"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Öncelikli imtihanımız, birbirimizledir

Sebahattin YAŞAR
04 Mayıs 2020, Pazartesi
Belki de kaybettirecek imtihanımız çok uzaklarda değildir. Öyle teçhizatlı düşman taifeleri, vuruşma sahneleri, uzak diyarlar falan olmayacaktır.

Yüksek ideallerle iman ve Kur’ân hizmetleri yaptığımız iman kardeşlerimiz belki de öncelikli imtihanımızdır, kim bilir.

Birlikte on yıllardır hukukumuz oluşmuş, kaderin ortak hizmetlerde buluşturduğu, ihtiyar ve irademiz dışında merhameten imdadımıza gönderilmiş, ebedî arkadaşlarımız olan iman kardeşlerimizle imtihan olmak ve kaybetmek (Allah korusun) hiç yakışık almaz değil mi?

Başkalarına anlattığımız Kur’ânî hakikatlerden kendimizin kaybetmesi acı olmaz mı? Daha düne kadar kahraman ilân ettiğimiz, maharetlerini anlata anlata bitiremediğimiz dâvâ arkadaşımızın, -ayrı düştüğümüz bir meseleden dolayı- gıyabında konuşmak, ölü etini dişlemek bir iman ehline yakışır mı? Nazarımızdaki Haydar Ağa, bugün olmuş Haydo. İhtilâf, imtihanımızdır.

Sa’d b. Ebi Vakkas (ra) ile Halid b. Velid (ra) arasında geçen tartışma sonunda, fitneci birileri gelip Halid b. Velid (ra) aleyhinde Sa’d b. Ebi Vakkas’a (ra) gelip, ileri geri konuşmaya başlar. Sa’d (ra) durumdan ciddî rahatsızlık duyar ve o kişiyi susturur. Ve dilinden sahabe ahlâkını sergileyen şu cümleler dökülür: ‘Kardeşim Halid ile aramızda bir tartışma geçtiği doğrudur. Ama bu aramızdaki bağı koparmaz. İhtilâflarımız dinimizi tehlikeye sokacak boyutlara ulaşmaz’.

İşte ölçü. Maksatta birsek, vesilelerdeki ihtilâf, taklidi ortadan kaldırıp, çeşitliliğe, zenginliğe vesile olduğundan, makbuldür. His ve hevesin beslendiği nefis tahriklerinde zarar dine; kardeşliğe, ihlâsa ve iman hizmetine gelir.

Oysa, birbirini inkâr etmediği, düşmanca duygular taşımadığı, aleyhinde konuşmadığı ve gıybetini etmeyip, ettirmediği sürece meşrû her farklı düşünce, uygulama İslâm’ın da kabulüdür. Bu müsbet ihtilâftır. Çirkin hislere, basit menfaatlere iman kardeşliği hukukumuzu feda etmemeli, ettirmemeliyiz.

Önce en yakından başlayıp, daha çok teşrik-i mesai ettiğimiz iman kardeşlerimizle aramızı düzeltip, yeni veballere düşmeden, helâlleşmeliyiz. Yoksa nefse kolay lokma olmak kaçınılmazdır. Allah korusun.

Okunma Sayısı: 2395
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdulkadir

    4.5.2020 18:56:39

    2) Helalleşme konusu da çok önemlidir;elimizin ve sesimizin ulaştığı herkesle helalleşmek;dâvânın sağlıklı yürütülmesi açısından,çok ama çok önemlidir ve bu konuya özellikle çok dikkat etmemiz lâzım hatta elzemdir.Nur cemaati;ihtilãf ve ayrılıkları asla tasvip etmez ve bu konuda da,Üstadımızın ifadelerine riayet etmek,hepimizin yararına olacaktır.

  • Abdulkadir

    4.5.2020 18:56:31

    1) Bizler kopmaz bir halat ve Nur hakikatlerinin sevdalısı olan,birer Nur neferiyiz.Bizi,Allah'tan başka kimse ayıramaz ve aramıza ihtilâf sokamaz.Küçük çaplı anlaşmazlıklar olabilir talebeler arasında,bu da gayet normal bir durumdur.Ama ciddi bir aykırılık yahut fikir ayrılığı söz konusu olamaz.Olursa eğer,(Allah korusun);davaya ciddi anlamda zarar verebilir.Bundan yalnız ve sadece Rabbimize sığınıyoruz.Siyasi ve sosyal meselerde de;istişare ederken,son derece dikkatli davranmak hepimizin en temel görevidir.Kardeşimizi kırmamaya,onunla her konuda anlaşmaya çalışmaya özen göstermeliyiz.Zaten her konuda aynı düşünmek çoğu zaman mümkün değildir.Ama en azından;orta yol olan vasatı tercih etmek,hepimizin yararına olacaktır.

  • Rüstem garzanlı

    4.5.2020 15:15:41

    Sabahattin hocam, elline sağlık,kalemine kuvvet ..... Üstad"Biz muhabbet fedaileriyiz hüsümete vaktimiz yok." Demiş...Bu düstur bizim için bir yol haritasıdır.. Cemaatimiz 350 milyon (bugün 1.700.000.) İslâm cemaatidir....Tefrikaya asla, ittihat,uhuvvet ve tesanüdü sağlamakla mükellefiz....makaleniz için tebrik ederim.....

  • Abdullah Tunç

    4.5.2020 02:43:24

    Risale-i Nur mesleğine muhalif hare ket edenlere musamaha ile bakılmaz. Üstadımız bakmamış.Hatta çok sert tavır göstermiş.Üstadın haricindeki dini veya siyasi liderlere meyleden,benim seyen, onların cemaatları ve kendile riyle organik bağ kuran Nur okıyucusu Risale-i Nur mesleğine hiyanet ediyor demektir. Böyle davrananlara hoş gö rü ile bakılmaz,musamaha edilmez,bu tiplerle iman Kur'an hizmeti yapılmaz. Bizim mesleğimizde kimsenin şahsi kusurlarıyla uğraşılmaz. Ve uğraşmı yoruz. Ama mesleği tahrip edenlere karşı mücadelemizden de bizi kimse alıkoyamaz.Bu böyle biline...

  • Zekeriyya

    4.5.2020 02:26:33

    Kalemine sağlık güzel kardeşim. Güzel ifade. Rabbim bu imtihanı başaranlardan eylesin. İhlas risalesi ile imtihanı kazananlardan eylesin. İhlas ve uhuvvet risalelerin bir kenara atıp, hissiyle hevesiyle veya başka sebeplerle kardeşiyle yaka paça olup imtihanı kaybetmekten Rabbim muhafaza eylesin.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı