"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçmenin gündemi ekonomi

08 Mart 2019, Cuma 17:22
SODEV’in Türkiye genelinde hazırladığı ankete göre, seçmenlerin yarısından fazlası, yaklaşan yerel seçimlerde ekonomik durumların oy tercihinde etkili olacağını söylüyor.

Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) Şubat 2019 döneminde Türkiye genelinde yüzde 95 güven aralığında bin 67 seçmenin katılımıyla gerçekleştirdiği anket çalışması Taksim Hill Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Raporda, vatandaşın satın alma gücünü doğrudan etkileyen ekonomik verilerdeki değişim, gelirlerin harcamaları karşılama oranındaki değişim, vatandaşın gözünden Türkiye’nin en temel 3 sorunu ve ekonomik durumun seçmen tercihlerine etkisi, gibi konular araştırıldı.  

Seçmenin ana gündemi: ekonomi 

Raporda yer alan verileri SODEV Başkanı Ertan Aksoy aktardı. Aksoy, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde seçmenlerin yüzde 54,3’ü mevcut ekonomik durumların oy tercihlerinde etkili olacağını söyledi. Raporda yer alan verilere göre muhalif partilere oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğunun ekonomik durumlarının daha da kötüleştiğini aktaran Aksoy, “AKP seçmenlerinin yarıdan biraz fazlası ekonomik durumun oy tercihini etkilemeyeceğini düşünmektedir. Diğer bütün partilerin seçmenleri ekonomik durumun oy tercihini etkileyeceği görüşündedir. MHP seçmenlerinin de muhalefet partilerin seçmenleri gibi tutum gösteriyor olması dikkat çekicidir” dedi. 

Temel ihtiyaçları artık alamıyoruz

Raporda yer alan bilgilerden biri de araştırmaya katılan seçmenlerin son bir yılda “Artık alamıyoruz dediğiniz şey var mı?” sorusuna karşılık yüzde 85 oranında artık alamıyoruz dedikleri ürünlerin var olduğunu belirttiği bulgusuydu. Bu ürünlerden ilk sırada yüzde 51 oranında kırmızı et, ikinci sırada yüzde 23 oranında giyim yer alırken, sonraki beş sırayı ise domates, patates, soğan gibi tarımsal temel gıda maddeleri yer aldı. 

‘Beka’ söylemi seçmeni etkilemedi 

Türkiye’nin en önemli üç büyük sorunu nedir sorusunu cevaplayan seçmenlerin yüzde 64,8’i ekonomi, yüzde 51’i işsizlik, yüzde 17,2’si de eğitim dedi. Eğitim sorunu,  geleceğe yönelik işsizlik ve ekonomik kaygıların yansıması olarak seçmenin dikkatini çekiyor. Ankete göre ekonomi ve işsizlik sorunu  AKP seçmeni için de ilk sıradaki problemlerden biri olarak görülüyor. Daha çok CHP ve HDP seçmeni tarafından  dile getirilen ‘Adalet’ sorunu ise diğer partililer tarafından daha geri sıralara itildiği gözlemlendi. Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı oluşumunda yer alan partililerin ortaya attığı ‘beka sorunu’ ile bağlantılı ‘güvenlik sorunu’ ise yapılan çalışmada yüzde 14, 3 lük kesimin gündeminde. Bu veriye göre 31 Mart seçimlerinde seçmen ekonomik temelli sorunlara verdiği önemin çok, ama çok azını güvenlikte görmüştür.

 

HABER: SÜREYYA NUR İŞLER

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1538
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı