"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yargıtay Birinci Başkanı Cirit: Yargıya güven noktasında sıkıntılarımız var

14 Ekim 2015, Çarşamba 16:13
Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargının S.O.S (tehlike halinde verilen imdat sinyali) verdiğini, güven ve inanırlık noktasında ciddi sıkıntıların olduğunu söyledi.

Antalya'da Danıştay Başkanlığı, Yargıtay Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Sempozyumu' devam ediyor. Sempozyumun açılışına konuşmacı olarak katılan Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Ankara'da yaşanan bombalı saldırıya ilişkin terör hiç bir zaman istediği sonuca ulaşamadığını, bundan sonra da ulaşamayacağını kaydetti. 

Yargıda yaşanan sorunlara da değinen Cirit, "Yargı kabul etsek de, etmesek de S.O.S vermektedir. Yargıya güven ve inanırlık noktasında ciddi sıkıntılarımız vardır." dedi. Bu konuda sorumluluklar olduğunu belirten Yargıtay Birinci Başkanı, yargının ağır iş yükü altında çalıştığını, tüm ihtilaflarında yargı içerisinde çözülmek istenmesinden dolayı hakim sayısının yetersiz kaldığını belirtti. Türkiye'de her 3 kişiden birinin yargıyla ilgili taraf olduğunu ifade eden Cirit, yargının bunları çözmekte zorlandığının altını çizdi.

Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, bütün mahkemelerde Türkiye'deki uzlaşma oranının yüzde 3.1 olduğunu ifade etti. Türkiye geneli 880 bin civarında bir dosyanın uzlaşma ile sonuçlandığını belirten Cirit, "Yaklaşık Türkiye'de 7 milyon civarında hukuk mahkemeleri, Anayasa yargısında ve idari yargısındaki dava sayıları buna eklendiğinde oldukça vahim ve yüksek bir sayıya erişmekteyiz. Bizim 40 yaşından sonra sağlıklı hakim savcı bulmaktan zordur. Adalet dağıtmakta çokta kolay değil." dedi. 

Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini Avrupa model alınarak hukuk sistemin yerleştirilmesi gerektiğini anlatan Yargıtay Birinci Başkanı, yargının ağır yükünün azaltılması bakımından bir zorunluluk olduğunu belirtti. Cirit, Yargıtay'a her yıl bir milyon dosya geldiğin, bu yükünü hakim ve savcı sayısını artırarak ya da yeni mahkemeler kurarak, Yargıtay'da yeni daireler açarak çözülemeyeceğini sözlerine ekledi.

Etiketler: yargı, güven, sempozyum
Okunma Sayısı: 1886
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı