"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Trafik cezası alanlar örgütü

Ahmet BATTAL
11 Mayıs 2022, Çarşamba
Bir genç anne telefonda biriyle konuşuyor:

“Ahmet Amca ‘…öcü’ davasından 3 yıl ceza almış. Yargıtay tasdik ederse hapis yatma riski varmış…” 

Beş yaşındaki uyanık oğlu annenin bu konuşmasını duyuyor. Konuşmada adı geçen o Ahmet Amcayı da “iyi” tanıyor ve “iyi biliyor”.

Zaten anne de esnaf emeklisi olan o akraba Amca hakkında iyi duygular besliyor. “Terörist” sıfatını ya da “teröriste yardım ve yataklık etmek” fiilini o Amcaya ve onun gibilere asla ve asla yakıştırmıyor.  

Ama o da genel kaideye uymuş ve “işlemediği suçtan ceza almış” demek yerine “…öcülükten ceza almış” diyerek o kelimeyi “tarif için” kullanıyor. 

Uyanık çocuk annesine soruyor: 

“Ahmet Amcaya ne olmuş anne? Araba sürme cezası mı almış?”

Uyanık evladın uyanık annesi bakıyor ki iş sarpa saracak. İzahı ve cevabı oradan yürütüyor: 

“Evet oğlum devlet onu ‘arabayı hızlı sürdün, bu sefer affettik ama bir daha yaparsan ceza veririz’ diye ikaz etmiş.”

Bu manevranın sebebi belli: 

Anne, her ikisinin de “iyi” bildiği Ahmet Amcanın başına gelenler hakkında, evladına, “o çok iyi insan ama biraz ‘…öcü’ yani bir suç işlemiş, devlet de cezasını vermiş” şeklinde saçma bir açıklama yapamayacağını çok iyi biliyor. 

Buradan ne çıkar?

Şu çıkar:

Büyük bir kitle, devletten ve bu konuda devletten de önde giden bazı dindarlardan “…öcü” damgası yedi. Terör örgütüne üye olmakla yani terörist olmakla suçlandılar. (Bir kısmı daha az kötü durumda. Terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardım ve yataklık etmekle suçlandılar.) 

Kamuoyu bu kişiler hakkında önce bir süre tereddüt etti. “Bilmediğimiz suçları olabilir, devlet öyle diyorsa vardır bir hikmeti” moduna girdi. 

Sonra bu damgalıların sayısı neredeyse her apartmana bir terörist düşecek kadar çoğalıp zulüm ayyuka çıkınca sis dağılmaya başladı. 

Birileri birilerine birileri hakkında “iyi çocuk ama ...öcü” demeye ya da “…öcü ama iyi çocuk” demeye başladı. (Fark önemlidir.)

Böylece bu işin sosyolojisi değişmeye başladı. 

Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin, pazar günkü yazımızda ele aldığımız kararında, “FETÖ’cü” ibaresi ile ilgili olarak, “bu gibi ifadelerin bazı bağlamlarda kullanımları” diyerek bir tasnife başlamış olması da bunu gösteriyor. 

Sosyoloji değişince hukuk da değişir mi? 

Göreceğiz. 

Ama galiba önce siyaset değişmeli.

Gelecek seçimler bu sebeple de önemli. Muhalefetin ve bilhassa altılı masanın bu mevzuda ne dediği ve diyeceği de aynı şekilde…

Okunma Sayısı: 1996
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    11.5.2022 13:00:00

    Guguk, Pirinç ek, sayısal Islam, Devletin bahçesinide unutmadan?!

  • erhan

    11.5.2022 11:37:10

    halk olarak, okumayan, araştırmayan, sorgulamayan bir kafaya sahip olduğumuz müddetçe, ülkede hiç bir şey değişmeyecek. gelen vurur giden vurur, bakın sahte! montaj dedikleri her şeyin gerçek olduğu muhatapları tarafından da kabul edilen bir dönemde bile, bazı kesimler, zalimlere buğz bile etmiyor. bu kadar aileler parçalandı, bu kadar intiharlar oldu, bu kadar sularda aileler yok oldu gitti, sonuç koskoca bir hiç. herkesin kesesinden gitti. yazık çook yazık. işte bu yüzden ülkemiz asla iflah olmuyor, olmayacakta.

  • Kenan

    11.5.2022 03:56:10

    Hukuk,Perinçek, siyaset....4.kelimeyi siz tahmin edersiniz artık

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı