"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlıkta katkı payı, emeklileri mağdur ediyor

17 Mart 2017, Cuma 15:26
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, Sağlık Uygulama Tebliği'ndeki (SUT) katkı paylarının emekliler için yüksek olduğunu belirterek, emeklilerin katkı paylarından muaf tutulmasını talep etti.

Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'ya gelen 108 şube başkanının katılımıyla toplanan TÜED Başkanlar Kurulu, emeklileri yakından ilgilendiren konuları görüştü.

Şube başkanlarının SUT'taki katkı paylarının yüksekliğinden şikayet etmesi ve söz konusu katkı paylarının emeklilerin ekonomik şartlarını zorladığını dile getirmesi üzerine, katkı payları masaya yatırıldı.

Yapılan etraflı değerlendirmelerin ardından TÜED Başkanlar Kurulu, "5510 sayılı Kanunda ve Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan katkı payları, emeklilerimizi mağdur eder bir ödemeye dönüşmüştür. Emeklilerimiz, katkı paylarından muaf tutulmalıdır." kararını aldı.

"Emeklinin, devlet hastanesinden bile hizmet alması zorlaşmıştır"

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, alınan kararla ilgili yaptığı açıklamada, sağlıkta katkı paylarının yüksekliğinin emeklilerin temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, katkı paylarının 2017 yılı için ortalama yüzde 20 artırıldığına dikkati çekti.

Emeklilerin toplumun gelir düzeyi en düşük kesimlerinin başında geldiğini vurgulayan Ergün, şunları belirtti:

"Çalıştıkları dönemlerde yüzde 11 genel sağlık sigortası primi ödeyen emeklilerimiz için sağlıkta katkı payları, üstlenilemez bir yüke dönüşmüştür. Bu şartlarda ortalama bin lira aylık alan bir emeklinin, değil özel bir hastaneden, devlet hastanesinden bile hizmet alması olukça zorlaşmıştır. Çünkü yaşı itibariyle sağlık hizmetlerinden sıkça yararlanması gereken emeklilerimiz, hem kendileri için hem de bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin için katkı payı ödüyor. Bu durum da geçinmekte zaten zorlanan emeklilerimizin ay sonunu zor getirmesine neden oluyor."

Devletin her bireye sağlık hizmeti vermesinin anayasada güvence altına alındığını anımsatan Ergün, "Emeklerimizin sağlık hizmetlerindeki katkı paylarından muaf tutulması, sosyal devlet ve sosyal güvenliğin bir gereğidir. Bu nedenle emeklilerimizin katkı paylarından ivedilikle muaf tutulmasını istiyoruz. Emekliler olarak cebimizi yakan katkı paylarından çok rahatsız." dedi.

AA

Okunma Sayısı: 1783
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı