"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur markasının özellikleri (4)

M. Latif SALİHOĞLU
22 Mayıs 2025, Perşembe
Risale-i Nur’dan ilhâmen isimlendirdiğimiz “Nur markası”nın takdire şâyân bir özelliği de, takip etmiş olduğu “ikna metodu”dur.

Evet, Risale-i Nur’a muhatap olan her kim olursa olsun, ya ikna, ya da ilzam olur. Üçüncü bir seçenek yoktur. Karşsında insî, yahut cinnî şeytan dahi olsa, netice değişmez. Çünkü, bu eserler Kur’ân’ın malı, hakikî bir tefsiri ve onun bir mu’cize-i maneviyesidir.

Şahsen kendim de her türlü suale karşı tam ikna olarak Risaleleri kabul ettim. Bu sayede, taklidî ve şüphelere maruz olan imanımı o eserlerdeki ikna edici izahlarla kurtarıp tahkikî hale geldiğine tam kanaat getirdiğim için, Risale-i Nur ve Hz. Bediüzzaman’a yönelik itiraz, sataşma ve karalama çabalarına zerrece değer vermem. Yapılan saldırıların arkasında ya zındıklar, ya münafıklar, ya da millet ve İslâmiyet düşmanlarının bulunduğunu düşünürüm. 

Evet, hiç şüphe yok ki, Risale-i Nur, bütün beşeriyetin her türlü fikrî ve manevî ihtiyacını karşılayacak ve tam tatmin edecek bir mahiyettedir.

AĞIR İTHAMLARA MUKNÎ CEVAPLAR

Risale-i Nur’daki ikna metodu o derece sağlam ve kuvvetlidir ki, şimdiye kadar hiç kimse ve hiçbir cereyan ona galebe çalamamıştır. O derece nezih izahları var ki, elli sene müddetince hiçbir mahkeme onda bir suç unsuru bulamamıştır. İki binden fazla mahmemeden geçtiği halde, bunları tamamı beraetle neticelenmiştir.

Acaba, günümüz dünyasında bu özellikler başka hangi dâvada var?

14. Şua’da yer aldığı üzere, 1948’de Başbakanlığa, Adliye Bakanlığına ve Dahiliye Bakanlığına gönderilen mektubun ortalarında, Üstad Bediüzzaman, o güne kadar yaptığızı hizmetleri ve buna mukabil gördüğü muameleleri hülâsa ettikten sonra, hiç aslı-astarı olmayan yeni bazı suçlama ve ithamlara maruz kaldığını şu sözlerle beyan ediyor:

“Bugüne kadar yüz otuzu bulan risaleler, tamamen ahiret ve iman bahislerine ait olup, siyasetten ve dünyadan kastî olarak bahsetmez. Buna rağmen, birtakım fırsat düşkünlerinin de iştigal mevzuu oldu. Üzerinde tetkikat yapılarak Eskişehir, Kastamonu, Denizli’de tevkif edildim; muhakemeler oldu. Neticede hakikat tecellî etti, adâlet yerini buldu. Fakat, bu düşkünler bir türlü usanmadılar. Bu defa da beni tevkif ederek Afyon’a getirmişlerdir. Mevkufum, isticvab [sorgulama] altındayım. Bana şunları isnad ediyorlar:

1. Sen siyasî bir cemiyet kurmuşsun.

2. Sen rejime aykırı fikirler neşrediyorsun.

3. Siyasî bir gaye peşindesin.”

Üstad Bediüzzaman, kendisine isnad edilen bütün suçlamalara, yine ikna metoduyla cevaplar vererek “kaziye-i muhkeme” sûretinde beraat etmiştir. Nihayet sekiz sene süren ve 1956’da neticelenen “temyiz kararı”nı müteakiben Risale-i Nur Külliyatının matbaalarda basımına başlanmıştır.

BIRAKMAK, CAYMAK, PES ETMEK YOK

Hz. Bediüzzaman vazifeli bir şahsiyet olduğu için, insanlık dışı ne kadar işkence ve bed muamele varsa hemen hepsini gördüğü halde hiç pes etmedi. Hiç “Benden bu kadar” deyip mücadeleyi bırakmadı. Zira, Nur’un bir özelliği de hiç korkmamak ve başa ne gelirse gelsin, bu davadan vazgeçmemektir.

Nitekim, onu ezerek korkutmaya, yahut zehirleyerek yıldırmaya çalışanları dahi titrecek derecede cesaret yüklü şu ifadelerle haykırdı: "Başımdaki saçlarım adedince başlarım bulunsa, her gün biri kesilse zındıkaya teslim-i silâh edip vatan ve millet ve İslâmiyete hıyanet etmem ve hakikat-i Kur’ân'a feda olan bu başı zalimlere eğmem."

Rumuzat-ı Semâniye (29. Mektup) isimli eserde, Bediüzzaman bir adım daha ileri giderek, imandaki cesaretin nihaî sınırını tayin edercesine “ehl-i nifak olan mülhidler”e şu sözlerle nida etti: “Siz vücudumu parça parça yapsanız, yine hakkı söylemeye devam edeceğim. Eğer, imkânım olsa de sesimi duyurabilseydim, şarktan garba kadar herkese şu hakikatleri haykıracaktım: Kur’ân haktır. Furkan'ın dediği doğrudur. Allah'ın kelâmı olan bu kitabın bahsettiği şeylerde şüphe yoktur; tamamı hak ve hakikattır. Keza, Hazret-i Muhammed (asm) Allah'ın Resulüdür. Onda şüphe yoktur. Şeriatı vahy-i İlâhîdir. Allah ise, zulümden münezzeh bir adalet sahibidir."

(Devamı var)

Okunma Sayısı: 1640
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Elvan sağkol

    22.5.2025 15:51:04

    Dünya Muhabbeti ve İstikbali endişe hat safhada olduğu bu zamanda, Nefes aldıran üstada ve gafleti dağıtan yazınıza Binler Hamt ve senalarla Latif abim. Rabbim Hizmetlerde daim etsin Amin.

  • Said Yüksekdağ

    22.5.2025 10:19:20

    Elhamdülillah.. Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Zira elimizde Risale-i Nur gibi her türlü meseleyi hem aklen hem kalben ikna ederek halleden bir şaheser var. Hem de Bediüzzaman gibi korku nedir bilmeyen, kimselere boyun eğmeyen zamanın harikası Üstadımız var. Rabbim bizleri Risale-i Nur dairesinden ayırmasın. Amin.

  • Abdullah

    22.5.2025 10:05:41

    Harika bir yazı serisi.Her Nur okuyucu suna lazım ve elzem şeylerdir.Dünya muhabbetinin herkesi sardığı bu zaman ve zeminde bu hakikatlara ne kadar ihtiyaç var...Tarafgir siyasetin hakim olduğu, akli muhakemenin nor mal işlemediği ve istikameti kaybettiği bir zaman diliminde bu hakikatlara olan ihtiyaç, hava, su ve gıda gibidir. Dört elle sarılmanın ve bu hakikatleri suratla hayata geçirmenin, yaşamanım tam vaktidir.Toplum hayatı bir çeşit bunalımdadır.Manevi hava bozulmuş. Toplumda huzur kalmamış.Bu bozuk havayı değiştirmenin, huzuru temin et menin yolu ve çaresi Risale-i Nur'a dört elle sarılmaktır.İmani ve Kur'ani hizmet lere hız vermektir. Her zamankinden fazla bir gayretin içinde bulunmaktır. Başkada bir çare bulunmuyor.

  • Yağmur Darendeli

    22.5.2025 07:11:58

    Hocam yazı serinizi okuyorum. Allah razı olsun. Yerinde uyarılar, açıklamalar yapmışsınız. Muzdarip olduğum durumlar var ve bu yüzden dersaneye gidip gelme sıklığım azalıyor. Çok sevdiğim gazetemi eskiden iş yerime götürürdüm artık götüremez oldum.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı