"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya yeni yatırımlar için Türkiye'deki girişimcileri davet ediyor

06 Mayıs 2015, Çarşamba 12:01
Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile ekonomide zor günler yaşayan Rusya yeni yatırımlar için Türk girişimcileri davet ediyor.

Rusya’da bitmez tükenmez iş olduğuna dikkat çeken Rus yetkililer, özellikle kriz sürecinde Rusya coğrafyasında Türk girişimciler için önemli fırsatlalar olduğunu belirtiyor.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nde uzun süre görev yapan, Türkiye’nin dev fabrikalarının kurulmasında katkısı bulunan Valeri Kononov, Türk girişimcileri Rusya’ya yatırıma davet etti. Rusya’da krizin zirve seviyesinin aşıldığını, Rus yöneticilerin de bu konuda açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Kononov, “Rusya’da Avrupa’ya göre rekabet daha düşük. Avrasya Ekonomik Birliği yeni vizyonlar oluşturuyor. Bu durumda gelin, çalışın, kazanın. Bu durumu kullanmamak günahtır…” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNDE BÜYÜK AVANTAJ VAR

Rusya’da tarım sektöründe büyük avantajlar olduğunu belirten Kononov, “Türkiye’de 80 milyon nüfus var. Toprak çakıllı, verimli değil. Biz de toprak çok verimli. Bir Türk heyetle Stavropol'de geziyorduk, işlenmiş toprak var orada bir Türk bu toprağı daha önce hiç görmemiş ilk defa eline alınca ‘Allah Allah, tereyağı gibi’ dedi. Çok verimli toprak. Değirmen kurun, un satın. Şimdi bizim köyler biraz zayıfladı. Köyleri kalkındırmak lazım. Gelin bunu beraber yapalım, birlikten güç doğar.” çağrısında bulundu.

Rusya’da krizin zirvesinin geçildiğini, yaptırımların herkese zarar verdiğini ifade eden Rus uzman, “Rusya'da hep tarih gösteriyor ki, çok zor durumda olduğumuz zaman sonrasında iyi gelişme sağlıyoruz. Türk firmalarının aktif olarak Rusya'ya gelmeleri lazım. Yeni anlaşmalar imzalanacak. Türk firmalarının burada daha rahat çalışabilmeleri için çalışmalar yapılıyor. Bütün formalite işleri Rus valilikler yapacak. Kaluga'da olduğu gibi. Türk şirketleri artık bu formalitelerle uğraşmayacak. Tataristan'da Türk şirketleri çok aktif. Bu durumu Rusya'nın diğer bölgelerine de taşımak istiyoruz. Rusya, Türkler için açık bir memleket. Gelin, çalışın, kazanın.” dedi.

TÜRKİYE’NİN AĞIR SANAYİ HAMLESİNDE RUSYA’NIN ROLÜ BÜYÜK

Türkiye ile ticari anlaşmalar çerçevesinde 1960’lı yıllarda bir dizi fabrika kurduklarını hatırlatan Rus uzman, İskenderun Demir Çelik, Seydişehir Alüminyum, Bandırma Sülfürik Asit fabrikası, Artvin lif-yonga fabrikası ve diğerlerinin bunlarının arasında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin kömür enerjisi kullandığını ve 1960-70’li yıllarda kış aylarında Ankara’da gökyüzünün görülmediğini ifade eden Rus uzman, “Doğalgazdan sonra nükleer santrali gündeme geldi fakat ilk görüşmeler hatırladığım kadarıyla 1979 yılında oldu. O dönemde farklı gerekçelerle başarılı olunamadı. Biz o zaman Karadeniz Samsun bölgesini ziyaret ettik. Trakya'da sismik olarak en sakin yer orası, oraya da gittik. Ama şimdi artık Akkuyu'da biliyorsunuz işlem yapılıyor. Yani biz 20 milyar dolardan fazla yatırım yapıyoruz, sahip oluyoruz, işletiyoruz. Türk inşaat firmaları da yatırıma katkı sağlıyor. Orada çalışacak mühendisler de yetiştiriliyor…” değerlendirmesinde bulundu.

Okunma Sayısı: 1396
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı