"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyarbakır Barosu: Elçi'nin soruşturma dosyasını inceleyemiyoruz

04 Aralık 2015, Cuma 15:43
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, öldürülen başkanları Tahir Elçi'nin soruşturma dosyasını inceleyemediklerini söyledi.

Özmen, "Kamera görüntülerine silah kullanırken yansıyan kolluk görevlileri başta olmak üzere silah kullanan tüm kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasını, delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için görüntülere yansıyan ve baro başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş eden polis memurlarının tutuklanmasını istiyoruz" dedi.

Diyarbakır Barosu, cumartesi günü çatışmada başkanları Tahir Elçi'nin öldürülmesinden sonra ilk kez bir basın açıklaması yaptı. Adliye binası önünde yapılan ve yaklaşık 400 avukatın cübbeleri ile geldiği basın toplantısına Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi de katıldı. Basın açıklaması öncesi Elçi anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapılırken, polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. 

Diyarbakır Barosu adına açıklamayı okuyan Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, olayın tüm yönleriyle açığa çıkarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, "Bu kapsamda baromuzca, aralarında teknik uzmanların da yer aldığı bir komisyon kurulmuş, bu komisyon, ilk günden itibaren çalışmalarına büyük bir gizlilik ve disiplin içinde başlamıştır" dedi.

"SORUŞTURMA ETKİLİ YÜRÜTÜLMÜYOR"

Soruşturmanın başından beri ısrarlı taleplerine rağmen dosyanın incelemelerine açılmadığını belirten Özmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hukuken alınmış bir gizlilik kararı olmadığı halde, adeta soruşturmaya fiili gizlilik konulmuştur. Tarafımıza verilen tutanak ve belgelerden soruşturmanın etkili bir şekilde yürütülmediği anlaşılmaktadır. Olaydan hemen sonra, olay yerinde görevli bulunan polis memurlarının olay mahallini terk etmesi, savcılığın olay yerine intikal etmemiş olması, delillerin etkiye açık bir şekilde bırakılması, sokağa çıkma yasağı kararı alınması soruşturmanın baştan etkili yürütülmeyeceği kuşkusunu açığa çıkarmıştır. Olayın meydana geliş şeklini gösteren bir tutanak tarafımıza verilmemiş, soruşturma makamları ile yapılan görüşmelerde böyle bir tutanağın bulunmadığı kanaati doğmuştur. Bu gün itibariyle, şüpheli olarak ifadesine başvurulan, gözaltına alınan veya açığa alınan polis memuru bulunmamaktadır. Baro başkanımızın vurulma anında olay yerinde bulunan ve silahla baro başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş ettiği görülen polis memurlarının el svaplarının alındığı veya bu kişilerin elbiselerinin kriminal incelemeye alındığı yönünde tarafımızda mevcut bir bilgi bulunmamakta, ayrıca sözlü olarak da alınmadığı yönünde tarafımıza bilgi verilmiştir" dedi.

POLİSLERİN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Özmen, Tahir Elçi'nin ölümünün 7'nci gününe girilmiş olmasına rağmen soruşturma makamınca taleplerinin karşılanmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Bir kez daha kamuoyu önünde soruşturma makamlarına seslenerek, ömrünü cezasızlıkla mücadele ile geçiren değerli başkanımızın dosyasının da cezasızlıkla malul hale gelmemesi endişe ve kaygısı ile taleplerimizin derhal karşılanmasını istiyoruz. Dosyada bulunan yazılı, sesli ve görüntülü bütün materyaller tarafımıza gecikmeksizin verilmelidir. Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve olayın oluş şekli itibari ile; baro başkanımızın katledilmesine yönelik saldırının baş şüphelisi bizce polistir. Şüphelisi polis olan olaylarda soruşturmanın yine polisçe yürütülmesi soruşturmanın bağımsızlığına ve tarafsızlığına gölge düşürmektedir. Bu nedenle soruşturma polis teşkilatı dışında kurulacak bağımsız bir ekip tarafından yürütülmelidir. Kamera görüntülerine silah kullanırken yansıyan kolluk görevlileri başta olmak üzere silah kullanan tüm kolluk görevlilerinin şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınmasını, delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için görüntülere yansıyan ve baro başkanımızın bulunduğu yöne doğru ateş eden polis memurlarının tutuklanmasını istiyoruz. Tahir Elçi'nin katledilmesinden önceki, katledilmesi anındaki ve katledilmesinden sonraki tüm polis telsiz kayıtlarına el konulmalıdır. Basına yansıyan görüntülerde görülen iki polis kamerası ile varsa emniyet, jandarma veya MİT'e ait diğer kamera görüntülerine el konulmalıdır. Olay günü örgüt üyesi olduğu iddia edilen iki şahsı Balıkçılarbaşı meydanına kadar getiren ticari taksinin izlemiş olduğu, tüm güzergahta ve durdurulduğu noktada bulunan tüm mobese ve işyerlerine ait güvenlik kamerası kayıtlarına el konulmalı ve tarafımıza iletilmelidir.

Ticari taksinin GPS kayıtlarına el konulmasını, bunun yanı sıra, Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokak'ta bulunan tüm güvenlik kameralarına el konulmasını talep ediyoruz. Olay günü, olay yerini havadan izleyen hava aracınca çekilen foto ve görüntü kayıtlarının dosya içerisine alınmasını talep ediyoruz."

EŞİ GÖZÜNÜ FOTOĞRAFTAN AYIRAMADI

Yapılan basın açıklamasının ardından avukatlar adliye binası önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Oturma eylemi sırasında Türkan Elçi'nin yere serilen pankarttaki Tahir Elçi'nin fotoğrafına uzun süre baktığı dikkat çekti.

DHA

Okunma Sayısı: 1799
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı