"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her şey ‘Başkan’a bağlanıyor

17 Nisan 2018, Salı 01:17
AKP, yeni yasalar hazırlamaya başladı. Buna göre,bakanların yetkileri cumhurbaşkanına geçecek şekilde tırpanlanıyor, valilikler doğrudan cumhurbaşkanına bağlanıyor, siyasetten bağımsız karar alması için organize edilmiş özerk kurul ve kurumların çoğu kapatılarak yetkileri cumhurbaşkanına veriliyor.

AKP, bürokrasinin dizginlerini tamamen cumhurbaşkanına veren yasalar hazırlamaya başladı: Bakanların yetkileri cumhurbaşkanına geçecek şekilde tırpanlanıyor, valilikler doğrudan cumhurbaşkanına bağlanıyor, siyasetten bağımsız karar alması için organize edilmiş özerk kurul ve kurumların çoğu kapatılarak yetkileri cumhurbaşkanına geçiyor. AKP,  2019 seçimleriyle birlikte yürürlüğe girecek ‘cumhurbaşkanı merkezli’ siyasi düzene uyum gerekçesiyle bürokrasiyi tepeden tırnağa yeniden yapılandırıyor. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, 2019 seçimleriyle birlikte lağvedilecek başbakanlık bünyesindeki 25 kurum ve kuruluş ya lağvedilecek ya da doğrudan cumhurbaşkanlığına veya icracı bir bakanlığa bağlanacak.

BAKANLIK YETKİLERİNE TIRPAN

Yeni yönetim yapısında, bakanlar Meclis içinden çıkmayacağı için, bugünkünden farklı bir bakanlık statüsü de belirlenecek. Görev tanımlarının yanı sıra, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun olacak şekilde, bakanlar için bugünkü gibi geniş çerçevesi olmayan yeni bir yetki tanımı yapılacak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da, yeni sisteme uyum konusunda yapılan çalışmalar konusunda milletvekillerine gönderdiği bilgi notunda, cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulacak bürokratik mekanizmaların yeni bir vesayet üretmesine izin vermeyeceğini belirterek bakanlıklarla ilişkili kurumların ve bağımsız kurum ve kurulların tamamının bürokratik oligarşiyi ortadan kaldıracak biçimde yeniden şekillendirileceğini söyledi.

Valiler, Cumhurbaşkanını temsil edecek

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre de aynı çalışmada, belediye başkanları ile valiler arasındaki görev tanımı da yeniden yapılacak. İllerde çift meclis uygulamasından tüm ülkede vazgeçilecek. Tüm illerde il genel meclisleri (büyükşehir statüsünde olmayan illerde halen il genel meclisi var) kapatılacak. Güçlü yapıda belediyeler olacak. Valiler, cumhurbaşkanını temsil edecek. Bu kapsamda merkez valiliği uygulaması da kalkacak. Valilikten alınan bürokratın, yeni görev verilmezse, devletle ilişiği kesilecek. Hürriyet’in haberinde de toplam 43 ‘üst kurul’un uluslararası sözleşmelerle kurulmuş ve TBMM’de seçimle gelenler hariç lağvedilmesinin planlandığı belirtildi.

TÜİK ve Nüfus ve Vatandaşlık işleri tek çatıda toplanıyor

Kapatılıp kapatılmaması tartışılan kurumlar arasında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı da bulunuyor. Ayrıca şu anda başbakan yardımcılıklarına bağlı TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı gibi kurumlar birleştirilerek Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yapılandırılabilir. TÜİK ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün tek çatı altına alınması, milletlerarası anlaşmalardan kaynaklanan üst kurullar hariç, işlevini yitirmiş bazı üst kurulların kapatılması gibi öneriler de masada.

Etiketler: başkanlık sistemi
Okunma Sayısı: 3640
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • murat bağ

    17.4.2018 09:09:49

    meclis boşuna bence..... tek adam yönetiyor ülkeyi.. her şeye karışıyor...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı