"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bodrum, bayramda da yaralarını sarmaya çalışıyor

24 Eylül 2015, Perşembe 15:11
Bodrum'da Kurban Bayramı'nın ilk günü, dünkü sağanak yağmur sonrası oluşan sel kabusunun izleri silinmeye çalışılıyor.

Hummalı bir temizliğin yapıldığı şehirde hasarın büyük olduğu kaydedildi. Kentte zarar gören yerlerde inceleme yapan TMOBB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan, felaketi kader olmaktan çıkarmak için acil olarak dereler için ıslah projelerinin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Geçen salı günü salı akşamı Bodrum'da etkili olan sağarak yağmur, bayram tatili nedeniyle nüfus yoğunluğu artan kentte üç saat sürdü. Gökçeler dağından gelen sel suları, kent kurulduğunda dere olan cadde ve sokakları doldurdu. En kalabalık günlerini yaşayan Bodrum'da sel suları önüne gelen motosiklet, otomobil ne bulduysa denize doğru sürükledi. Araçlar üst üste bindi, kaldımlar, asfalt yollar mahvoldu. Evlere ve işyerlerine su doldu. Sel sonrası kentte hummalı bir temizlik çalışması başladı. Yaklaşık 450 otomobil, 380 motosikletin sürüklenerek hasar gördüğü ve 1000'e yakın ev ve işyerini suların bastığı belirtildi. 124 cadde ve sokakta asfalt yol zarar gördü. 8 köprü, kullanılamaz hale geldi. 20 milyon liraya varan zararın oluştuğu kaydedildi.

Felaketten en çok etkilenen yerlerden Dere Sokak'ta emlak ofisi bulunan 42 yaşındaki Zuhal Cenikli, "Her yağmurda ofisimiz akvaryuma dönüyor. Yetti artık, kendi mülkümüz olduğu için ayrılamıyoruz. Dere yataklarının önünü kapatan resmi kurumlar var. Örneğin İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün altındaki dere yatağının mazgalları demirlerle kapatılıyor. Suyun akışını engelledikleri gibi bu sokakta yapılan yolun altındaki su giderlerinin de büyüklüğü yeterli olmadığı için gördüğünüz gibi asfalt ortadan ikiye bölünüp, çukurlar açılıyor. Otomobiller içine düşüyor, tedbir alınması için ille de toplu ölümlerin olmasını mı bekliyorlar?" dedi.

'ÖNLEM ALINMALI' ÇAĞRISI 

Dere Sokak'ta inceleme yapan TMOBB Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Hamdi Erdoğan, "Bu konuyu yıllardır söylüyoruz. Dere yataklarına ev ve işyeri yapmayın diye. Ancak bunun aksine dere yataklarına villalar, tatil siteleri hatta oteller kuruyorlar. Bu yetmiyormuş gibi o dereleri ıslahını da yapmıyorlar. Özellikle etrafı boşaltılamayacak durumda olan örneğin şehir içinde felaketin yaşandığı; Dere Sokak, Hamam Sokak, Üç Kuyular Caddesi'nde sokak altından geçen menfez ve su akıntı yollarının çok daha büyük en azından yolun büyüklüğü kadar olması için acil ıslah projeleri hazırlanmalı. Buna tek başına belediyenin maddi gücünün yetmesi mümkün değil. O nedenle turizmden milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan devletinde bir an önce Bodrum derelerinin ıslahı için mega projelere destek vermesi şart. Aksi takdirde cennet turizm ilçesinin adı bu tür felaketlerle anılmaya devam eder. Mimarlar odası olarak her türlü teknik desteği vermeye hazırız" dedi.

HASAR ÇOK BÜYÜK

Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, "Olayın yaşandığı akşamdan itibaren yaklaşık 500 işçimizle uyumadan çalışıyoruz. Maddi zarar tahmin edilenlerin çok çok üzerinde, alt yapının yüzde 70'i, arıtma tesislerinin tamamı zarar gördü. En büyük tesellimiz can kaybı olmaması. Yıllardır Bodrum'un bir dünya markası olduğunu ve sorunlarının yalnız başına çözecek gücü olmadığını söylüyoruz. Turizm sezonunun ortasında yaşanan bu felaket, olumsuz görüntülere neden oldu. Bayram ve Ekim ayının sonuna kadar sürecek turizm sezonu için Bodrum'u eski haline döndürmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

DHA

Etiketler: afet, bodrum, hasar, sel
Okunma Sayısı: 1582
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı