"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Faizdeki artış durdurulamıyor

15 Ocak 2022, Cumartesi 00:24
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz ortamı oluşturmak için uyguladığı politikalara rağmen bankalar ihtiyaç kredisine yıllık yüzde 39’a kadar çıkan faiz istemeye başladı. Oranlar ticarî kredilerde yüzde 46’ya kadar varırken, konutta yüzde 33, taşıtta yüzde 34’ü buluyor.

Merkez Bankası (MB) Erdoğan’ın düşük faiz çağrısıyla geçen yıl Eylül ayından bu yana 500 baz puan faiz indirimine gitmiş ve politika faizini yüzde 14’e çekmişti. Ancak politika faizinin düşürülmesi piyasada istenen etkiyi oluşturmamış, aksine TL’de görülmemiş değer kayıpları görülmüş, enflasyon 19 yılın en yüksek seviyesine çıkmış ve MB rezervleri erimişti. Dünya’nın haberine göre bankaların ihtiyaç kredisinde uyguladıkları aylık faiz oranı yüzde 1,55’le yüzde 3,25 arasında değişiyor. En düşük yıllık faiz yüzde 18,6’yı en yüksekse yüzde 39’u buluyor.

Enflasyonu da patlattınız, faizleri de

Karar yazarı Kahveci, faiz indirimiyle birlikte piyasa faizlerinin yukarı çıktığına köşesinde yer verdi.

Kahveci, Merkez Bankası’nın eylül ayından başladığı faiz indirimleri sonucu piyasada faizlerin yükseldiğini aktararak “Hani faizler düşünce enflasyon düşecekti? Ne oldu şimdi? Enflasyonu da patlattınız, faizleri de” dedi. Bu arada, Dünya yazarı Alaattin Aktaş da, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararlarının ardından kurların yükseldiğini ve enflasyonun da 2021’de yüzde 36’ye geldiğini hatırlatarak “Bütün bu operasyonlara ne uğruna giriştik? Bu kur artışları, bu fiyat artışları niye yaşanıyor?” diye sordu. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin piyasaya yansımadığına dikkat çeken Aktaş “Hani üretici, yatırımcı, ihracatçı doğrudan ‘Merkez Bankası’ndan kredi kullanıyor olsa’ iyi! Biz dolaylı etkiye bel bağladık, Merkez Bankası faiz indirince diğer faizler de gerileyecek diye umduk. Ama olmadı! Hatta tam tersi yaşandı. Tüm kredilerin faizi yükseldi. Daha kötüsü Hazine ancak çok daha yüksek faizle borçlanabilir hale geldi.” dedi.

Okunma Sayısı: 1229
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı