"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kara kışta Raynaud’s hastalığına dikkat!

31 Aralık 2014, Çarşamba 13:54
Turgut Özal Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Doç. Dr. Necmettin Çolak, kış aylarında soğuğa maruz kalma sonucu oluşan morarma ve hissizliğe neden olan Raynaud’s hastalığına dikkat çekti.

Rahatsızlığın en çok genç ve kadınlarda görüldüğünü ifade eden Çolak, "Hastalık parmaklarda şekil bozuklukları, ciltte ülserler, parmak kangreni yapabilir." dedi. 

Türkiye, soğuk ve karlı havanın etkisine girerken, sıcaklıkların düşmeye başladığı bu günlerde pek farkında olunmayan bir hastalığa dikkat çekildi. Turgut Özal Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nden Doç. Dr. Necmettin Çolak, Raynaud’s hastalığının el ve ayak parmaklarında soğuk veya strese maruz kalma sonucunda soğukluk, bazen morarma ve hissizlik oluşmasına sebep olduğunu belirtti. Çolak, "Küçük arterlerde soğuğa karşı aşırı bir reaksiyon vardır. Cildi besleyen bu arterlerdeki kasılma ile kan dolaşımı azalır ve soğukluk, hissizlik ve bazen de morarma oluşur." diye konuştu. 

"UÇ BÖLGELERİ DE ETKİLİYOR"

Çolak, hastalık, en sık el ve ayak parmaklarını etkilemekle beraber, vücudun diğer uç bölgelerinde, burun, kulak, dudak ve meme uçlarında olabileceğine işaret etti. Hastalığın sebebinin tam bilinmeyeceğini ifade efen Çolak, "El ve ayak damarlarının soğuk ve strese aşırı hassasiyeti vardır. Soğuk ortam atakları tetikler. Soğuk hava, klima havası, elleri soğuk suya tutma, dondurucudan birşey almada ataklar başlayabilir." diye konuştu. Hastalığın Primer ve Sekonder Raynaud’s diye iki türü olduğunu ifade eden Çolak, "Pimerde hastalığın iyi seyirli ve hafif şeklidir. Altta yatan başka bir hastalık yoktur. Tedaviye iyi cevap verir. Sekonder Raynaud’s da ise altta daha ciddi hastalıkarın olduğunu göstergesidir." diye ifade etti. 

"KADINLARDA DAHA SIK"

Hastalığın; özellikle kadınlarda, gençlerde ve soğuk iklimlerde yaşayanlarda görüldüğüne dikkat çeken Çolak, şöyle devam etti: "Hastalık parmaklarda şekil bozuklukları, ciltte ülserler, parmak kangreni yapabilir. Bu durumda parmakların kısmen veya tam olarak kesilmesi gerekebilir. Hastalığın tedavisinde soğuktan korunma, kat kat giyinme, koruyucu yün eldivenler-çoraplar etkili olur. Hastalığın daha şiddetli biçiminde ilaç tedavisi veya cerrahi girişimler gerekebilir. Hastalığın atakları başladığı an sıcak ortama girilmeli, parmakları hareket ettirmeli, el ve ayakları bileklerden hızla sağa-sola çevirmeli, elleri koltuk altına sokmalı, el ve ayakları sıcak değil ılık suya sokmalı."

Etiketler: raynauds, kış, hastalık
Okunma Sayısı: 3612
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı