"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AİHM Başkanı: Mahkemenin kararlarını hükümetler uygulamalı

28 Ocak 2021, Perşembe 12:46
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı (AİHM) Robert Spano düzenlediği basın toplantısında AİHM'in aldığı kararların hükümetler tarafından uygulanması zorunluluğu bulunduğunun altını çizerek insan hakları mahkemesinin kararlarının tüm devletler için bağlayıcı olduğunu belirtti.

Geçen sene Türkiye'den gelen dava başvurularının 2019'a oranla yüzde 27 arttığının altını çizen Başkan, bu kararların yerel mahkemeler ve hükümetler tarafından uygulanmasının denetiminin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine ait olduğunu söyledi.

Başkan Spano ayrıca AİHM'in 2020'de aldığı en önemli kararlardan birinin Demirtaş davası olduğunun da altını çizdi.

"Bir ülke ziyareti mahkemenin ya da başkanının bağımsızlığı veya tarafsızlığını etkilemez"

Türkiye'ye yaptığı ziyaret konusunda aldığı eleştirilerin hatırlatıldığı bir soruya yanıt veren Spano, sorunların ulusal makamlar ve yargı organlarıyla görüşülmesinin öncelikli ve hayati öneme sahip olduğunu açıkladı. 3-4 günlük bir ülke ziyaretinde sivil toplum kuruluşları ya da diğer gruplarla görüşmenin zor olduğunun altını çizen AİHM Başkanı, bununla birlikte AİHM'in sürekli olarak bu oluşumları mahkemeye yıllardır davet ettiğini ve bunu yapmayı sürdüreceğini söyledi. Bu davetin bu yıl da yapılacağını belirten başkan, "Türk STK'ları, karşılıklı endişe yaratan konuları görüşmek için diğerleri ile birlikte mahkemeye davet edilecektir" dedi.

Bu tür ülke ziyaretlerinin bir "öğrenme deneyimi" olduğunu da belirten Spano, "Bir mahkeme başkanının bir üye devleti ziyaret etmesi, mahkemenin veya başkanın kendisinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorununu gündeme getirmek için bir dayanak teşkil edemez. Bireysel paydaşlarla işbirliğine düzenli olarak devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric de Osman Kavala'nın serbest bırakılmasının AİHM'in kararı ile bir rica değil, bağlayıcı hukukun bir gereği olduğunu söylemişti.

Euronews Türkçe

Okunma Sayısı: 1656
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı