"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

At ve eşek eti nasıl anlaşılır?

14 Şubat 2015, Cumartesi 10:50
Bursa'da son günlerde vatandaşları tedirgin eden at eti iddiaları en çok kasap, şarküteri ve yemek sektörünü etkiledi.

Bursa'da yemek sektöründe verdiği kaliteli hizmetle adından söz ettiren İzgün Bahar Et ve Süt Ürünleri Kalite Güvence Koordinatörü Dursun Tutu, öncelikle et alınırken güvenilir firmanın tercih edilmesi gerektiğini belirterek, "Aksi taktirde hem sağlığımız, hem de paramızı kaybedebiliriz.” uyarısı yaptı.

Daha çok dana ve kuzu gibi körpe hayvan etinin tercih edilmesini tavsiye eden Tutu, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Etler dinlenmiş olmalı, rengi açık kırmızıdan, koyu kırmızıya kadar değişebilir. Fakat mor, kahverengi, siyah, mavimtrak ve yeşile dönmüş etler alınmamalı. Mor renkli etler küspe ile beslenmiş ve yaşlı hayvan etleri olabilir. Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmamalıdır. Pelte gibi etler içine su enjekte edilmiş olabilir. Et üzerinde yapışkan, mukoz bir tabaka olmamalıdır. Et kokusu kendine has olup, yabancı, ağır bir koku hissedilmemeli. Etin üzerinde yağ dokusu ince ve sık olmalı yağ zerrecikleri lezzet demektir. Kıymayı gözünüzün önünde çektirin. Hazır kıymadan uzak durun, çünkü içine sakatat, hindi, tavuk eti ve taşlık katılabilir. Bu tür kıymalar daha parlak, yağsız görünür. Eti dövdürmeyin.”

Hazır et ürünleri alan vatandaşların etiketlere dikkat etmesini isteyen Dursun Tutu, şunları söyledi: “Sucuk, sosis ve salam gibi ürünler bilinen ve güvenilir firma ve markalı olmalı. Etiketleri okunarak dana eti olanlar tercih edilmeli. İşlenmiş et ürünlerinde hile tağşiş daha çoktur. Döner ve kavurma gibi pişmiş ürünlerde de vasıfsız etlerin kullanımı ve renk, tat, kıvam ve koruyucu katkı madde kullanımları konusunda dikkatli olunmalı ve güvenilir firma ve ürünleri tercih edilmeli. Etin içinde mekanik kıymadan, sakatat, hindi ve tavuk etlerine kadar her şey katılmaya müsait ürünlerdir. Hazır et ürünlerde (köfteler, döner, hamburger) soya ve diğer bitkisel bazlı lif ve katkılar yasak olmasına karşın kullanılabiliyor.”

AT VE EŞEK ETİ NASIL ANLAŞILIR?

At ve eşek eti ile domuz etinin nasıl anlaşılacağı konusunda da ipucu veren Dursun Tutu, bu tür etlerin anlaşılması için çoğu zaman laboratuvar incelemesi gerektirdiğine işaret ederken, “At ve eşek etleri renkleri çok koyu, ciğer renginde ve lifli sert etlerdir. At etinin yağı oldukça koyu sarıdır. Tat olarak ayırt edilmesi oldukça güçtür. Domuz etini ayırmak daha kolaydır. Çünkü et rengi pembe beyaz veya açık pembedir ve yağları belirgindir.”

 

Okunma Sayısı: 9579
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı