"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyalog iyidir, fenâlığa mânidir

M. Latif SALİHOĞLU
14 Mart 2025, Cuma
Aynı fikir ve kanaatte olanlar, birbiriyle müzakere ederler, mütalaada bulunurlar.

Bu hâl onları mutlu eder, huzurlu kılar. Müzakereyi daimî kılmaları ise, yaşadıkları hayatın kalitesini yükselterek güzelleştirir. Bunun aksi hâli ise, aksi istikamete götürür, fenâ neticeler doğurur.

Farklı, hatta zıt fikirde olanlar ise, birbiriyle diyalog kurabilirler. Kuracakları diyalog sayesinde, bazı kaygılardan kurtulabilirler. Dünyalarında büyütmüş oldukları birçok meselenin, aslında o kadar da büyük ve tehlikeli olmadığını anlarlar. Böylelikle, daha güvenli bir hayatı yaşamanın tadına varır, erdemini yaşarlar. Aksi durum, yani daha da zıtlaşmaya yönelmeleri ise, bütün güzellikleri de zıddına inkılâp ettirmiş olurlar. Aradaki güven hissi ortadan kalkmaya başlar. Bu da tarafların huzurunu kaçırır, onları daimî bir kuşku ve tedirginlik içinde bırakır. Zira, zıtlaşmanın derinleşmesi hâlinde, taraflar, başka odaklarla da işbirliği yapma arayışına girecekleri için, zamanla iş çatışmaya döner ve kolayca hâlledilebilicek en basit bir mesele dahi bir bakarsın devâsâ bir krize dönüşüvermiştir.

Demek ki, mümkün olduğunca diyalog yolunu ve iletişim kanallarını açık tutmak, tarafların ve de umumun menfaati icabıdır.

*

Şu sıralar, gerek ülke içinde, gerek bölge genelinde ve gerekse dünya çapında bazı diyalog emareleri, hatta yer yer tabloları görünüyor. 

Büyük resimde görünen ABD-Rusya arasındaki diyalog dünyanın dikkatini çekiyor.

Keza, Türkiye’deki ve Suriye’deki zıtlar arasında gerçekleştirilen diyalog ve görüşme tabloları, neticesi meçhûl olmasına rağmen, söylentisi bile sivil kitleleri memnun ediyor. Zira, kendi maişetini düşünen, işinde-gücünde olan sessiz çoğunluk, çatışmalardan ciddi manada usanmış durumda. Dolayısıyla, zıtlarla iç içe yaşadıkları yerde daimî bir huzur ve güvenin olmasını arzu eder. Bunun sağlanması da, hâliyle zıt fikirde olanların birbiriyle medenîce diyalog kurabilmesi ve aynı masa etrafında görüşebilmesiyle mümkün olabiliyor. Devletin güvenlik birimleri elbette ki vazifesini yapacaktır. Lâkin, dünya genelinde de görülebildiği gibi, toplumdaki nihaî güven, ancak vatandaşlar arasındaki dinî ve etnik husûmetlerin ortadan kaldırılması ve medeniyette terakkî etmeleriyle mümkün olabiliyor.

*

Türkiye coğrafyasındaki gelişmelere baktığımızda, tarih aynasında şunu görmekteyiz:

Türkler ile Kürtlerin en az bin yıla dayanan müşterek tarihi içinde, aralarında din, mezhep ve etnisiteye dayalı herhangi bir çatışma hâli hiç, ama hiç yaşanmadı. Çatışma bir yana, iç sebeplere bağlı herhangi bir ayrışma da yaşanmış değil. Tâ ki, Avrupa’yı kasıp kavuran ve oradan dünyaya yayılan ırkçılığa dayalı milliyetçilik akımları Osmanlı, Balkan ve Ortadoğu coğrafyasına sirayet edinceye kadar.

Bu menfî frengî cereyanın tezâhürleri, 1800’lü yılların sonlarında ve bilhassa 1900’lü yılların başlarında bâriz şekilde içimizde görülmeye başlandı. Bu içtimaî marazın azgınlaşması ise, yeni Türkiye rejiminin ve daha çok Kemalist Türkçülüğün dayatmaları sayesinde mümkün oldu. Bu illetten kurtulmanın çaresi de, kökü ecnebîde olan ırkçılık mânasındaki milliyetçiliği içimizden söküp atma gayretine bağlı. Aksi hâlde, daha çekeceğimiz var demektir.

*

Evet, tarihen sabittir ki, büyük Fransız İhtilâli’nden sonra Batı ve Orta Avrupa'ya, oradan Balkanlar'a, hemen ardından Türkiye topraklarına, dolayısıyla Anadolu coğrafyasına sirayet eden ırkçılık mânâsındaki milliyetçilik cereyanı, bizde Meşrutiyetin ikinci senesinde, yani 1909’da ve öncelikle Turancılığı depreştirerek, bir diğer ifade ile “Türkçülük hareketi”ni tetikleyerek tezahür etti. Bunun zıt istikametindeki Kürtçülük hareketi ise, ondan 9–10 sene kadar sonra (1918), işgal altındaki İstanbul'da ortaya çıktı.

Ümit ve temenni edelim ki, yüzyılı aşkın bir süredir kardeş çatışmasına sebep olup umumun huzurunu kaçıran Avrupa menşeli frenk illetinden milletçe topyekûn bir şekilde kurtulma şansına, imkânına sahip olalım.

Okunma Sayısı: 1368
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Nihat doğan

    14.3.2025 20:24:12

    Çözüm nedir Çözüm Yol gösteriniz Cemaleddin Afgani yi duydunuz mu ?

  • Mehmet Türeli

    14.3.2025 20:14:36

    Yüz yılı aşkın kardeş çatışmasını sonlandırma ancak orta öğretim, üniversite ve camilerde asrın Kuran tefsiri Risale-i Nurun reçetelerin sunmakla mümkün olabilir, Aksi halde sadece temenni ile olamayacağı gibi iki zıt ırkçı zihniyet ve baskıcı idareler ile olması da mümkün değildir.

  • Abdurrahman

    14.3.2025 11:56:00

    "Aynı fikir ve kanaatte olanlar, birbiriyle müzakere ederler, mütalaada bulunurlar." bunu neden yapmıyoruz, birbirimize galiz ifadeler kullanıyoruz. hepimizin hizmetin selameti için tövbe etmemiz gerekir. başta siz değerli yazarlarımız buna öncülük etmeniz gerekir. selamette kalın

  • HASAN DOĞAN

    14.3.2025 10:19:26

    Tabii ki çok haklısınız,lakin bir kısım müzakere ve dialoğa tahammül etmeyip,sadece kendi fikirlerini karşısındakine dikte ettiremediği için onlara dialoğ kanallarını kapatanlara ne demeli peki........

  • Abdullah

    14.3.2025 04:56:29

    Önemli siyasi ve içtima-i bir yazı.Aynı fikirde olanlar arasında.müzakere za ten yapılıyor.Diyaloğa gelince maalesef yeteri kadar yapılamıyor.En çok buna ihtiyaç vardır.Bir asırdan beri değişik konularda ihtilaf ve zıtlıklar toplumu hem gergi ve hem de bezdirdi, huzuru nu kaçırdır.Maddi ve manevi çok zarar verdi,çok şeyler kaybettirdi, çok yaralar açtı.Artık diyalok zamanıdır.Mühasebe zamanıdır.İtidali dem ile,İhtlafları me deni ölçüler içinde ele alma ve konuş ma,enine boyuna müzakere zamanıdır. Taassuptan azada olarak, tam hür bir fikir ve düşünce zemininde meseleri çözme zamanıdır.Toplmnlar ve fevlet ler o noktaya gelmiştir kanaatındayım. Temennimiz diyaloklar neticesinde problerin çözülmesi,ıdırapların sona er mesi, yaraların sarılması ve toyekün milletçe huzur ve emniyete kavuşması dır.Dikkatları bu önemli konuya çeltikle ri için yazarımızı tebrik edşyorum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı