"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimler duâ eder?

M. Fahri UTKAN
19 Nisan 2021, Pazartesi
RİSALE-İ NUR’DA DUÂ - Hazırlayan: Fahri Utkan

Genel olarak “bütün zihayat mahlûklar, elleri yetişmediği ve iktidarları dairesinde olmayan bütün hâcâtlarını, bütün fıtrî matlaplarını bir nevi duâ bulunan istidad-ı fıtrî ve ihtiyac-ı zarurî dilleriyle isterler.” 1

Zihayat varlıkların akıllı ve tek şuur sahibi olanı elbette insandır. İnsan da duâ eden varlıkların en önde gelenidir.

İşte bunun için, insan, “nihayetsiz acziyle nihayetsiz beliyyâta mâruz ve hadsiz a’dânın hücumuna müptelâ ve nihayetsiz fakrıyla beraber nihayetsiz hâcâta giriftar ve nihayetsiz metâlibe muhtaç olduğundan, vazife-i asliye-i fıtriyesi, imândan sonra duâdır. Duâ ise, esâs-ı ubudiyettir.” 2

Her bir bitki de duâ eder ve duâları genelde kabul görür. Duâları kabul gören bitkiler, büyürler, nebean ederler, gelişirler ve nevilerini dünyanın her yerine yaymak için duâlarına şu şekilde fiilen devam ederler. “Yeryüzünün tarlasında nebâtâtın her bir tâifesi, lisân-ı hal ve istidad diliyle Fâtır-ı Hakîmden suâl ediyorlar, duâ ediyorlar ki, “Yâ Rabbenâ! Bize kuvvet ver ki, yeryüzünün herbir tarafında tâifemizin bayrağını dikmekle, saltanat-ı Rubûbiyetini lisânımızla ilân edelim; ve rûy-i arz mescidinin herbir köşesinde Sana ibâdet etmek için bize tevfîk ver ve meşhergâh-ı arzın her bir tarafında Senin Esmâ-i Hüsnânın nakışlarını, Senin bedî ve antika sanatlarını kendi lisânımızla teşhir etmek için bize bir revac ve seyahate iktidar ver” derler.” 3  Böylece, “Fâtır-ı Hakîm onların mânevî duâlarını kabul edip-ki, bir tâifenin tohumlarına kıldan kanatçıklar verir-her tarafa uçup gidiyorlar, tâifeleri nâmına esmâ-i İlâhiyeyi okutturuyorlar-ekser dikenli nebâtât ve bir kısım sarı çiçeklerin tohumları gibi. Ve bir kısmına da, insana lâzım veya hoşuna gidecek güzel et veriyor, insanı ona hizmetkâr edip her tarafa ekiyor.

Kimler duâ eder ve isterler sorusuna şöyle bir cevap olabilir; “başta âlem-i İslâm, bütün beşer ve bütün zişuur, Cehennemden daha acı ve korkunç olan ademden, hiçlikten, idam-ı ebediden, fena-i mutlaktan kurtulmak için, daimi aşk ve şevkle her zamanda ve cami mahiyetinin bütün kuvvetleriyle, bütün istidadat lisanları ile, bütün duâlar ve ibadetler ve ricalarının dilleriyle.. hayat-ı bakiyeyi..” 4 İsterler.

Dipnotlar:

1- Asa-yı Musa. 29.

2- Sözler. 286.

3- Sözler. 321. 4- Şuâlar. 537. 

Okunma Sayısı: 1366
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sezai MUMCU

    19.4.2021 03:16:43

    Fezkurunî ezkurküm, 2- Bakara 152. Siz beni anın ki ben de sizi anayım. Velezikrullahi ekber, 29- Ankebut 45. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Uzkurullahe zikren kesira, 33- Ahzab 41. Allah'ı çokça zikredin. Vezkurullahe kesiren le'allekum tuflihun 62-Cuma 10. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa (felaha) erersiniz. Ellezîne âmenû ve tatme innu kulûbuhum bizikrillâh, elâ bizikrillâhi tatme innulkulûb 13-Ra'd 28. Onlar inanmışlar, kalbleri Allah'ı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin, kalbler ancak Allah'ı anmakla huzura kavuşur. Feinni karibun ucibu da’veted-dai iza deani. 2- Bakara 186. Ben şüphesiz (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. Ud’unî estecib leküm, 40-Mü’min 60. Bana dua edin, duânıza cevap vereyim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı