"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni hükümete ‘tedbirler al’ çağrısı

30 Ekim 2015, Cuma 12:05
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), seçimden sonra kurulacak hükümetten “Sanayinin uluslararası rekabet gücünü, yatırımları, ihracatı, büyümeyi ve istihdamı artıracak yeni tedbirler uygulanmalı.” talebinde bulundu.

Konfederasyonun yayınladığı Ekim ayı Ekonomi Bülteni’nde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) saptamalarına değinildi ve 2016’da dünya ülkelerinde büyüme oranının artacağı, işsizlik oranının gerileyeceği öngörülerine temas edildi. Türkiye’de aksi eğilimin görüleceğine işaret edilen bültende “IMF Türkiye’nin büyüme oranını 2015 için yüzde 3, 2016 için ise yüzde 2,9 olarak tahmin ediyor. Bu oranlar, Türkiye için yetersizdir ve kalkınma gereklerini karşılamaktan uzaktır. IMF, siyasi belirsizliklerin iç talebin artışını engelleyeceğini öngörmektedir.” denildi.

Bültende Euro Bölgesi büyüme oranının iyileşeceği tahmininin Türkiye için olumlu haber olduğu vurgulandı ve şunlar ifade edildi:

“Şu da unutulmamalı ülkelerin çoğunda cari açık sorun olmaktan çıktı. Türkiye’de ise büyüme oranı inerken cari açığın gerilemesine rağmen sorunun ciddiyetini koruması riskli görülüyor. Cari açık senelik bazda 43 milyar dolara inmiş olsa da petrol fiyatlarının yarattığı geçici bir rahatlama olarak görülüyor.”

Bültende ayrıca IMF’nin öngörülerine göre Türkiye’de cari açığın milli gelire oranının 2015’te yüzde 4,5, 2016’da ise yüzde 4,7 olacağı; ihracatın ve ithalatın daralmasına rağmen sanayi üretiminin dalgalı görünüm ortaya koyduğu anlatıldı ayrıca şunlar kaydedildi:

“Yeni Orta Vadeli Program’da (OVP) 2016 ve 2017 büyüme hedefleri aşağıya doğru, enflasyon hedefleri ise yukarıya doğru revize edildi. Yeni OVP’nin geçmiş OVP’lerden farklı özelliği ise GSYH ve kişi başına GSYH tahmin ve hedeflerinde kambiyo kuruna göre dolar hesabına yer vermeyip, satın alma gücüne göre dolar hesabına itibar etmesi oldu. Bu yöntemle seviyeler kâğıt üzerinde yükseldi” 

Okunma Sayısı: 2078
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı