"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim sonuçları ezber bozdu

08 Nisan 2019, Pazartesi 23:06
Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Elif Andaç Jones, seçim sonuçlarının bir anlamda ezber bozduğunu, bunun da dünya genelinde heyecan oluşturduğunu söyledi.

31 Mart yerel seçimleri Washington’da da yakından takip edildi. Washington’daki Georgetown Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Elif Andaç Jones seçim sonuçlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Jones, “Çok heyecanlı, çok keyifli, çok enteresan bir seçim oldu, herkes için. Ben de sanırım uzun zamandır yaşanan seçim trendlerine bakacak olursak hani bu seçimin sonucu da ‘üç aşağı beş yukarı belli, nereye gittiğini biliyoruz, aman oy vermem, seçimden bir şey çıkmaz’ değil, ama ‘çok da değişik bir şey görmeyiz’ kanısındaydım ki çok enteresan bir tabloyla karşılaştık. Nedir enteresan olan? Özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin Cumhur İttifakı’ndan Millet İttifakı’na geçmiş olması.”

Demokrasi yaşıyor

Uzun süre görevde kalan iktidar partileri için ‘yorgunluğun’ kaçınılmaz olduğunu savunan Elif Andaç Jones, sonuçların Türkiye’ye yönelik uluslararası bakış açısının değişmesi açısından da önemli olduğunu kaydetti. VOA’ya konuşan Elif Andaç Jones‘a göre sandığa giden halk, oylarıyla iktidar partisine de önemli mesajlar verdi. Elif Andaç Jones, 31 Mart seçimlerini şu sözlerle özetliyor; “Türkiye’de demokratik ruh var, burada demokrasi yaşıyor biz bunun ne olduğunu biliyoruz, bunun için de mücadele etmeye oy vermeye, sistemin çerisine katkıda bulunmaya ki oyumuzla devam edeceğiz’ ruhunun var olduğunu göstermesi açısından son derece önemli.”

Türk demokrasisine rekabet geldi

New York Üniversitesi (NYU) öğretim görevlisi Prof. Dr. Selçuk Şirin, Türkiye’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Şirin, yerel seçim sonuçlarının Türk demokrasisine rekabet getirdiğini belirterek, “Yerel yönetimlerdeki bu rekabet uzun vadede merkezi yönetimi de bence değiştirecek, dönüştürecek. İçeride buna ihtiyacımız var. Türkiye siyasetinin içeride rekabete ihtiyacı var. Buna AK Parti’nin de ihtiyacı var. CHP’nin de ihtiyacı var” dedi. VOA Türkçe’ye yerel seçim sonuçlarıyla ilgili görüşlerini aktaran Şirin, son yıllarda yapılan çok sayıdaki seçimlerin başta ekonomi olmak üzere Türk toplumunu olumsuz bir şekilde etkilediğini belirterek, seçimlerin getirdiği kutuplaşmanın iş hayatını da olumsuz etkilediğini kaydetti. 

İnsanları altı ayda bir sandığa götürmenin ne anlamı var?

Şirin, “Henüz İstanbul sonuçlanmadı ama genel resim ortada. Türkiye’de son beş yılda çok sayıda seçim yapıldı. Bu seçimlerin her biri Türkiye’ye ağır bir fatura getiriyor. O sandığı kurmanın ekonomiye getirdiği sıkıntının ötesinde toplumsal ayrışmanın da ekonomik bir etkisi var. Bir taraftan da yapılan bu seçimler nedeniyle toplumsal gerilimler yaşanıyor. Sandığın getirdiği kutuplaşma ve kamplaşma da var. İnsanları altı ayda bir sandığa götürmenin ne anlamı var. Siyasal kamplaşma yüzünden insanlar gerçek sorunlarına odaklanamıyor. Ortaya konulan çok fazla sandık yüzünden insanlar karşı karşıya kalıp çatışma içine giriyor. Birbirlerine güvenleri azalıyor. Bu yüzden insanlar bir araya gelip ortak iş geliştirmiyor. Proje geliştirmiyor, sorunları çözemiyor, ortak çözüm yolları bulamıyor. Türkiye’nin bundan kurtulması lazım. Bir bu kadar çok sandığın olmaması lazım bir de bu seçimlerde bu kadar ayrıştırıcı söylemlerin olamaması lazım” dedi.

Okunma Sayısı: 3533
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı