"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Balın gerçekliğini bu ilginç yöntemle test edebilirsiniz

08 Nisan 2015, Çarşamba 14:12
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin reklamı yapılan balları analiz ettiklerini ve tamamının sahte çıktığını söylemesinin ardından '’Gerçek bal nasıl anlaşılır'’ sorusunun yanıtını Bursalı bal üreticisi Kazım Dursun verdi.

Kazım Dursun, gerçek balın yanmadığını, içinde glikoz şurubu bulunan balın alev alacağını söyledi, elindeki çakmakla deney yaptı. Karacabey İlçesi'ne bağlı Boğazköy'de arıcılık yapan Kazım Dursun, gerçek balın nasıl anlaşılacağını anlattı.

Arıların kış aylarında kovanlarında beslendiklerine dikkat çeken Dursun, "Arı kış aylarında kovana girer ve bahar ayına kadar çıkmaz. Kovanın içinde kalan arı kendi ürettiği ballarla beslenir. Arıya bu süreçte kesinlikle şeker verilmez. Baharda ise arılar çiçeklerden poleni alır ve bal yapmaya başlar. Doğal arıcılıkta arı sadece çiçeklerden aldıklarıyla bal yapar. Arıya dışarıdan müdahale edilmez" dedi.

Televizyonda reklamı yapılan balların sahte olduğunu ve bu balların glikoz şurubundan oluştuğunu söyleyen Dursun, "Reklamı yapılan balların yanında otomobil, cep telefonu, yüzük gibi promosyonlar veriyorlar. Zaten hakiki balın kilosu 25 liradan aşağı değil. Nasıl olur da 10 kilo balın yanında bu kadar promosyon veriliyor" dedi.

Gerçek balı sahtesinden ayırt etmenin yollarını anlatan Dursun, tahta kaşıkla balı alarak çakmakla yakmaya çalıştı. Dursun, "Bal eğer yanmıyorsa gerçek baldır. İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.

Gerçek balın iki ayda donması gerektiğini de ifade eden Dursun, "Gerçek bal 2 ayda donar. Halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal hakiki bal değildir. Bir balın gerçek bal olduğunu anlamak için balı ince bir tabaka halinde tırnağınıza sürün ve keçeli kalemle yazın. Eğer yazıyorsa gerçek baldır" diye konuştu.

Etiketler: bal, gerçek, üretici
Okunma Sayısı: 3291
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Rüstem Garzanlı

    8.4.2015 14:38:34

    Kazım beyin tespitlerine saygı duyuyorum. Amma en doğrusu donan bal hakiki baldır.Bunuda halk tavsip etmiyor, şekerdir, diyorlar. Ben ziraatçıyım, arıcılıktan da hasbelkader tecrübem olmasına rağmen glikozdan yapılmış sahte balı bilmeden aldım.Başkasına da filan yerde hakiki bal var, gidin alın dedim. Balın hakikisini almak isteyen, çevrede tanınmış ve güvenli arıcılardan bal alınsın.Rast gele bal alınmasın, diyorum

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı