"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nurlar’ı okumak

Hüseyin Topuz
22 Aralık 2020, Salı
İlk zamanlar Risalelerde lügat olmadığından lügatsiz okuyordum.

Okumanın yöntemini de bilmiyordum. Kasemle ifade edebilirim ki, çok Risaleleri ezber etmiştim. İstanbul’u bilenler bilir, ta Rumeli Hisarı’ndan Beyazıt’ta Hilal Apartmanı’nın giriş katına derse giderdim. Ne kadar tat alırdım. Bu tat bana bir hafta giderdi. Beşiktaş’ta yazlık sinemanın yanındaki dershaneye giderdim. Bu ikili arasında yıllarım geçti. Yani Risalelerden istifade etmeye çalışıyordum.

Sonraları Risale-i Nur eserlerinin arkalarına lügatlar kondu. Elime geçince ne kadar sevindiğimi bir Allah, bir de ben bilirim. Adeta bayram yaptım. Daha sonra sayfa kenarına konunca da yine bayram yaptım.

“Ben bu Risaleleri anlıyorum ve biliyorum” havası hâkim oldu. Lügat konduktan sonra ezber yapamaz oldum. Eskiden küçük Risaleler vardı, cebimde gezerdi; otobüste okurdum, duraklarda okurdum, piknikte okurdum. Yani nerede uygun ortam bulursam hemen orada okurdum. Şimdi o hava kalmadı. 

Bundan beş yıl önceydi. Bilgisayar ortamında Külliyatı yazdım. Şimdi her gün bilgisayardan okuyorum, akıllı telefonumdan okuyorum. Çok şükür eski konumuma kavuştum. Bediüzzaman Hazretleri “Risale-i Nur’un hocası Risale-i Nur’dur.” derken bilmana bunu demeye çalışıyormuş, “Risaleleri anlamak için başka hocadan ders almaya ihtiyaç yok. Çünkü okudukça anlaşılır” demek istiyormuş. 

Rahmetli Zübeyir Gündüzap Ağabey de, “Risale-i Nur Külliyatı’nı anlamak için okumak okumak okumak, yorulduğunuz zaman ne okuduğunuzu okumak” diyormuş. Yani devamlı okumak lâzım diyormuş. Rahmetli Tahir Abi de ders sohbetlerinde, “Anlamadan okunursa iman olur. Anlayarak okunursa da iman ilmi olur.” dermiş.

Ben lügatsiz okumaktan şunu öğrendim: İnsan maddî ve manevî cihazlarla donatılmış, biz okudukça o cihazlarımız doyuma ulaşıyormuş. Onlar doydukça da bizde tefekkür ilmi gelişiyormuş. İmanın manevî havası bizi dünyada iken Cennet hayatı yaşatıyormuş. Hatta ‘Şon Şahitler’de Bayram Yüksel Abi de, Üstadımızın “Nurlar’dan bir meseleyi 200 defa okumama rağmen hâlâ ihtiyaç hissediyorum!” dediğini anlatır. 

Üstadımız iki yüz defa okuduğu halde ihtiyaç hissederse, bizim ne kadar okumamız lâzım gelir, geliniz de beraber hesap edelim.

Okunma Sayısı: 4945
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Üzeyir

    23.7.2021 10:43:01

    Risale-i Nur iman ilmidir, Kur'an ilmidir, hakikat ilmidir. İnsan okudukça okuması geliyor. Risale-i Nur, bizlere istikamet dersi veriyor. Önümüzü aydınlatıyor. Bataklıklardan uzak Büyük Kur'an Caddesinde ilerlememizi sağlıyor. tembellik yapmayıp okumalı ve istifade etmeliyiz. Zaten Risale-i Nur okundukça manalarını bizlere açıyor. Her gün asgari 10 sayfayı düzenli okumalıyız. Rabbim okuyup, anlayıp, yaşamayı nasip etsin.

  • Canan Ergün

    29.1.2021 00:44:57

    Selamünaleyküm Değerli Hüseyin Hocam, Milyon Maşaallah "Nurları Okumak" yazınız 2100 paylaşımı geçmiş. Fakat 1 aydan beri yazınızı göremiyorum hasta falan mısınız? Hastasanız C. Allah acil şifalar versin. Yazılarınızı bütün kalbimle bekliyorum.

  • Zeynep Güler

    28.1.2021 15:58:58

    Muhterem Hocam, yazılarınızı anlamaya çalışıyorum. Fakat on sahifelik bir yazıyı bir sayfaya sıkıştırmışsınız. Çok istifade ediyorum. Allah razı olsun. Başarılarının devamını diliyorum.

  • Yasemin Ersoy

    27.1.2021 18:01:49

    Selamünaleyküm Muhterem Hocam başarılarınızın devamını dilerim. Milyon maşaallah olsun.

  • Songül Topuz

    24.1.2021 04:42:58

    Pek çok değerli malumunuz soyadımızdan adaş sayılırız .Yeni Asya Gazetesinde çıkan yazılarınızı pür dikkat okuyorum. Çok da istifade ediyorum. Zaten biliyorsunuz sizin kendi kitaplarınız da okuyorum imanımı oanlarla kurtarıp Risaleleri tanıdım. Şimdi ise Risaleleri çok okuyor ve çok istifade ediyorum. Muhterem Hocam, yeni yazıalrınızı aşkla ve şevkle bekliyorum.

  • Bahar Çetinpınar

    24.1.2021 04:18:46

    Muhterem Hüseyin Hocam, gazetedeki bütün yazılarını zevkle ve ibretle okuyorum. Yaklaşık bir aydan beri yazılarınız çıkmıyor. Hasta falan mı oldunuz yoksa. Ben de tekrar yazılarınızı paylaşıp okuyorum. maşaallah nurları okumak yazınız çok güzel ibretli ve de ders verici olmuş paylaşanlar da 2000 kişiyi geşmiş maşaallah. Yeni yazılarınızı da dört gözle bekliyorum Muhterem Hocam.

  • Ahmet Kutsi

    4.1.2021 16:55:25

    Muhterem Hüseyin Topuz Hoca'm, Allah C.C. sizden ebediyyen razı olsun. yazılarınızı zevkle ve de dersimi alarak okuyorum. Herkeste dersini alıyor ki, paylaşımlar 1000 leri geçiyor. Bu yazınız 1600 geçmiş. Ben derdim Risalelerden eskiden aldığım tadı alemiyorum. Bende mi bir eksiklik var der dururdum. Bu yazınızı okuyunca anladım ki, suç bendeymiş hemen bir Yeni Asya kitapçısına giderek Yeni çıkan Lügatsiz Reisaleelri alıp okumaya başladım o eski tadı almaya başladım çok şükür okumaya devam .Zaten szi de bahsediyorsunuz, bu işin sırrı devamlı okumak diye. Risale okumayı birinci gaye edindim. diğer işler de kolaylaşıyor zaten. Başarılarınızın devamını dilerim Muhterem Hocam.

  • İpek İnce

    4.1.2021 16:24:32

    Muhterem Hocam yazılarınızı zevle ve ibretle okuyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. C. Allah yardımcınız olsun. Âmin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı