"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Doğal gaz hattı için asırlık zeytin ağaçları kökünden söküldü

21 Aralık 2018, Cuma 16:12
Burhaniye ve Edremit'te, BOTAŞ'ın doğal gaz hattı projesi kapsamında 200 ile 300 yaşındaki çok sayıda zeytin ağacı kökünden söküldü.

BOTAŞ'ın doğalgaz hattı projesi kapsamında 'yeşil örtü sıyırması' adı verilen yöntemle yapılan çalışma sırasında Burhaniye ve Edremit'te çok sayıda zeytin ağacı kökünden söküldü. Sökülen ağaçları tüccarlar satın alıyor.

VEMAK adında yüklenici bir firmanın Balıkesir'de doğalgaz hattı döşemek için 'yeşil örtü sıyırması' adı verilen yöntemle yaptığı çalışma sırasında yaşı 200 ile 300 yıl arasında değişen zeytinliklerin bir bölümü kökünden söküldü, bir bölümü ise büyük zarar gördü. Burhaniye, Edremit ve Havran ilçesine bağlı Kalabak ve Tepeoba köylerinde çalışma devam ediyor.

'DOĞALGAZ HATTI ZEYTİNLİKLERİ KATLEDEREK GELİYOR'

Edremit Tarım İlçe Müdürlüğü'nün verdiği rakamlara göre 537 zeytin ağacı işaretlenip devrildi.

Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) Sözcüsü Kubilay Öztürk, yaptığı açıklamada "Edremit Körfezi'ne doğalgaz geliyor ama zeytin ağaçlarını katlederek geliyor. Oysa, iyi bir planlamayla bütün ağaçları kurtarmak mümkündü. 200-300 yaşındaki kendi değerlerimizi kökünden kopartıp kenara atıyoruz ne yazık ki" dedi. Öztürk, "BOTAŞ hattı yüklenicisi VEMAK adlı şirketin, Edremit'e girdiğinden bu yana Yaylaönü Köyü çevresinde devirip bir kenara attığı yüzlerce zeytin ağacı, yere serilmiş vaziyette bekliyor" ifadelerini kullandı.

KÖYLÜLER YARDIM BEKLİYOR

Öztürk, köylünün bunları kendi imkanlarıyla nakledip, yeni yerlerine dikmeye güçlerinin yetmediğini ve Edremit Belediyesi'nden, tıpkı Havran'da olduğu gibi yardımcı olmasını beklediklerini söyledi.

Öztürk, havanın soğuk olması nedeniyle gece don olayı yaşanması halinde kesilmiş zeytin ağaçlarının canlı kalma şansları olmadığını belirterek, ağaçların bir an önce toprakla buluşturulması gerektiğini ifade etti. Öztürk ayrıca konuyla ilgili Havran Çevre Platformu (HAVÇEP) ve EDÇEP olarak Edremit Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Ertaş'ı önceki gün16.00'da makamında ziyaret ettiklerini belirterek, "Durumu kendisine özetledik ve dün için söz aldık. Belediye'nin göndereceği iş makinesi, bugün Yaylaönü Muhtarı Sezgin Aktürk'e ulaşarak, yardım bekleyen köylülere ulaşacak. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

ZEYTİN AĞACININ FİYATI DÜŞTÜ

Zeytin ağacı çok zedelenen ve taşıyacak yeri olmayan köylünün ağacını satmak zorunda kaldığını belirten Öztürk, "Zeytin ağacının tonu 350 TL'ydi, şimdi bu fiyat 200 TL'ye düştü" dedi.

Edindiğimiz bilgile göre Edremit Belediyesi’nden bir makinenin çalışmaya başladığı ve devrilen zeytin ağaçlarını başka bir noktaya nakletti.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Havran Çevre Platformu (HAVÇEP), bölgedeki çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek 60 kadar asırlık zeytin ağacının başka bir bölgeye dikildiğini aktardı.

Okunma Sayısı: 2773
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı