"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Asya’ya yeni yazarlar yetiştirmek

Abdil YILDIRIM
13 Şubat 2020, Perşembe
Yeni Asya kurulurken, idarecilerinden yazarlarına kadar genç bir kadroya sahipti.

Merhum Nezih Mustafa Polat, gazetenin bütün yükünü taşırken, 24 Ağustos 1970 tarihinde vefat ettiğinde, 29 yaşındaydı. Zübeyir Ağabey’in intisabıyla Mehmet Kutlular Ağabey gazetenin başına geçtiğinde, 33 yaşındaydı. O günkü yazarların da yaş ortalaması her halde otuzu geçmezdi. Yani tamamen gençlerden meydana gelen bir yazar ve yönetim kadrosuna sahip, diri, şevk ve heyecan dolu bir kadro ile yola çıkılmıştı.

Yeni Asya’nın bu genç kadrosu uzun yıllar devam etti. Bir çok genç yetenekler yetişti, yazılarıyla, ve çeşitli birimlerde hizmetleriyle bir destan yazdılar. 

Hep övündüğümüz, “Yeni Asya bir yazar fidanlığıdır” sözü, haklı bir iftihar kaynağımız oldu. Gerçekten de bugün muhafazakâr yayın organlarında yazan yazarların bir çoğu, Yeni Asya’nın rahle-i tedrisinden geçmiştir.  Gazetemizde yazmaya devam eden emektar yazarlarımızın da yine çoğunluğu, Yeni Asya’nın o yıllarda yetiştirdiği kalemlerden meydana gelmektedir. 

Gazete olarak yeni yazarlar yetiştirme konusunda bir takım gayretlerin içinde olduk. Geçtiğimiz yıllarda “Gazetecilik seminerleri” adı altında faaliyetlerde bulunduk. Her seminere gençlerden ve genç hanım kardeşlerimizden onlarca katılım oldu. İçlerinde ümit vaad eden gençler de vardı.

Ama bugünkü şartlar eskisi gibi değil. Eskiden ideolojik saflar daha netti. Gençlerin aidiyetleri daha sağlamdı. Herkes dâvâsını savunmada daha aktif ve heyecanlıydı. 

Eskiden gençler çok kitap okuyorlardı. Bilhassa Nurcu gençlerin çoğunluğu, kitap delisiydi. Biz lise yıllarında, kapağını değiştirdiğimiz Risaleleri okumak için teneffüs aralarını bir fırsat bilirdik. Gazetemizi de okula getirir, her fırsatta okumaya çalışırdık.

Yazı yazmanın bir kuralı, “okumayan yazamaz” şeklindedir. Bugün yazmaya devam eden yazarlarımız, gençliğinde kitap delisi olan kişilerdi. 

Bugün eskiyi geriye getirmek mümkün değildir. Gençleri yeni şartlara göre yönlendirmek, yeni metodlarla motive etmek gerekmektedir. Mahal meşveretlerinde başlamak üzere il ve bölge meşveretlerinde, en sonunda da umumî meşveretlerde bu durumun gündeme alınarak, genç yazarların yetişmesi için neler yapılabilir diye bir beyin fırtınası meydana getirilebilir. 

İkinci ellinci yıla girerken, yeni bir hamle ile, yeni yazarlar yetiştirmek konusunda da adım atılması gerektiğine inanıyorum.

Okunma Sayısı: 2865
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    25.2.2020 07:15:39

    Yeni Genç yazar yetiştirmek için evve la gazeteyi bir cazibe merkezi haline getirmek gerekiyor.Bu da gazeteyi çı karan kadronun,bilhasa yazarların tam bir uyum içinde çalışması,uhuvvet ve muhabbet potasında erimeleri gereki yor. Gazete böyle cazip bir alan olur.Ve bu gençlere yansıyacak. Bu gün dur rım tamamen depişmiş,her türlü bilgiye insanlar anında ulaşabiliyor.Kapalı dev re hayat sona ermiştir. Hiç bir şey gizli kalmıyor. Onun için,açıklığın,şeffaflı ğın hakim olması lazım ve elzemdir.Es kiden iç ihtilaflar,gençlerin mukaveme tini kırmasın diye dışarıya aksettirilmi yordu.Şimdi öyle değil.Sosyal medya, gelişmiş iletişim araçları ile anında in sanlar her şeyden haberdar olabiliyor. Onun için her zamankinden fazla her kesin hayatına,yaşantısına,söz ve hare ketlerine dikkat etmesi gerekiyor.Bilhas sa genç yazar yetiştirecek yazarlarımı zın gençlere hüsnü misal olmaları la zımdır.Bir de geçim tarafıda düşünül melidir...

  • Zübeyir

    13.2.2020 16:25:01

    Önemli bir konuya değinmişsiniz, teşekkür ederiz. Yazar yetiştirmede genç yazarların/adayların ellerinden tutularak bizzat ilgilenilmesi önem taşımaktadır. İkinci husus yazar adaylarıyla ile ona danışmanlık sunacak tecrübeli kalem erbabının irtibatıdır. Yazarların, yazı çalışmasında bulunanların çalışmalarını adaylarla/yazı sahipleriyle diyalog kurmadan "keyfi tasarrufatla" yontarsınız yazı sahiplerini de incitirsiniz.

  • İ.seyda

    13.2.2020 00:25:49

    Evet, bu konu çok önemli. Yeni gelen kuşağın aidiyet hissi değişiyor. Onlar, daha genel bir "dünya değeri"ni savunuyorlar. Şüphesiz bizler de bu değişim ve dönüşümden etklinecegiz. Birşeyler yapmalı, ama nasıl yapmalı? Düşünmeliyiz...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı