"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Faizsiz sistem ve bankalar

Ali FERŞADOĞLU
27 Temmuz 2019, Cumartesi
Bir kısım insanlar faizsiz sistemle çalışan katılım bankaları hakkında hüküm verirler. Bunlar ilme değil, kendi düşünce ve kanaatlerine dayanıyor.

Önce Bediüzzaman’ın; Kur’ân’da yasaklanan, faiz ve onunla çalışan bankalarla ilgili tesbitlerine bakalım:

“Ribanın (faizin) kab ve kapıları olan bankaların nev’î beşerin fenası olan gâvurlara ve onların en zalimlerine ve bunların en sefihlerinedir. Âlem-i İslâma zararı mutlaktır (sınırsız ve kesindir); mutlak beşerin refahı nazara alınmaz.” 1

Faizsiz sistemle çalışan finans müesseseleri, bankalara gelince; gerek isimleri, gerekse bazı işlemlerinin faizli bankalara benzemesi yüzünden gayr-i meşrû addediliyor. 

Aslında dikkate alınmayan nokta şu: Faizsiz finans sistemiyle çalışan bankalar, “para” alıp satmıyor, “mal” alıp-satıyor. Yani, alış-veriş, ticaret yapıyor. Para alıp-satmak faiz ve haram; mal alıp-satmak ise ticaret ve helâldir.

Kur’ânî delillerinden birisi mealen şöyledir: Faiz yiyenler, ancak şeytan çarpmış kimse gibi kalkarlar. Bu, onların ‘Alım-satım da faiz gibidir’, demelerindendir. Halbuki Allah alım-satımı helâl, faizi haram kılmıştır.” 2

Evet, sözünü ettiğimiz “faizsiz banka ve finans” kurumları ticaret sistemiyle çalışıyor. Yani, para alıp-satmazlar, satamazlar. Sizin istediğiniz malı satın alırlar ve belli bir kâr koyarak size satarlar. Enflasyon veya taksitte de vade farkı koymak caizdir.

Diğer taraftan, bilgimiz, haberimiz, ıttılaımız olmadan sisteme aykırı iş yapanlar, olabilir; bunlardan biz mesul değiliz. Tıpkı, bir tüccarın “patates, soğanı” faizli kredi ile toptan alıp piyasaya sürmesi gibi…

Tabiî ki, meselenin takva ve fetva boyutları vardır. Şüpheli şeylerden kaçınmak lâzımdır.

“Ne fark eder, onun da adı banka değil mi?” gibi sathî değerlendirmelere gelince: “Tebeddül-ü esmâ ile hakaik tebeddül etmez” denmiştir.” 3

Yani, ismin değişmesiyle hakikat, mahiyet değişmez. Meselâ, demokrasi kelimesi de Yunanca’dır. İslâm literatüründeki karşılığı ”meşrûtiyettir, istişaredir, meclistir, şûrâdır.” Bediüzzaman, “meşrûtiyet-i meşrûa” der.

Banka denince de isme değil, mahiyetine bakmak ve ona göre değerlendirmek gerekir.

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Hutbe-i Şâmiye, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 139. 2- Bakara Sûresi, 275. 3- Bediüzzaman, Divan-ı Harb-i Örfî, s. 40.

Okunma Sayısı: 3648
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Serdar

    28.7.2019 10:17:25

    2) 2. Sorunlu alan şu, alıp satıyormuş işlemi aynı anda gerçekleşiyor. Yani finans kurumu 6 ay önce aldığı evi bana vadeli satmıyor. Aslında aynı anda alıp sattı gösterip bunu faizli bedeli gizlemek için yapmıyor mu? Mesela şu işlemi fıkıh alimleri caiz görmemiş: nakit paraya ihtiyacınız var. Peşin 400 tl vadeli 700 tl. 7 ay vadeli alıp 100 tl ödeyip aynı anda peşin 400 tlden iade ediyorsunuz. Bir anda cebinizde 300 tl nakit oluyor. Bu faiz olarak görülmüş. Finansın yaptığı da bunun tersi değil mi. İki hususa da buradan cevap paylaşırsanız sevinirim.

  • Serdar

    28.7.2019 10:16:39

    Ali bey merhaba yazınızda bazı hatalar olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, 1) finans kurumları gerçekte mal alıp satmıyor. Alıp satıyormuş gibi gözüküyor. Zira bir ev alacağınızda o evi kendi üzerine geçirmiyor. Ev doğrudan satıcıdan size geçiyor. Bu açıdan faizli banka ev için eksik parayı size verdi ve karşılığında faiz aldı. İkinci senaryoda da faizsiz finans kurumu size evi satmış gözüktü yine bir ilave fark aldı. Bu iki senaryo arasında ne fark var? Finans kurumu önce satın alıp bana satmalıki evde bir sorun olursa ben onu sorumlu tutayım. Türkiyede böyle uygunsuz bir işlem var.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı