"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gazeteciler için ‘en büyük hapishane’

03 Mayıs 2018, Perşembe
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve CHP Medya Komisyonu üyesi Atila Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

Sertel, Türkiye’de basın özgürlüğünden söz edilemeyeceğini ancak iktidar borazanlığı yapan, tek tip manşetlerle çıkan yandaş basının varlığından ve artan sayısından rahatlıkla söz edilebileceğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Sertel, “150’ye yakın gazeteci cezaevinde. Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün açıklamasına göre; Türkiye profesyonel gazeteciler için ‘en büyük hapishane’. Dünya basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 155’nci sıradayız. Özgürüz demekle özgür olunmuyor maalesef. Bu utanç bizim mi yoksa son 16 yıldır baskıyla, cezalandırmayla basın ve ifade özgürlüğüne müdahale ederek basını kontrol altına almaya çalışanların mı? Bu utanç tamamen iktidara aittir” diye konuştu.

9 binin üzerinde gazeteci işten atıldı

Sertel, açıklamasında şunları vurguladı; “Birileri her fırsatta “Türkiye’de basın özgür” diyor, ancak buna kendilerinin de inandığını sanmıyorum. Onlar buna inanıyorsa dahi rakamlar iktidarı yalanlıyor. Türkiye basın ve ifade özgürlüğünde son 16 yıldır hep geriliyor veya geri sıralarda yerinde sayıyor. 180 ülke arasında 155’nci sıradayız. Özgürlükler anlamında dibe vurmamıza az kaldı. Merkezi Washington’da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House), 2017 Dünyada Özgürlükler raporunda da; Türkiye düşüşünü sürdürdü. 195 ülke ve 14 bölgeyi gözlem altına alınan raporda, 87 ülke ‘Özgür’, 59 ülke ‘Kısmen Özgür’ ve 49 ülke ‘Özgür Değil’ kategorisinde yer aldı. Türkiye, kısmen özgür ülkeler arasında sayıldı ve özgürlüklerin en çok gerilediği ülkeler arasında birinci oldu. Gazetecilerin basın kartlarına el konuldu, tutuklandı ve sonrasında ‘gazeteci’ değilsin denildi. 9 binin üzerinde gazeteci işten atıldı. ‘Basını özgür olmayan ancak yandaş olan ülke’ olarak tüm özgür ülkelerin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyor, kamuoyuna saygıyla duyuruyorum.”

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

ulkery.caba@ye­ni­as­ya.com.tr

Okunma Sayısı: 2316
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı