"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Herkesin “terörist”i kendine göre

Kâzım GÜLEÇYÜZ
08 Şubat 2020, Cumartesi
Cumhurbaşkanı Berlin sonrasındaki beyanlarında “Sayın Trump”a şöyle sitem etmişti: “YPG ve malûm terörist Abdi Şahin’le ilgili adeta ‘Bunu kabul et’ diyecek kadar maalesef ileri gitme durumu olmuştur.”

Ve ekledi: “Aynı şeyi Putin de yapıyor.”

Böylece, bilinen birşey bir kez daha tekrarlandı: Ankara’nın “terörist” dediği YPG’ye Washington ve Moskova’nın bakışı farklı.

Bu ihtilâf sadece YPG’de değil. İdlib’den bir örneği yine Cumhurbaşkanından dinleyelim:

“Bizim ılımlı muhalif olarak baktığımız kişilere Putin terörist olarak bakıyor. Kim terörist? Onlar kendi toprağını savunan direnişçi.”

Aynı ihtilâf Libya’da da karşımıza çıkıyor.

Ankara Hafter’e “terörist” diyor, ama Berlin Konferansına katılan diğer ülkeler ona arka çıkan Temsilciler Meclisini muhatap alıyor.

Örnekler bunlarla da sınırlı değil.

Meselâ Ankara hükümetinin desteklediği Müslüman Kardeşler, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkeleri tarafından “terör örgütü” olarak niteleniyor.

ABD de böyle bir kararın hazırlığı içinde.

Bir diğer örnek, İsrail’in Hamas’ı aynı suçlama ile hedefine koyarak üzerine gitmesi.

İsrail’in, Filistin’e yönelik katliamlarına Ankara’dan yükselen tepkileri, “Siz Güneydoğu’da çok farklı mı davranıyorsunuz?” şirretliği ve pişkinliğiyle karşılaması, olaya ayrı bir “ironi” katıyor.

AA çalışanlarını “İhvan bağlantısı” iddiasıyla gözaltına alan Mısır’ın, Türkiye’yi “basın özgürlüğünde en kötü ülke” diye nitelediği gibi.

Terör tanımlarının bu derece farklı olmasının sebebi hukukî değil, siyasî kriterlerle yapılmaları. Onun için kiminin terörist olarak gördüğüne diğeri “bağımsızlık ve özgürlük savaşçısı” gözüyle bakıp destek verebiliyor.

Dünyada bu meseleye hukuk ekseninde yaklaşmaya çalışan tek adres herhalde AB.

Ve AB’nin bu konuda en çok ters düştüğü ülke de, birlik üyeliğine aday olan Türkiye.

Brüksel’le Ankara arasında terör ve terörist tanımında öteden beri var olan anlaşmazlık, 20 Temmuz OHAL sürecinde iyice derinleşti.

Bu süreçte her önüne geleni “terörist” diye yaftalama furyasının ayyuka çıkması, bu ihtilaftan kaynaklanan gerilimi daha da arttırdı.

Vize işini tıkayan en önemli sebep de bu.

Çözümse yine hukuk. Üzerine siyasetin gölgesi düşmemiş, bağımsız ve objektif hukuk.

Okunma Sayısı: 4440
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali Tam

    8.2.2020 02:26:12

    Terör korku ve dehset sacmali, adalete tam ters düsmeli, dine imana uymamali, insanligin tarihinde tüm iyi bildigi seciyelere karsi olup kötülügün her türüyle barisik olmali. Islam öncesi Dünya genelinde ve bilhassa Arap Yarimadasindaki DURUM. KARANLIKLAR ICINDE BIR TERÖRDÜ. Latinlerin dedigi gibi "Homo homuni lipus" Yani insan diger insan kurt kesilmis... Terörist buydu... 21 yy da KABEye cirkin küfür lafziyla hitap eden DEAS/ISIS IRAKta Suriye'de kütür kütür Müslümanlarin kellesini keserken, fuhusu her türlü terör eylemini mübah görürken KÖPEKLERI OLDUKLARI DIGER KÖPEKLERIN yönünde kücük abdestini bile yapmadi saygisindan. Bunlari unutup Anadoluda her insanin alnina bir damga vurarak TERÖRIST ilan etmek. Ne yapiyorsunuz bu ne adil ne Adalet diyeni de HOPDEDIK sen de TERÖRISTE SEMPATIZANSIN TERÖRE MASUM DEMEK ISTIYORSUN kasesiyle ayriyeten damgalamak KORONAVIRÜSUNDAN evvel daha büyük ve dehsetli bir virüstü ki cogu kalpleri akillari maalesef öldürdü.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı