"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tesbih meraklıları Gümrük Han’da

06 Şubat 2019, Çarşamba 00:13
Şanlıurfa’da Osmanlı Padişahlarından KanunÎ Sultan Süleyman döneminde yaptırılan tarihÎ “Gümrük Hanı”, farklı illerden gelen tespih meraklıları ve koleksiyonculara ev sahipliği yapıyor.

TarihÎ ve kültürel yapısıyla dikkat çeken şehirlerden Şanlıurfa’da, Osmanlı Padişahlarından Kanunî Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ve günümüzde de canlılığını koruyan tarihî “Gümrük Hanı”, tespih meraklıları ve koleksiyonculara ev sahipliği yapıyor. Müslümanların özellikle namazların ardından duâlara vasıta kıldığı, sabrı geliştirdiğine inanılan tespihin meraklıları, hafta sonları Şanlıurfa’daki tarihî handa buluşuyor. Balıklıgöl Yerleşkesi civarındaki Haşimiye Meydanı’nda yer alan ve 1563’te Urfa Sancakbeyi Halhallı Behram Paşa tarafından inşa edildiği belirtilen Gümrük Hanı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde “Yetmiş Hanı” olarak da biliniyor. Hafta sonları şehirde gelen tespih koleksiyoncuları da birbirinden değerli ürünlerini görücüye çıkarıyor. Tespihçiler, Oltu taşından kehribara, Osmanlı dönemine ait tespihlerden farklı çeşitlere kadar çok sayıda ürünü burada sergiliyor.

‘Kehribar insanı rahatlatır’

Gümrük Hanı’nda baba mesleği olan tespih işini sürdüren Mustafa Karasapan, çocukluğunun bu handa geçtiğini ve babasından miras kalan işini severek sürdürdüğünü söyledi. Yaklaşık 50 yıldır tespih üretimi ve alış verişiyle ilgilendiğini anlatan Karasapan, Osmanlı sıkma, damla kehribar gibi çok değerli tespihlerinin bulunduğunu ifade etti. Adıyaman’dan gelen 62 yaşındaki Ramazan Bozan ise emekli olduktan sonra bu işle ilgilenmeye başladığını ve iki haftada bir Şanlıurfa’ya gelerek, tespih alıp sattığını ifade etti. Daha çok kehribar ürünleri sattığını ve kehribarın insanları rahatlattığına inandığını dile getirdi.

Etiketler: tesbih
Okunma Sayısı: 2490
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı