"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bandrol alındıktan sonraki ilk Risale basıldı

03 Şubat 2016, Çarşamba 12:48
666 gün devam eden Bandrol engeli ve Devlet Tekeli uygulamasının iptal edilmesinin ardından bugün ilk Risale basıldı.

Keyfî bandrol uygulaması sebebiyle basımı engellenen ve daha sonra devlet tekeline alınan Risale-i Nurlar'ın basımı hukukî mücadelenin sonucunda 666 gün sonra hürriyetine kavuşunca, yeniden basımı ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. İlk olarak baskıya hazır hale getirilen Sözler adlı eser de matbaaya indi ve baskısına başlandı.  “Bismillah her hayrın başıdır. Bismillahirrahmairrahim”  diyerek basıma giren eser ise Sözler bandrol alındıktan sonra basılan ilk eser oldu. Yaklaşık 2 yıl önce basılan ve bandrol verilmediği için depoda bekleyen  önce “Risale-i Nur’da Vesvese Bahsi” isimli eser ise bandrol alındıktan sonra okuyucularıyla buluşan ilk eser olma özelliğini taşıyor. Yeni Asya Matbaası’nda devam eden basım işlemi Periscope'tan canlı yayınlandı

"Devlet tekelini kabul etmedik"

Gazetemize açıklamalarda bulunan Yeni Asya Neşriyat Koordinatörü Abdullah Eraçıkbaş bandrol engelinin kalkması ile birlikte hiç vakit geçirmeden Risale-i Nur basımına başladıklarını belirtti. Prensip olarak devlet tekeline karşı oldukları için Diyanetle sözleşme imzalamadıklarını, bu yüzden de 666 gün boyunca Risale baskısı yapamadıklarını anlatan Eraçıkbaş, hukukî zeminde yürüttükleri müsbet mücadele sonrasına mutlu sona eriştiklerini söyledi.

"Önceliğimiz eksikleri tamamlamak, sonra yeni baskılar"

Kanunî mirasçılarla yaptıkları neşir sözleşmeleri ile bandrol müracaatında bulunduktan sonra da bir kısım engellerle karşılaştıklarını belirten Eraçıkbaş, bandrol alımıyla birlikte mevcudu tükenen eserlerden başlayarak baskı takvimini belirlediklerini söyledi. İlk hedeflerinin baskısı tükenen eserleri, tashihat ve imla gramer noktasında gözden geçirmelerle tamamlamak olduğunu anlatan Eraçıkbaş, daha sonraki süreçte de külliyatın farklı versiyonlarda  baskısını yapmayı hedeflediklerini belirtti. 

“Çalışmalarımız devam ediyor”

Kelime imlalarının, lügatçe ve ayet-hadis meallerinin yeniden ele alındığı, farklı nüshalardan karşılıklı okumalar yaparak tashihlerin sıfıra indirileceği bir Külliyatın hazırlığı içinde olduklarını belirten Eraçıkbaş, sayfa lügatli ve indeksli, kitap sonu lügatçeli ve sadece orijinal metinden oluşan üç farklı versiyon planladıklarını ifade etti. Daha önce orta, büyük ve cep boy olarak bastıkları Külliyatın kapaklarında da mevcuda ilaveten lüks termo deri ve karton kapaklı şekillerinin de piyasaya sürüleceğini  anlatan Eraçıkbaş, bir yandan da mevcudu tükenen küçük risaleleri baskıya vereceklerini söyledi.

“Bize düşen muhtaçlara ulaştırmak”

Yeni Asya Matbaa Koordinatörü Selim Bahtiyar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iki yıla yakın bir süredir ilk defa Risale-i Nur basabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bu iki yıllık süreçte Risale-i Nurların tam serbestiyeti için büyük bir mücadele verildiğini hatırlatan Bahtiyar, “İnşallah o günler geride kaldı” diye konuştu. Basılan eserin orta boy Sözler olduğunu belirten Bahtiyar “Bundan sonra bize düşen, daha fazla gayret ederek bu hakikatleri muhtaç olanlara ulaştırmak olmalı” ifadelerini kullandı.

Aslına uygun basılacak

Devlet tekeli düzenlemesinin AYM’de, Risale-i Nur basım ve neşir yetkisini Diyanet’e veren kararnamenin de Danıştay’da iptalinden sonra başlayan sürecin ardından Kültür Bakanlığı, yasal vârislerin muvafakatnamesini getiren Yeni Asya Neşriyata bütün Risale basımı için bandrol vermeye başlamıştı. Yasal varisler muvafakatnameye aslına uygun olma şartık koymuştu. Aslına uygun olma şartına uyacağını beyan eden bütün yayın evleri bandrol alabilecek. 

AYM, Anayasa’ya aykırı bulmuştu

AYM, FSEK. 47. maddede değişiklik yapılarak bir eserin devlet tarafından müsadere edilmesini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti. FSEK 47. maddede yapılan değişikliklerin, mülkiyet hakkı ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu hatırlatılan AYM kararında, ‘Sahibi vefat eden her eserin memleket kültürü bakımından mühim görülerek kamuya mal edilmesi sonucunu doğurabilecek şekilde Bakanlar Kurulu’na takdir yetkisi tanınmasının, ifade özgürlüğü ile bilim ve sanat özgürlüğüne demokratik toplum düzeninin gerekleriyle bağdaşmayan bir müdahale teşkil ettiği’ kanaatine ulaşarak dava konusu kuralın Anayasa’nın 13., 26. ve 27. maddelerine aykırı olduğu ifade edilmişti.

Bakanlar kurulu Diyanet’e yetki vermişti

BAKANLAR Kurulundan çıkan kararnamede Kararda “Eser sahibi Sait Okur olan ekli listedeki eserler üzerindeki 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan kaynaklanan tüm hak ve yetkiler Diyanet İşleri Başkanlığı’na aittir” ifadesi yer alıyordu. 

Danıştay AYM kararını referans göstermişti

DANıŞTAY da Risale-i Nur Külliyatı’nın basım ve neşir yetkisini Diyanet İşleri Başkanlığına devreden Bakanlar Kurulu Kararnamesine ilişkin iptal kararı vermişti. Danıştay iptal gerekçesini ise, Diyanet’e verilen yetkinin, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 47. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesiyle yasal dayanaktan yoksun kaldığı belirtilmişti.

Gökhan Yılmaz/ Yeni Asya

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 5254
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmed

    4.2.2016 16:50:03

    Kaliteli bir baskı istiyoruz lütfen. Kapak yazıları silinmesin ciltleri ayrılmasın. Deri cilt ve kaliteli baskı ve kağıt

  • Said Yüksekdağ

    3.2.2016 19:13:35

    Yeni baskı külliyatlarda duzeltmeler bekliyoruz.. Osmanlica kelimelere ayn harfini belli eden kesme isaretlerine ve sapkalara dikkat edilmeli.. Ben bunlara dikkat edilmedigi icin yeni tanzimi dogru duzgun okumadim.. Nolur en azindan eski tanzimdeki kadar dikkat edilsin.. Saygilarla..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı