"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomi ve demokrasi endişesi

Faruk ÇAKIR
24 Mayıs 2023, Çarşamba
Bütün dünyayı etkileyen 'virüs salgını', başarısız siyasetçilere kendilerini savunmak için bir bahane olmuş olsa da, salgının etkilerinin ortadan kalmasıyla birlikte işi bilenlerle bilmeyenlerin fark edilmesine de yol açtı.

Elbette kriz bütün dünyayı etkiledi, fakat ülkemizi çok daha fazla etkiledi. Başka ülkelerde artan fiyatlar, salgının sona ermesiyle kısmen düşmeye başlasa da Türkiye için bu pek de söz konusu olmadı. Sadece, doğrudan dövize bağlı olan petrolde dünya piyasasında fiyatlar düştüğü için kısmi düşüşler yaşandı. Bunun yanında 'yerli üretim' olan tarım ürünlerinde dahi fiyat artışları devam etti ve ediyor.

Dünyaca ünlü ekonomist ve MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) profesör olan Daron Acemoğlu, Türkiye'deki durumu twitter sayfasındaki paylaşımlarında değerlendirmiş. Acemoğlu, yaptığı tespitleri “Ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişeleniyorum” diye noktalamış.

Acemoğlu’nun paylaşımlarının bir kısmı şöyle:

-Durumu anlamak için Türk seçmeninin çok fazla milliyetçi bir hale geldiğini kabul etmek önemli.

-Cumhurbaşkanı ve ortakları, televizyonu ve yazılı medyayı tamamen kontrol ettiler ve bunu milliyetçiliğin alevlerini körüklemek için, özellikle muhalefetin Kürt ayrılıkçılarla işbirliği içinde olduğu iddialarıyla kullandılar. 

-Kötü ekonomi yönetimi ve yaygın yolsuzluk, birçok kişinin (ben dahil) düşündüğü kadar geniş bir öneme sahip değildi. 

-(İktidar açısından) Medya hakimiyeti önemlidir ancak durum onun ötesinde. Bu sadece Türkiye’de değil tüm dünyadaki demokrasiler için kötü bir haber.

-Bütün bunlar Türk kurumlarının geleceği için kötü haber. Yargı ve kolluk tüm bağımsızlığını kaybetti. Güçlü yolsuzluk ağları (inşaat endüstrisi merkezli) ve medyanın durumu ile birleştiğinde, bu gerçekten kötü bir haber.

-Muhaliflere ve rakiplere yönelik baskı, medya kontrolü ve sindirme nedeniyle ‘gerçekten demokratik’ değil.

-Daha da kötü haberler: Ekonomi paramparça. (...) Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum.

-Ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişeleniyorum. (t24.com.tr, 15 Mayıs 2023)

İşin ehli olan ekonomistler "Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum" diyor ve "demokrasinin geleceği için endişeleniyorum" tespitini de ilave ediyorsa krizden çıkışın kolay olmayacağını görmek lazım. 

Her şeye rağmen ümitsiz olmaya gerek yok tabii ki...

Okunma Sayısı: 1138
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Said Yüksekdağ

    24.5.2023 15:50:16

    Gidişat hiç iyi değil. Rabbim sonumuzu hayretsin.

  • S.topuz

    24.5.2023 02:22:45

    Demekki "İKTİDAR OLMAK , MUKTEDİR OLMAK DEĞİLDİR" gerçeğini bu Aziz MİLLET bir kez daha yaşamak zorunda bırakılmıştır. Eğer bilerek veya bilmeyereK buna SEBEP olan SİYASETÇİLER gereğeni yapıp, biricik ÜLKEMİZİN sahil- i SELAMETE çıkmasına yardımcı olmazlarsa, aksine TOKOZ koymaya devam ederlerse, TARİHİN KARA SAYFALARINDA kaydedilip, siyasetin ve Türkiye tarihinin YÜZ KARASI olarak hatırlanacaklardır.Şu an daha pişman olup, özür beyan etme ve tekrar KANDIRILDIK veya "BECEREMEDİK" deme ŞANSINIZ VAR! Milletimiz insaflı olduğu için, özür dileyip, helallik isteyin ve muhalefete idareyi teslim edin, başımızın üzerinde yerin vardır , diyeceklerdir! Vakit hayli daraldı. Acele edin.( Bizden söylemesi!)

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı