"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ayasofya politize edilmemeli

30 Mart 2019, Cumartesi 00:10
Rusya Müslümanları Dini Meclisi Başkanı Müftü Elbir Krganov, Ayasofya’nın statüsüne ilişkin konunun azami hassasiyet gösterilerek ele alınması ve hiçbir halükarda çok fazla politize edilmemesi gerektiğini söyledi.

Ayasofya nasıl açılır?

Bediüzzaman ve Ayasofya Camii

“Ayasofya İslâm’ın Fecr-i sâdıkıdır”

Ayasofya ne zaman açılır?

Ayasofya kıyaslanamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürüleceği açıklamasını Sputnik’e yorumlayan Krganov, “Dini ve ulusal konular, çok kırılgan ve çok hassas konular, inananlar tarafından ciddi şekilde yaklaşılıyor. Bu nedenle son derece hassas ve doğru şekilde ele alınmalı. Hiçbir halükarda bu konu çok fazla politize edilmemeli” dedi.

Ayasofya’da çok şaşırtıcı bir şekilde hem İslam’daki duaların hem de Hristiyanlık’a ait motilerin bulunduğuna dikkat çeken Krganov, “Orayı ziyaret etmek ve orada ibadet etmek isteyenler için herhangi bir sorun bulunmaması gerekiyor. Bir alan ayrılabilir ve isteyenler orada ibadetlerini yapabilir. Ancak bu çok hassas bir konu. Yanlış anlamaların olmaması için inananların da görüşleri alınmalı” ifadelerini kullandı.

***

Seçmenlere yönelik anlık bir karar

RUSYA Yenilikçi Kalkınma Enstitüsü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Kirill Semenov, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma kararı ve Ayasofya’nın adının değişmesinin birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan iki şey olduğunu belirtti.

Semenov, Sputnik’e açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürüleceği açıklamasını değerlendirdi.

Erdoğan’ın Ayasofya açıklamasını daha ziyade seçmenlere yönelik bir jest ve anlık bir karar olarak değerlendirmeye meyilli olduğunu söyleyen Rus uzman, bu sözlerin büyük ihtimalle uygulamaya dökülmeyeceği belirterek şunu dedi: “Ayasofya’nın Diyanet’e teslim edilmesini, Golan Tepeleri’nin İsrail’e teslim edilmesine bağlamak tamamen orantısız kategoriler. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayında Ayasofya’da her gün Kuran’ın okunmasına izin vermişti. Yani Ayasofya onsuz da Müslümanların ihtiyaçları için kullanılıyor. Yine de bu konuda bir karar alınması gerekiyor, çünkü bu konu uzun zamandır tartışılıyor.”

Etiketler: ayasofya
Okunma Sayısı: 2519
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı