"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rumuzat-ı Semaniye Risalesi nelerden bahsediyor?

Süleyman KÖSMENE
31 Ocak 2024, Çarşamba
Yaşar Bey: “Barla Lahikası 172. Mektubunda adı verilmese de bahsi geçen Rumuzat-ı Semaniye risalesi nelerden bahsediyor? Neden basılmıyor?”

Sekiz Remizli Bir Risale

Rumuzat-ı Semaniye, Yirmi Dokuzuncu Mektubun Sekizinci Meselesi olarak telif edilmiştir. Mektubat’ta yer alan açıklamada şöyle deniyor:

“Rumuzat-ı Semaniye: Sekiz Remizdir, yani sekiz küçük risaledir. Şu remizlerin esası, ilm-i cifrin mühim bir düsturu ve ulûm-u hafiyenin mühim bir anahtarı ve bir kısım esrar-ı gaybiye-i Kur’âniyenin mühim bir miftahı olan tevafuktur. İleride başka bir mecmuada neşredileceğinden buraya derc edilmedi.”1 

Bediüzzaman, Kur’ân harflerinin ne kadar muntazam, esrarlı ve manalı olduğunu Rumuzat-ı Semaniye’de göstermiştir.2  

Bediüzzaman diyor ki: “Bu meş’um zamanda Kur’ân’ın bir temel taşı olan hurufuna hücum ediliyor. Ve onların tebdiline çalışılıyor. Bu risalenin sebeb-i telifi, Kur’ân’ın tercümesi Kur’ân yerinde camilerde okunmak olan dehşetli su-i kasdına karşı bir mukabeledir.”3

Remizler Neler Var?

Rumuzat-ı Semaniye risalesinin nelerden bahsettiğini kısaca arz etmeye çalışalım:

Birinci Remiz: Kur’ân’ın i’câzından ve tevafuklarından bahsediliyor.  

İkinci Remiz: Kenzü’l-Arş duasının feyzinden gelen önemli bir nüktedir. Kur’ân harflerinin tevafuklarından bahseder. 

Üçüncü Remiz: Yine Kenzü’l-Arş duasının feyzinden gelen diğer bir önemli nüktedir. İki kısımdır. 

Birinci Kısım: İlk inen Alak Suresinin harflerinin, diğer surelerle irtibatlı dört letafetinden bahsediyor.

İkinci Kısım: Kur’ân surelerinin tevafuk anahtarı ile açılacak sırlarından ve bu sırlarla gün yüzüne çıkan tarihi vakıalardan bahseder.  

Dördüncü Remiz: Âhir zaman alametlerini şiddetli bir biçimde tahlil eden İnna A’teynâ’nın sırrına dairdir. Başka bir ifadeyle, Kevser Suresinin bir âhirzaman tefsiridir.

Beşinci Remiz: Mühim tevafuklarıyla ehemmiyetli sırları bulunan İza câe nasrullah suresinin esrarına dairdir. 

Altıncı Remiz: İnnâ A’teynâ suresi harflerinin tevafuklarından ve bu harflerin işaret ettiği önemli sırlardan ve keza bu harflerin haber verdiği Şam’ın fethi, Kudüs’ün fethi ve İstanbul’un fethi gibi önemli istikbal hadiselerinden bahseder. 

Kur’ân Harflerine Dikkat Çekiliyor

Yedinci Remiz: Kur’ân’ın harflerinin değiştirilmesine ve Kur’ân yerine tercümesinin ibadet dili olmasına imkân olmadığını ispatlayan ve Kur’ân harflerinin tevafuklarından bahseden üç parça olarak yazılmıştır. 

Birinci Parça: Kur’ân surelerinin kelime ve harf sayılarını cetveller halinde veriyor. 

İkinci Parça: İsm-i celal olan Allah lafzının ve Rab isminin Kur’ân’daki adedi ile ilgili önemli tevafuklar üzerinde durulmuştur. Surelere göre Allah ve Rab isimlerinin sayısı bir cetvelde verilmiştir. 

Gafletle okunsa dahi her bir Kur’ân harfinin en az on sevap verdiğini ispatlıyor. 

Üçüncü Parça: İki kısımdır. 

Birinci Kısım: Haşr-i cismaniyi ispat eden Onuncu Sözün bir Kur’ân mucizesi olarak tevafuklarından bahseder. 

İkinci Kısım: Hazret-i Âdem’den (as) dünyanın sonuna kadar İslam’ın hükümferma olduğu yıl sayısı ve keza dünyanın ömrü Kur’ân ayetlerinin sayısı esas alınarak çıkarılan eyyam-ı şer’iyye ile izah ediliyor. 

Sekizinci Remiz: Kur’ân harflerinde bulunan icaz lem’alarıdır. 

Bu remizde harflerle meydana gelen tevafukun başka bir cephesi nazara veriliyor. İhlâs Suresi, Felak Suresi, Nas Suresi ve Fatiha Suresinin harfleri arasındaki harika tevafuka işaret ediliyor ve bu surelerin tevafuklarla verdiği gaybî haberlere dikkat çekiliyor.

Dipnotlar: 1- Mektubat, s. 521., 2- Sözler, s. 414; Şualar, s. 127, 240, 247, 526, 639,; Asa-yı Musa, s. 77, 83, 115; Kastamonu Lahikası,  s. 80, 100, 194; Emirdağ Lahikası, s. 159; Sikke-i Tasdik-i Gaybi, s. 113, 123, 153; Tarihçe-i Hayat, s. 321., 3- Osmanlıca Nüsha

Okunma Sayısı: 2561
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Osman YİĞİT

    31.1.2024 19:47:15

    İnşaallah, Yeni Asya Neşriyat tarafından yayınlanmak üzere hazırlanıyor. Sabırla ve duayla..

  • Said Yüksekdağ

    31.1.2024 11:07:40

    Bu kıymetli eseri Envar Neşriyat halihazırda neşretmiş durumda. Satış sitesinden temin edilebilir. En kısa zamanda bizim Yeni Asya Neşriyatın da neşretmesini temenni ediyoruz.

  • Mahmut Avcı

    31.1.2024 00:33:19

    En kısa sürede neşriyatımız yayınları arasından bu eserin de yayımlanması duası ile.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı