"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya petrol üretiminde Sovyet sonrası dönemin rekorunu kırdı

02 Nisan 2015, Perşembe 20:05
Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının ser düşmesi nedeni ile zor günler yaşayan Rusya’da Mart ayında petrol üretimi Sovyet sonrası dönemin rekorunu kırdı.

Petrol ihraç eden ülkeler birliği OPEC’in petrol üretimini kısarak, fiyatların artırılması yönündeki beklentilerine Rusya’dan olumlu cevap gelmedi. Rusya özellikle kış şartlarında üretimde sert ayarlamalar yapamıyor.

Rusya Enerji Bakanlığı verilerine göre Mart ayında günlük ortalama üretim 10,71 milyon varille rekor kırdı. Bundan önceki en yüksek üretim günlük 10,67 milyon varille Aralık ayında gerçekleşti.

Rusya’nın petrol ihraç şirketi Transneft’in verilerine göre ihracat yüzde 2 artarak günlük 4,37 milyon varile ulaştı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, 2015’de petrol ihracatının artacağını belirtti. Rusya’nın petrol ihracatı bu yıl 3 milyon ton artarak 224 milyon tona ulaşması planlanıyor. 2035 için planlanan rakam ise 280 milyon ton.

Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom Mart ayında petrol üretimini bir önceki aya göre yüzde 14 artırdı. 

Sovyetler Birliği Uluslar arası Enerji Ajansı verilerine göre, 1988’de günlük üretim 11,9 milyon varili bulmuştu. 1991’de Sovyetler Birliği’nin son gününde üretim 1988’e göre yüzde 19 azalarak günlük 9,2 milyon varile gerilemişti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in iktidara gelmesinin ardından petrol fiyatları da hızla arttı. 2004’de 40 dolara kadar çıkan fiyatlar, 2008 başlarında 127 dolara yükseldi. Küresel mali krizin patlak vermesinin ardından hızla düşen fiyatlar 2009’da 35 dolara geriledi. Bu dönemde Rusya’da petrol üretimi günlük 10 milyon varili aşarak rekor kırdı. Rusya, 2010’da Vankor, Talakan ve Uvat petrol alanlarının da dahil olması ile günlük üretimde Suudi Arabistan’ı geçerek lider oldu.

Rusya’nın doğalgaz üretimi geçen ay 55,5 milyar metreküpü buldu. Doğalgaz üretiminin 36,11 milyar metreküpü Gazprom tarafından gerçekleştirildi. Uzmanlara göre Gazprom’un Avrupa ülkelerine ihracatı 2015’de artacak. Ancak petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile doğalgaz gelirleri de geçen yıla göre düşecek.

Etiketler: rusya, petrol, sovyet dönemi
Okunma Sayısı: 1261
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı