"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zirai don sebze ve meyve fiyatlarını vurdu

16 Ocak 2015, Cuma 09:36
Mevsim normallerinin altındaki hava sıcaklıklarından dolayı yaşanan zirai don, tarım üretimini olumsuz etkiledi.

Tarla ve seralardaki mahsullerin zarar görmesi sonucunda sebze ve meyve fiyatları yüksek oranda arttı.

Soğuk havanın zararından korunmak için çiftçilere uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. M.Ercan Özzambak, "Don olayı, sera ürünleriyle ilişkilendirilerek aktarılabilir. Seralardaki bitkiler ısıtılarak korunabilir ancak tarlada ise ürünler, lastik yakma gibi yöntemlere başvurularak korunabilir. Bu koruma yöntemi tam olarak uygulanmadığından ve birden bastıran Sibirya soğuklarına hazırlıksız yakalanıldığından ürünler etkilenmiştir. Bu durum muhakkak pazara, yani fiyatlara yansır. Çiftçiler için bir diğer etkili koruma yöntemi ise sigorta yaptırmaktır." dedi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün geçen hafta yaptığı, Ege Bölgesi'nin kıyı kesimlerinde kuvvetli don riski oluşacağı açıklamasının ardından hava sıcaklıklarının normalin altına düşmesi seralarda ısınma maliyetlerinin artmasına, verim düşüklüğüne, tarlada yetiştirilen kışlık sebzeler ve hasadı devam eden ürünlerde ise don olaylarının yaşanmasına sebep oldu.

Özellikle yüksek kesimlerde bulunan tarım arazilerinin don ve aşırı soğuktan etkilendiği belirtilirken hava sıcaklığının bu derecelere düşmesine alışkın olmayan ve bu şekilde don olayını uzun zamandır görmeyen çiftçiler hazırlıksız yakalandı. Tarlalarda donarak çürüyen mahsuller, pazar değerini kaybederek üreticiyi de, müşteriyi de zarara uğrattı. Marul, ıspanak, karnıbahar, kereviz gibi sebzelerin hale giriş miktarları azaldı, buna bağlı olarak fiyatlarda ani artışlar yaşandı. Muz ve narenciye gibi hasadı henüz tamamlanmayan ve dalda kalan meyvelerin de ciddi zarar görmeleri sonucunda fiyatları ikiye katlandı.

Soğuk havaların devam etmesi durumunda zararın daha büyük olmasından endişe edildiğini bildiren İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hasar tespit çalışmalarına başladı.

Etiketler: sebze, meyve, don, zirai don, soğuk
Okunma Sayısı: 1162
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı