"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Artık biraz ‘aşı’rıya kaçmıyor muyuz ?

Mehmet AYNACI
28 Ocak 2022, Cuma
Aşı mevzusunun 1. yıl dönümünde geldiğimiz nokta, ilk başta olduğundan çok farklı değil: bir yanda hâlâ hastalığa inanmayan ve aşı karşıtı olan kısım, diğer yanda ise aşılı olup bütün her şeyin sorumlusu aşısızlar gibi gören kısım.

Yani hâlâ ifrat ve tefrit arası geziniyoruz. Ortalıkta bir hastalık var, yok diyemeyiz, fakat özellikle medyada ve tabiî ki olmazsa olmaz sosyal medyada büyütüldüğü gibi bir derecede mi, o tartışılabilir. Yıllardır hayatımızda olan ‘grip aşısı’ hiç bu kadar gündeme gelmedi…

Çoğu insanın bilmediği, fakat tıpta ve özellikle ilâç yapımında kullanılan mRNA teknolojisi.

Daha iyi anlayabilmek için şu örnek yardımcı olabilir: mRNA aşısı ile vücuda bir protein yani ‘anahtar’ giriyor. Hastalık virüsü yani ‘kilit’ vücuda girdiği zaman, bu anahtar kilidi açıp, bir nev’î ‘etkisiz’ hale getiriyor.

Tabiri caizse ‘dâvetsiz misafiri’ kilitli kapıdan içeriye sokmuyor.

‘Peki aşı olup da hasta olanlara ne denebilir?’ sorusu akıllara gelebilir. Aşı insanları bir hastalığı ağır geçirmekten ve başka birine geçirmekten koruyor.

Buna rağmen neden hasta olunuyor diyebilirsiniz. Tıbbî yönden bakılıp izah edilecek olursa, her insanın vücudu mükemmel bir şekilde yaratılıyor.

Bu yüzden aşı olup da antikor (yani ‘savaşçı’) üretemeyen insanlar var, çünkü herkesin vücudu aynı şekilde ‘cevap vermiyor’, çünkü her şey bir elden, fakat tek örnek olarak yaratılmış.

Bakıldığında grip aşısı olmasına rağmen, dünya genelinde hâlâ sadece gripten ölen milyonlarca insanlar var.

Halk arasında pek ehemmiyet verilip önemsenmeyen bir hastalık.

Peki bir aşı neden önemlidir? 

Hastalıktan koruması için mi yoksa aşı karşıtı olanların dediği haşa ‘ölümsüzleşmek’ için mi?

Tabiî ki hem kendimizi, hem de özellikle etrafımızdakileri korumak için, özellikle hastaları, çocukları ve yaşlıları.

Zaten genel manada da hasta olduğumuzda kendimizi geri çekip dinlenmeliyiz ki, belki bizde hafif geçip, başkasına ölümcül olabilecek bir gribi dahi geçirmemek için. Vebali büyük olabilir. Almanya genelinde şu an bilinen yaklaşık 4 milyon sahte aşı defterleri bulunuyor. Yorumu sizlere bırakıyorum…

Bunlar ölüm korkusundan değil. 

Bedenimiz bizlere Cenab-ı Hak’tan emanet olarak verilmiş. Bizler de ona en iyi şekilde bakmakla görevliyiz. Peki bizim yaratılış gayemizin en önemlisi, imtihanı kazanıp kaybetmek değil mi?

Üstad Bediüzzaman Said Nursî Risale-i Nur’da ‘Ömür sermayesi pek azdır, lüzumlu işler pek çoktur‘ diyor. Maalesef bu zamanda özellikle ‘sosyal medyayı’ çok kullanıp, ‘lüzumlu’ işlere pek vakit ayırmıyoruz. Meselâ en önemli vazifelerimizden biri olan çocuklarımızın eğitimi. Bunların en kötüsü de, özellikle bu ‘aşı’ ve çoğu konularda da herkesin video ve paylaşım yapabildiği sosyal medya platformunda, işin ehli olan kişilerden gelen bilgiyi esas almayıp, sosyal medyadaki çoğu zaman yanlış veya eksik bilgiyi esas alıyoruz. En üzücü olan da bunları derslerimize taşıyıp, tartışma ortamı oluşmasına sebebiyet vermek…

Bunun çözümü ’sosyal medya orucu’ ve bolca okuyup kendini hizmete vermek.

Bediüzzaman Said Nursî Risale-i Nur’da ‘Ecel birdir, tagayyür etmez’ diyor. Yani aşılı veya aşısız, herkesin ölümü bellidir. Hiçbir musîbet boşuna gelmiyor. Rabbim bizleri ahir zaman fitnelerinden koruyup istikametten ayırmasın… 

Amiin..

Musîbeti anlayıp, ondan ders çıkarmayı nasip etsin ve bizleri inşallah en kısa zamanda bu musîbetten kurtarsın… 

Amiiin…

Okunma Sayısı: 1856
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet G.

    1.2.2022 13:41:44

    Değerli Yorum Yazarları, Mehmet Aynacı başka bir bakış açısından aşıyı değerlendirmiş oldu. Elbette tedirginlikler olacaktır, ki bu insanlık olalı ve aşılar çıkalı mevcut. Lakin tüm aşıları aynı kaba koymak tıbbi olarak yalnış olduğu gíbi faydasına binaen de araştırmalar mevcut. Bunu da kabullenmek gerek değilmi? (Ek not: Çin aşısı denenmeden sunuldu. Orada hak verebilirim. Avrupa zaten reddetti etmedi)

  • Mehmet G.

    1.2.2022 13:35:24

    Tebrik ederim başka bir bakış açısını göstertmiş oldunuz

  • Aykan

    28.1.2022 20:43:57

    'Bulut' rümuzlu okurun yorumlarına katılıyorum. Bir de demişssiniz ki: "Aşı insanları bir hastalığı ağır geçirmekten ve başka birine geçirmekten koruyor." Bu ifadenizi tetkik, tahkik ve tashih etmenizi arzu ederim. Bir de "aşı karşıtı olanların dediği haşa ‘ölümsüzleşmek’ için mi?" demişsiniz ki bu 'aşı'yı şüpheyle karşılayanların belirttiğiniz gibi bir iddiasının olduğunu sanmıyorum. Selamlar.

  • Bulut

    28.1.2022 10:53:44

    Bahsettiğiniz gibi sadece iki grup insan yok. Virüs ve hastalığa inanan ama aşı ve tedbirlerde yapılan ciddi yanlışlık var diyen aklı selîm bir grup daha var. Zannedildiği-isimlendirildiği üzere bu insanlar aşı karşıtı da değil ama sorguluyorlar. Çünkü salgın sırasında aşılama yapılmaz diyen doktorlar var. İnfluenza virüsünün aşılama ile bitmeyeceğini bilen insanlar var. Ayrıca bu vebal işi de tepe tepe kullanılıyor. Daha ortada korona diye bir şey yokken bu konuda çoğu insandan titiz davranan ve grip olduğumda kendimi insanlardan olabildiğince uzak tutup dikkat eden biri olarak söylüyorum ki abartıyorlar vebal işini. Korona bitecek ama gribal enfeksiyona bağlı akciğer vb organlarda sıkıntı yaşayıp vefat edecek yüzbinlerce insan yine olacak kıyamete kadar ama medya gözümüze sokmayınca yok sanacağız.

  • Emine yüzer

    28.1.2022 09:57:39

    İnsanlar tevekkülü bırakıp tamamen aşıya güvendiler. Bu da beni çok üzüyor. Aşıyı kurtarıcı olarak kabul ediyorlar. Şu anda çevremde beşinci aştı yaptırmak için gün sayanlar var. Bununla ilgili bir yazı kaleme alırsanız sevinirim.

  • Abdullah Negünekaldım

    28.1.2022 09:18:00

    Koranaya yakalandım 41 gün hastanede yattım o zaman daha asi yoktu hastanden çıktık tan sora aralıklarla 2 çin 2 de alman aşısı oldum özellikle dördüncü aşıdan sonra sırt ağrısı ve zayıflama gibi problemler çıktı 3,4 ay oldu geçmedi zaman la geçermi bilmiyorum çünkü bu hastalık hakkında doktor larda fazla birşey bilmiyorlar hastanede öyle söylemiş lerdi.Hakkımızda hayırlı si.

  • Nurefşan

    28.1.2022 00:27:05

    Madem bu yazıda ifrat ve tefrit ifade ediliyor idi neden aşının olması gerektiğine dair mantık silsilesi sunuluyor.. Aşı karşıtı dedikleriniz bu aşıya karşı (genel anlamda aşıya karşı değil)şüphelerinden dolayı ve şüpheli şeyden kaçarak emanete muhafazaya çalışıyorlardır benim gibi .kim bilir vebal yerine , aşı olunca vebal olacağını düşünüyorlardır bu da böyle bir pencere açsın size !

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı