"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

En güzel Ramazan sayfası yine “Yeni Asya”daydı!

02 Ekim 2011, Pazar
Boştayken, yani işsizken haftalık yazı yazmak bu fakir için o kadar zor değildi; lâkin yeni bir işe girince önce “yazı yazmaya zaman bulmak”ta, bilâhare “yazacak konu bulmak”ta zorlanmaya başladık. Kendimizce “Bir aylık mola verelim.” dedik, ama molamız iki ayı buldu. Yazmaya koyulduğumuz bu ilk yazı da aslında Ramazan ayının hemen sonrasında, meselâ Eylül ayının başlarında yazılmalıydı; fakat serde biraz da “tembellik” olunca bu günlere kaldı! İşte, son zamanlardaki hâl-i pürmelalimiz…

Evet, bu ayki 1 mevzumuz, gazetemizin “Ramazan sayfası.”
Bu seneki “Duâ ayı Ramazan” isimli sayfa hakikaten dopdoluydu. “Basında ilk defa ‘Ramazan sayfası’ an’anesini başlatan gazete” olarak “Yeni Asya,” bu sefer de alnının akıyla çıktı bu imtihandan. Maşaallah!
Ramazan sayfası her sene olduğu gibi bu sene de okuyucuların katkılarıyla meydana geldi. İşte, sayfada çıkan yazılar ile yazarları veya derleyicileri (alfabetik sırayla):
* Acbüzzeneb (Bahri Tayran, Dr.),
* Bir Âyet-Bir Hadis (Derleyen: Orhan Güler),
* Bir Âyet-Bir Yorum (Atilla Yargıcı, Yrd. Doç. Dr.),
* Bir Hadis-Bir Yorum (Atilla Yargıcı, Yrd. Doç. Dr.),
* Çocuğun Ramazan’ı (Merve İriyarı),
* Çocukluğumun Ramazan’ları (Ekrem Kılıç),
* Duâ (Süleyman Kösmene),
* Düşündüren Hikâyeler (Derleyen: Selahaddin Vatansever),
* Esma-i Hüsna Aynası (M. Fahri Utkan),
* Foto-Yorum (Erhan Akkaya),
* Geçmiş Ramazan Olur ki (Âdem Pala)
* Hayatın İçinden (Nevin Alan),
* Kâinat Kitabı (Mustafa Öztürkçü),
* Namaza Dair (Vesvese/Çözüm) (Süleyman Kösmene),
* Nur Âyetinin Tefsiri (M. Ali Kaya),
* Nur’dan Bir Vecize (Baki Çimiç),
* Nükte (Sema Ceyhan),
* Ramazan’da Açılan Kapılar (Abdil Yıldırım),
* Ramazanname (Abdullah Şahin),
* Şeâir-i Ramazan (Osman Zengin),
* Şiirlerle Esma-i Hüsna Şerhi (Hasan Şen [Sabahî])…
(Tesbit ettiklerimiz bunlar; ancak yine de gözümüzden kaçanlar olabilir!)
Görüldüğü gibi, Yrd. Doç. Dr. Atilla Yargıcı ve Süleyman Kösmene, iki ayrı köşede hitap ettiler.
Şahsen yazıların tamamından istifade ettik, kaleme alanlara müteşekkiriz! Ancak içlerinden bazıları bilhassa dikkatimizi çekti ki, onlar da şöyle sıralanıyor (yine alfabetik sırayla):
* Çocuğun Ramazan’ı (Merve İriyarı),
* Çocukluğumun Ramazan’ları (Ekrem Kılıç),
* Geçmiş Ramazan Olur ki ([Selim] Âdem Pala)
* Ramazan’da Açılan Kapılar (Abdil Yıldırım),
* Ramazanname (Abdullah Şahin),
* Şeair-i Ramazan (Osman Zengin)…
Yanlış anlaşılmasın; diğerlerini küçümsemiyoruz kesinlikle, ama bunlar bize göre direkt Ramazan’la ilgili yazılar. Şimdi de bu yazılar hakkındaki kısa analizlerimizi arz edelim:
“Çocuğun Ramazan’ı:” “Çocuk ve Ramazan” münasebetinin işlendiği seride hikâyeciklerin yanı sıra denemeler de vardı ve hepsi de “öğretici”ydi.
“Çocukluğumun Ramazan’ları:” Adı üstünde, yazarın çocukluğundaki unutamadığı, o eski Ramazan’lara ait gündelik hayatı mevzu alan seride biz de nasibimizce lezzet aldık!
“Geçmiş Ramazan Olur ki:” Bir önceki bahiste geçtiği üzere, bu seride de nostaljik Ramazan hatıraları arasında dolaştık durduk.
“Ramazan’da Açılan Kapılar:” Seride “Ramazan’da açılan kapılar”ın sırasıyla “rahmet, mağfiret, muhabbet, merhamet, necat, hacet, bereket, lezzet, selâmet, tilâvet, nezafet, nezaket, hürriyet, riyazet, terakkiyat, ubudiyet, muavenet, beraat, kanaat, iktisat, ziyafet, vuslat, medet, tecdid, dâvet, ticaret, metanet, hasenat, saadet” kapıları olduğunu idrak ettik.
“Ramazanname:” “Ramazan günlüğü” benzeri mini köşede, dörtlükler vasıtasıyla Ramazan’ın kaçıncı gününde olduğumuzu hatırladık.
“Şeair-i Ramazan:” Seride “şeair-i İslâmiye” gibi “şeair-i Ramazan” da olduğunu; keza bunların “Ramazan, kandil, teravih, sahur, temcit, imsak, oruç, iftar, Ramazan davulu, mukabele, Ramazan pidesi, mahya, Ramazan topu, imsakiye, hurma, mübarek geceler, i’tikaf, fitre, zekât” olduğunu öğrendik.
Sayfada kimi ilginç (!) durumlara da şahit olduk. Şöyle ki (ehem derecesine göre):
* ”Yeni Asya’dan Size”de duyurulduğu hâlde 2 Zübeyir Ergenekon’un “Unutulmayan Ramazan’lar”ının (büyüklerin Ramazan hatıraları) yayınlanmaması.
* Abdullah Şahin’in her güne mahsus olan (ya da olması gereken) “Ramazanname”sinin neredeyse Ramazan’ın ortasında (12 Ağustos 2011 Cuma günü) başlatılması.
* (Selim) Âdem Pala’nın “Geçmiş Ramazan Olur ki” seri yazısının bazı günler “Geçmiş Zaman Olur ki” klişesiyle yayınlanması.
* Hasan Şen’in (Sabahî) Ramazan sayfasında başlatılan seri şiirinin (“Şiirlerle Esma-i Hüsna Şerhi”) gazetede devam ettirilmesi.
* Abdil Yıldırım’ın “Ramazan’da Açılan Kapılar”ında “Saadet kapısı” başlıklı bölümün (önlü arkalı iki Ramazan sayfasında, hem de Ramazan’ın son günü) mükerrer çıkması…
İşte, artılarıyla eksileriyle bir Ramazan sayfası tahlili! Eksileri o kadar mühim değil tabiî. Hem genç mizah yazarı Çetin Kaska’nın bir yazısında haklı olarak belirttiği gibi 3, “eleştirmenin amacı kötülemek değil, yanlışları ve doğruları göstermeye çalışmaktır.”
Bir notumuz da Yeni Asya Neşriyat’a: Direkt Ramazan’la ilgili yazılar, meselâ “Ramazan İklimi-1, 2, 3…” şeklinde derlenemez mi? (Sanki siz okuyucularımızın da bizim gibi “Ne iyi olur!” dediğinizi duyar gibiyiz!)

Dipnotlar: 1) Malûm sebeplerden, bundan böyle inşâallah her ayın ilk Pazar günü bu köşede olabileceğiz.; 2) Yeni Asya gazetesi, 18 Temmuz 2011.; 3) Yeni Asya gazetesi, 13 Mart 2011.

ORHAN GÜLER

[email protected]

Okunma Sayısı: 1767
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı