"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Egemen Bağış da Yüce Divan'a gitmeyecek

21 Ocak 2015, Çarşamba 01:22
Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevkedilmesini içeren önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

517 toplam oy - 245 kabul - 255 ret - 7 çekimser - 6 boş - 4 geçersiz oy ile Egemen Bağış Yüce Divan'a gönderilmedi.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler Yüce Divan'a gönderilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, muhalefet milletvekillerinin Güler'in Yüce Divan'a sevk edilmesi için verdikleri önergenin gizli oylamasına 513 milletvekili katıldı. Oylamada, 241 kabul, 258 ret oyu çıkarken, 6 milletvekili çekimser kaldı, 4 oy  boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı. Güler'in Yüce Divan'a sevi reddedilirken, "Yüce Divan'a sevk edilmesine gerek olmadığı" yönündeki rapor kabul edildi. 

Önergenin oylamasına yurt dışında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 6 Bakan'ın yerine de vekaleten başka bakanlar oy kullandı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da oylamaya katıldı. 

Oylamaya Güler'in yanı sıra haklarında Soruşturma Komisyonu kurulan diğer eski Bakanlar Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış katılırken, annesinin vefatı nedeniyle Genel Kurul'a gelmeyen Çağlayan oy kullanmadı. 

Oylamanın ardından CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz alarak Yüce Divan'a sevk önergelerinin kabulü için gerekli olan 276 oyun çıkmadığını, ancak bu sonucun Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu'nun da kabul edildiği anlamına gelmediğini savundular. 

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da "Benim önümde okunan metin, geçmişteki örneklerden hareket edilerek yazılmış bir metin. Bunları zihin dünyamızdan uydurmadık. Teamül böyle olduğu için buralara böyle şeyler yazılıyor. Eski uygulamalar ne ise cümle buraya bire bir yazılıyor" diye konuştu. 

Hamzaçebi'nin usul tartışması açılmasını talep etmesi üzerine Bahçekapılı, kelimelerin yerlerine değiştirmenin anlamı değiştirmediğini belirtti. İtirazların sürmesi üzerine de Bahçekapılı, usul tartışması açtı. 

Genel Kurul'da eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkındaki oylamanın tamamlanmasının ardından muhalefet milletvekillerinin eski bakanların "Yüce Divan'a sevki"ni içeren önergelerin görüşülmesine devam edildi.  

Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında 53 önerge olduğunu belirtti. Aralarında MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli'nin de olduğu MHP'li milletvekillerinin ayrı ayrı verdiği 48 önerge metninin aynı olduğunu belirten Bahçekapılı, birleştirilerek işleme alacağını söyledi.

Bahçekapılı, gizli oylamanın nasıl yapılacağı hakkında milletvekillerine bilgi verdikten sonra Muammer Güler hakkındaki Yüce Divan önergesinin gizli oylamasına geçildi. 

Olay

TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu'nun görüşülmesine başlandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, gündemdışı konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi ele alandı. Öneride; Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer  Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki iddialarla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu Raporu'nun bugün ele alınması ve Genel Kurul'un görüşmelerin bitimine kadar çalışması yer aldı. 

Önerinin kabul edilmesinin ardından CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'ın çiftçilerin zararların karşılanmasına ilişkin yasa teklifinin doğrudan gündeme alınması önerisi görüşüldü. Tezcan, konuşmasında, Genel Kurul'da Soruşturma Komisyonu raporunun ele alınacağını hatırlatarak, "Bugün yapacağımız oylamada Yüce Divan yolunu açmazsak muktedirlerin suç işleme imtiyazını kabul etmiş oluruz. Bugün Yüce Divan yolunu kapatırsak Siyasi etik Yasası'nı görüşme ehliyetini de kaybetmiş oluruz" dedi. 

Öneri üzerinde konuşan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ise AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu'nun sosyal medyadaki Cumhuriyet ile ilgili mesajına işaret ederek, "Babuşcu'ya kimse bir şey söylemedi, destek verir anlayışına girdiler. Zeka kontrolünü edemeyen Babuşcu, Cumhuriyet ile uğraşmasın. Cumhuriyet ile uğraşanlara pabuç bırakmayız" diye konuştu. 

Tezcan'ın önerisi kabul edilmedi. 

Genel Kurul'da, daha sonra Soruşturma Komisyonu Raporu'nun görüşülmesine geçildi.  

Öte yandan, hakkındaki Soruşturma Komisyonu Raporu görüşülen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de Genel Kurul'a geldi. 

Program

15:48 TBMM'de Yüce Divan görüşmeleri başladı.

15.47 Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler TBMM'ye geldi.

15:47 Erdoğan Bayraktar'ın kuliste, Genel Kurul'da konuşmayacağını söylediği öğrenildi.

15:27 Devlet Bahçeli, Genel Kurul'a gelen ilk lider oldu.

15:16 Oturum gündem dışı konuşmalarla devam ediyor.

15:12 Erdoğan Bayraktar Genel Kurul'a geldi.

15:00 Genel Kurul oturumu başladı.

20:40 Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a gönderilmesi için gizli oylama başlatıldı.

23:00 Muammer Güler'in Yüce Divan'a gönderilmesi için gizli oylama başlatıldı.

AA

Okunma Sayısı: 6003
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı