 olan patent başvuru sayısı, 2014 yılında 9 kat artış göstererek 492’ye ulaşmış durumda.” 

"PATENT YASASI ÇIKMALI"

Kemal Yamankaradeniz, Kayseri’yi patent, marka tescil ve faydalı model başvurularının önemini kavramış bir şehir olduğunu vurguladı.

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı, patent yasası ile ilgili şunları paylaştı;

“Üretime büyük değer katan bu konulardaki büyümeyi devam ettirmek gerek. Ama miadını doldurmuş patent kanunumuz, önümüzü kesiyor. Patent ile ilgili işler, 90’lı yıllarda çıkarılan kanun hükmünde kararname ile yürütülmekte. 3 yıldır mecliste bekleyen bir patent kanunu var ve bu kanun tasarısı, konulan ekonomik hedeflere ulaşmamız için oldukça gerekli.

Hızlı düşünüp, hızlı hareket etmemiz gereken konuların başında gelen patent kanunu, ülkemizin küresel rekabette yerini alabilmesi için ön koşullardan en önemlisi. Velev ki kanunun çıkarılmaması halinde, ülkemiz ekonomisine dair büyüme beklentileri çok da gerçekçi olmayacaktır. 21. yüzyıl Türkiye’sinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde hazırlanan yeni patent kanunu, Türkiye’de marka, patent, endüstriyel tasarım tescil süreçlerinin iyileştirilmesini kapsıyor.”

Okunma Sayısı: 3717
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı