"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Valilik, ekmek zammına 'dur' dedi

04 Şubat 2016, Perşembe 13:34
Kocaeli Valiliği 1 Aralık’tan itibaren il genelinde 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olmasına itiraz etti.

Yeni zam oranının görüşülmesi için komisyon kurulacak. Kocaeli Fırıncılar Odası il genelinde 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olması için geçen ay içerisinde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne başvuruda bulundu. Birlik yaptığı yönetim toplantısında fırıncıların taleplerini haklı bularak zam talebini onayladı. Zamlı ekmek fiyatı geçen 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. 

FETTAH: YÜZDE 25 ZAM VİCDANSIZLIKTIR

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKÖDER) Gebze Şube Başkanı Zeki Fettah, Kocaeli genelinde ekmeğin 1 liradan 1,25 TL'ye yükselmesine tepki göstermiş ve bu duruma vicdansızlık diye tepki göstermişti. 

Kocaeli'nde yapılan zamma karşı olduklarını ifade eden Fettah, "Fırıncılar Odası'nın hiçbir vicdana sığmayan yüzde 25 zam kabul edilemez bir rakam oldu. Ekmeğe yapılan zam, tüketiciye vurulan en büyük darbedir. Çünkü mevcut geliri ile temel ihtiyaçlarını karşılayamayan tüketicinin tek besin kaynağı ekmektir. Kocaeli Fırıncılar odası Başkanı gerekçesinde un, su, tuz işçi giderlerini bahane ederek asgari ücret zammının yüzde 5–6'yı geçmediği bir ülkede yüzde 25 zam yapması tamamen vicdansızlıktır." dedi.

VALİLİK ZAMMA DUR DEDİ

Kamuoyundaki tepkiler üzerine, Kocaeli Valiliği harekete geçti. Kocaeli’de 1 TL’ye satılan ekmeye yapılan yüzde 25 zam, Kocaeli Valiliği tarafından uygun bulunmadı. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 1 TL’den satılan ekmeğin yapılan yüzde 25 zam ile 1.25 TL’ye satışa sunulmasını uygun olmadığını belirterek, zammın yeniden görüşülmesi için komisyon kurulmasını istedi. 

Güzeloğlu, yapılan zammı, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62. Maddesi’ne göre uygun görmeyerek vali yardımcılığı tarafından kurulacak komisyonda kararın görüşülmesini talep etti. Vali Yardımcısı Dursun Balaban başkanlığında Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği’nden oluşacak komisyonda görüşülerek ekmek zammı karara bağlanacak.

SARI: 26 AYDIR EKMEĞE ZAM YAPMADIK

Kocaeli Fırıncılar Odası Başkanı Ali Sarı ise böyle bir gelişmenin olduğunu ancak kendilerine iletilen henüz bir resmi girişimin bulunmadığını söyledi. Sarı, 26 aydır ekmeğe zam yapılmadığını, bu süreçte un ve işçilik başta olmak üzere birçok kaleme zam geldiğini ifade etti. Fırıncılar Odası Başkanı, bu sebeple il genelinde 250 gram olarak satılan ekmeğe yüzde 25 zam yapmak zorunda kaldıklarını anlattı. Sarı, “Kocaeli'de fırın sayısı çok fazla. Mevcut fırınlar yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. 500 fırın var. Bu rakam 250 olması gerekiyor. Fırın fazla olunca pasta da bölünüyor. Bu da haliyle fiyat artışını etkiliyor." diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1380
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı