"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyanet Risale-i Nur’dan tamamen vaz mı geçti?

Kâzım GÜLEÇYÜZ
27 Şubat 2020, Perşembe 00:01
Bir takipçimiz Instagram hesabımıza gönderdiği mesajda Diyanet ve Risale-i Nur üzerine CİMER üzerinden yaptığı yazışmayı iletmiş. Gönderdiği soru özet olarak şöyle:

“Diyanet’e bağlı hafızlık eğitimi veren yatılı Kur’an kurslarında veya Diyanet denetimindeki herhangi bir eğitim kurumunda talebelerin, Bediüzzaman Said Nursî’nin Risale-i Nur eserlerini okumasına veya Risale-i Nur’un o kursun, o kurumun kütüphanelerinde bulunmasına o kursun yönetimi ‘yasaktır’ diyebilir mi?

“Kurs talebelerine yasakmış algısı oluşturarak onları Risale-i Nur’dan çekindirmeye veya bazı hukukunu bilmeyen masum talebelere yasaktır zannettirerek gizli okumalarına sebep olmaları sadece o kurstaki bazı görevlilerin yanılgısı mıdır, yoksa Diyanet yasak olduğuna dair yazılı veya sözlü bir beyanda bulunmuş mudur?”

Suale Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığının yazdığı cevap şöyle:

“Diyanet İşleri Başkanlığımız, milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi sağlamak, toplumu din konusunda sağlam kaynaklara ve sahih bilgiye dayalı olarak aydınlatmak için gerçek ve elektronik ortamda basılı, sesli ve görüntülü eserler hazırlamakta/yayımlamakta, süreli yayınlar yapmakta ve gerektiğinde bu yayınları ücretsiz dağıtmakta olup, Başkanlığımız yayınları dışındaki eserlerin camilerin ve Kur’an kurslarının kütüphanelerinde bulundurulması veya ders olarak okutulması uygun görülmemektedir. Bilgilerinize sunulur.”

Bu cevaptan ne anlamak lâzım?

Hele külliyattan Sözler, Mektubat, İşaratü’l-İ’caz ve Mesnevî-i Nuriye ile Küçük Sözler, İhlâs, Uhuvvet, Hastalar ve Ramazan-İktisat-Şükür Risalelerinin Diyanet yayınları arasında basılmış olduğu hatırlanırsa...

Verilen cevaba göre, Diyanet yayını oldukları için bu eserlerin cami ve Kur’an kursu kütüphanelerinde bulundurulması ve ders kitabı olarak okutulması uygun olmalı.

Ama buna hiç temas edilmeyip, sanki Diyanet bu eserleri yayınlamamış gibi bir tavır, eda ve üslûpla böyle bir cevap veriliyor.

Bu cevabın, 2018 yazına girerken gündeme gelmiş olan Diyanet’in risale basımından vazgeçtiği ve evvelce basıp mevcudu tükenenleri yeniden basmadığı haberleri sonrasında gelmiş olması da manidar ve düşündürücü.

***

14 HAZİRAN 2018 YENİ ASYA 1. SAYFA

Okunma Sayısı: 6680
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir Turan

    27.2.2020 14:08:54

    Risale-i Nur hakikatlerine;her zaman olduğu gibi,bugün de ihtiyaç vardır.Hatta şimdi,katbekat fazla ihtiyaç söz konusudur.Dolayısıyla;hiçbir kuruluşun ilgisiz kalamayacağı gibi,Diyanet teşkilatının da Nurlara bigâne kalması düşünülemez.Çünkü her zaman ve zeminde;bu mübarek hakikatlere,ekmek,su ve ilâç gibi ihtiyaç vardır ve her dâim de olacaktır.

  • Osman YILDIRIM

    27.2.2020 13:27:15

    Diyanet İşleri kurum olarak hiç bir zaman Risale i Nurlara tam taraftar olmadı. Kişisel bazda bazı diyanet görevlileri vicdani olarak müsbet kanaatler serdetmişlesede kurumsal olarak Kemalizmin bekçiliğini yapagelmiştir. Son dönemde Nurcuları asil çizgisinden şaşıtıp siyasalislam çizgisine taşımak için bir takım atraksyonlarda bulunmuşlar ve büyük ölçüde başarılı olmuşlardır. Ancak elhamdülillah Yeni Asya nurculyğun asil duruşundan taviz vermiyerek buyük bir görev ifa etmiştir. Varsın siyasal islam çizgisine terk i mevki eden nurcular övünedursunlar Yeni Asya bu asil duruşu korumayı kendisine vazife addetmiştir. Ve Allahın inayeti ile bu görevi surdürmeyi devam edecektir inşallah.

  • Ali Tam

    27.2.2020 11:10:57

    Yakında SEÇİM mi var ki Diyanet Risale.i Nur Dairesi yönüne teveccüh etsin? Unutmayalım Diyanet SERAPA MEMURİYET ile HÜKÜMETİN EMRİNE AMADEDİR. Diyanet'in ÖZERKLİĞİ/Bağımsızlığı sözde kalan bir ifadedir. Hutbelere bakın: Ormanları yakmayın, vergilerinizi verin. Nokta! İMAN KONUSU YOK YOK YOK!

  • Emin

    27.2.2020 11:00:43

    Yoksa, şimdiki kuvvetli bir surette hükmeyleyen zındıka cereyanı, birinizi diğeri aleyhinde âlet edip, ezmesinde istimal edecek. Bunu mağlûp ettikten sonra, o âleti de kıracak. (Lem’alar, s. 37) *** Evet, yol iki görünüyor. Cadde-i Kübray-ı Kur’aniye olan şu mesleğimizden şimdi ayrılanlar, bize düşman olan dinsizlik kuvvetine bilmeyerek yardım etmek ihtimali var. (Lem’alar, s. 236)

  • Feyzullah Ayhan

    27.2.2020 09:50:01

    Bu dediğiniz uygulama çoktandır başladı Anadolu'mda.Yaklaşık 2 senedir bir ilimize atanan bir müftü makamına oturduğu ilk anda maiyetindeki görevlileri toplayarak "Cami,teşkilat her ne varsa kütüphanelerinde ve kitaplıklarında Risale-i Nur kaldırılacak."Nur talebeleri müftüye yaptıkları müracatta da müsbet cevap alamadılar ve yasak devam ediyor.Üzüntülerinden o çevrenin siyasi nurcuları “zamanı gelince biz de ne yapacağımızı öğrendik” diye kandırıldıklarını açık seçik beyan ediyorlar.Bu siyasi kardeşlerimize de sabah-şerifleriniz hayrola,atı alan üsküdarı geçti”diye selamlarımızı iletiyoruz, inşaallah intibahlarına vesile olur diyoruz ama sanmıyorum.derin uykudalar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı