"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sıra “tek parti”ye mi geldi?!

Kâzım GÜLEÇYÜZ
03 Haziran 2021, Perşembe
Erdoğan’ın TRT’deki yayında sarf ettiği “Parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu. Milletimiz için de. Türkiye çok partili sistemden huzur bulamıyor” sözleri, tek adam rejimiyle gelinen noktanın ve gidişatın vahametini çok daha net bir şekilde ortaya koydu.

Akşener’e söylenen “Bu daha iyi günleri, daha neler olacak neler” sözünü Saray ve AKP sitelerinde sansürleyenler bu lâflar için de aynı şeyi yapmak isteyebilirler belki; ama ok yaydan çıktıktan sonra yapacakları birşey yok.

“AKP’nin yeni anayasa projesindeki hedef, tek adam rejiminden sonra tek partili sistem mi?” diye sorduran bu son sözler, millete parlamenter sisteme dönüş taahhüdünde bulunan Millet İttifakının çok daha sıkı ve hızlı çalışması gerektiğini bir defa daha gösterdi.

Son dönemde bu noktada ön alan İYİ Parti’nin parlamenter sistem teklifinde yer verdiği hususların önemini de teyid etmiş oldu.

İşte o tekliften bazı maddeler:

* İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemde Türkiye Cumhuriyeti, Başbakan ve Bakanlar Kurulu tarafından yönetilecek. Cumhurbaşkanının hiçbir partiyle bağlantısı olmayacak. Cumhurbaşkanlığı makamı, tarafsız ve partiler üstü şekilde devleti ve milletin birliğini temsil edecek. Cumhurbaşkanı yalnızca bir dönem görev yapabilecek ve görev süresi 6 yıl olacak; görevi sona eren Cumhurbaşkanı aktif siyasete dönemeyecek.

* Keyfî uygulamalarla elinden alınan yasama gücü, yeniden TBMM’ye devredilecek.

* Sistem çoğulculuğa dayanacak. Çatışmacı, dışlayıcı siyasetin aksine uzlaşmacı ve kapsayıcı siyasetin yapılmasını sağlayarak, öncelikle demokrasimizi güçlendirecek.

* Ülke yönetimi tek bir kişinin değil, Başbakan ve Bakanlar Kurulunun yetkisinde olacak. Hükümeti kurma ve hükümet etme süresi, âdil ve serbest seçimlerle oluşan TBMM tarafından belirlenecek. Meclis dışından Bakan atanamayacak. Bakanlar, Başbakan tarafından milletvekilleri arasından seçilecek ve tek kişiye karşı değil, hem kurul olarak birlikte, hem her bir bakan ayrı ayrı olmak üzere milletin seçtiği Meclise karşı sorumlu olacak.

* AYM, HSK, Sayıştay, YSK, YÖK ve RTÜK üyelerini TBMM nitelikli çoğunlukla seçecek...

Diğer partiler de bir an evvel diyeceklerini desinler. Bu işin gecikmeye tahammülü yok.

Okunma Sayısı: 3638
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Aysuna

    3.6.2021 17:12:16

    Risale-i Nurları yüz kişi okur,on kişi anlar,bir kişi tatbik eder... İhlas,samimiyet,uhuvvet... "Benim meşrebim,benim yolum,biz iyiyiz,onlar kötü,onların yüzünden..."demeyen ;sadece Allah için yaşayan kullara selâm olsun inşallah...

  • Abdullah Tunç

    3.6.2021 11:57:53

    Sayın Yiğiter,bu alıcıların büyük bir bölümü Risale-i Nur okuyanlardır.Üstadın bütün uyarılarına rağmen siyasal islama destek olu yor,alkışlıyor,avukat gibi savunuyorlar.Burada ciddi bir sorun var. O sorun;Risa le-i Nur'un doğru anlaşılıp, anlaşılmama sorunudur. Ayrca Risale-i Nur'un,içti ma-i ve siyasi ölçülerini hayata tatbik ederken yapılan ciddi hatalardır.Ka naatıma göre bu hatalar dır ki bizi bugünkü kaosa getirmiş.Eğer Nur'un pren sip ve kadelerini siyasi ve içtima-i.hayata dopru uygulasaydık büyük ihti malle bu korkunç sıkıntıla ra maruz kalmazdık.Her ne ise bu hamur çok su götürür..

  • Oğuz Yiğiter

    3.6.2021 09:14:27

    Asırlarca; "gassalın elindeki meyyit" retoriğine teşne ve "ben bilmem ağam bilir" kolaycılığına alışmış, aklını başkasının cebine emaneti seven bir toplumdan, asr-ı saadet modeliyle, Peygamberi bile sorgulayabilen sahabi gibi müdakkik bireylerden oluşan bir toplum meydana getirmeye çalışan bir Üstadın ufkundan bu derece uzak bir zeminde, hâla böyle siyasetçiler alıcı bulabiliyor, acı ama gerçek bu maalesef...

  • Ali ok

    3.6.2021 06:12:26

    Bu hükümete İslami anlayisimla oy verdim elimde utancim ve pişmanlığım kaldı ekonominin hapishaneleri adalet sistemini daha neler demekki benim bildiğim İslamiyet bu değil bende bir yanlışlık olabilir!!!!!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı