İnsan vücudunun en önemli organlarından, ruh âleminin dış dünyaya açılan pencereleri olan gözlerimize gerekli bakımı yaptığımız söylenemez.
İlgisizlik, bakımsızlık ve bozuk beslenme sonucu gözlerimizin bulanık görmesiyle gecikmeli olarak uyandığımızda da hemen bir gözlükle telâfi etmek için göz hekimlerine koşarız. Zaman ilerledikçe gözlük numaraları büyür, camlar kalınlaşır. Günümüzde göz sağlığını olumsuz etkileyen aşırı ışıklandırmalar, televizyon ve internetin sağlıksız kullanımı, çevre kirliliğinden meydana gelen zararlı gazlar ve maddeler ile bozuk beslenmedir. Zamanımızda gözlük kullanımı son derece artmış, küçük büyük her yaştaki insanın olmazsa olmazı haline gelmiştir. Hatta imkânı kısıtlı kimseler için, işportacılarda ve seyyar gözlük satanlarda on liraya okuma gözlüğü satıldığına şahit olmuşuzdur. Gözlüğünü evde unutanların, kitap okuyamamak gibi önemli bir ihtiyacı yerine getiremediklerine de sıkça rastlanmaktadır.
Bazı göz sıkıntılarından korunmak için, gözlerimizin görme nurunu, her hakikatinde bir nur bulunan Sünnet-i Seniyyenin nuru ile parlatmamız, peygamber tavsiyesidir. “İbnu Abbas (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) buyurdular ki: “İSMİD’i kullanmaya devam edin. Zira o sürmelerinizin en hayırlısıdır. Görmeyi parlatır, saçı bitirir. “(Bir başka rivayette Hz. Cabir (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm) buyurdular ki: “Uyuyacağınız zaman İSMİD ile sürme çekmenizi tavsiye ederim. Çünkü o, gözün görme gücünü parlatır ve kılları (yani kirpikleri besleyip) bitirir.” 1 Mübarek hayatlarının her anı bizlere en güzel örnek olan, gözlerin nuru ve ışığı Peygamberimizin (asm) tavsiyeleri, süslenme gayesiyle değil, gözlerimizin sağlığı için gerekli ve insanların sağlıklı gözlerle daha kaliteli bir hayatın sürdürülmesi için dikkatleri çekmektedir.
Zamanımızın oftalmoloji (Göz hastalıkları bilimi) uzmanlarının yeterince araştırmadığı sürmenin en ideal karışımı antimonit ve çinko karışımından meydana gelen, İSMİD dediğimiz sürmedir. Sürmenin faydalarını araştıran Göz hekimi Zeki Çıkman’ın tesbitleri çok değerlidir. “Güneş ışınlarından infraruj (kızılötesi) ışınlarını tutar, çünkü bu ışınlar gözün içindeki uyum merceği (LENS) ve görmenin ilk uyarımlarını alan sinir tabakasına (RETİNA) zararlı etki yapabilir. Bunun sonucunda görmenin onda dokuzu bozulur ve renk görme ve şekil görme de bozulmuş olur. Bu yönleri ile sürme kullanılması tavsiye edilir. Sürme ile ilgili olmak üzere günümüz tıbbının çok az şey bildiği malûmunuzdur.2
Unutulmuş sünnetlerden biri olan, göz nurunun korunması için tavsiye edilen sürme kullanımının bir çok sebeplerle yaygınlaştırılması, görme sağlığımız açısından çok önemlidir. Haftada 1-2 defa gece uyumadan önce, alt göz kapağının kirpik diplerine uygulanır. Uyku sırasında gözlere faydalı etkisini gösterdikten sonra sabah uyanınca dikkatle yıkanır.
Göz hastalıklarına karşı, İSMİD ile korunma ve tedaviyi ilk tavsiye eden Peygamber Efendimiz (asm) olmuştur. Sürmenin göz hastalıklarına faydalarını ve etki mekanizmasını daha detaylı belirtecek olursak; “gözün salgılarından meydana gelen alerjik konjoktivit ile kirpik kökleri ve gözün beyaz tabakasında meydana gelen akut ve kronik hastalıkları önler. İçindeki çinkonun görme keskinliği üzerinde etkili olduğu, çinko eksikliğinde gözün fonksiyonlarında ve keskinliğinde bozukluklar olduğu görülmüştür. Sürmede bulunan çinkonun, göze sürüldükten sonra hücreden geçerek, gerekli tesiri yaptığı görüşü, laboratuvar şartlarında deneysel çalışmalarla doğrulanmaktadır. Sonuçta çinko, A vitamini sentezini sağlayan enzimler yoluyla görme keskinliğinde artışa sebep olur. Zaten hadiste de “Görme keskinliğini arttırır” deniliyor. Sürmedeki çinko, hücrelerin yenilenmesini sağlar. Sürme, bu gün ülkemizde göz hastalıklarında ve koruyuculuğunda yaygın olarak kullanılmasa bile, tıbben çok faydalıdır. Sürme uygulamasında emilen ve kıl kökü hücrelerinde biriken çinko, kirpiklerin sağlıklı ve gür olmasını sağlar. Zaten hadiste de kirpikleri bitirdiği vurgulanmıştır.”3
Gözlerimizin korunmasında çok faydalı olan bazı gıdaları da, beslenmemize dahil etmemiz şarttır. Çinko ihtiva edenler; kırmızı et, nohut, fasulye, bamya, ıspanak, bir avuç olmak üzere badem, fıstık, yer fıstığı veya 100 gram kabak çekirdeği günlük ihtiyaca kâfidir. A vitamini olarak da havuç suyu (A vitamini yağda eridiğinden içine 1-2 çay kaşığı sızma zeytin yağı ilave edilmelidir), lahana, pazı, bal kabağı ve brokolidir.
Ahirzamanda bir Sünnet-i Seniyye’ye riayet etmenin yüz şehit ecri ile mükâfatlandırıldığını unutmadan, sağlıklı gözler için, sürme kullanmayı herkese tavsiye ediyoruz. Kalbinizle birlikte gözleriniz de nurlansın. Sağlıklı gözlerle, faydalı, bereketli ve nurlu okumalar duâsı ile.
SAĞLICAKLA KALIN.
Dipnotlar:
1) Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte, Cilt: 11, Shf. 28, Cilt: 17, Shf. 463 Akçağ Yayınevi.
2) Age: Cilt: 11, Shf. 29.
3) www.sizinti.com.tr. Dr. Arslan Mayda.