● “Yaş ve kuru her şey Kitab-ı Mübin’de/Kur’an’da var.”1 deniyor. O zaman neden açıkça medeniyet harikası uçak, uzay aracı ve sair teknolojik harikalardan bahsetmiyor?
● Kur’an’da mealen, “Kıyamet vakti hakkındaki bilgi, ancak Allah’ın katındadır. Yağmuru O yağdırır, rahimlerde olanı O bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez”2 diye geçer. Eski tefsirlerde, “Anne rahmindeki ceninin erkek mi, dişi mi olacağını; yağmurun ne zaman yağacağı bilmediğimiz yazılıdır! Bunun gerçek izahı nedir?
● “Velcibâle evtâadâa”; yâni “Dağları zemininize kazık ve direk yaptım”3 ayetinde ne belağat, mu’cize var?
● Madem doğru, hak tektir, neden dört hak mezhep vardır?
● Namaz kılarken kötü vesvese ve manzaralardan nasıl kurtulacağız?
● Kur’an’da Müslümanlara mealen, “Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaplara iman edin…”4 diye emredilir. “Ey iman edenler iman edin!” ne demektir? Bu nasıl bir imandır?
“Ehl-i hidayet (Müslümanlar olarak), başta peygamberler ve onların başında Fahr-i Âlem Aleyhissalâtü Vesselâm, o kadar inâyet ve rahmet-i İlâhiye ve imdad-ı Sübhâniyeye mazhar oldukları halde, neden çok defa, hizbüşşeytan olan ehl-i dalâlete mağlûp olmuşlar?... Medine münafıklarının dalâlette ısrarları ve hidayete girmemeleri niçindir ve hikmeti nedir?”5
İşte, Risale-i Nur’da, “Her müşkül (tüm problemler) halledilir, her suale cevap verilir.”6 Binlerce direkt cevaplar olduğu gibi, her sualin cevapları verilir. Onun penceresinden bakan her soruyu cevaplandırır. Burada önemli anahtar işlev şudur:
“Bir sene bu risaleleri ve bu dersleri anlayarak ve kabul ederek okuyan, bu zamanın mühim, hakikatli bir âlimi olabilir. Eğer anlamasa da madem Risale-i Nur şakirtlerinin bir şahs-ı mânevîsi var; şüphesiz o şahs-ı mânevî bu zamanın bir âlimidir.”7
Dipnotlar:
1-En’am Suresi, 59.
2-Lokman Suresindeki 34.;
3-Nebe Suresi, 6, 7.;
4-Nisa Suresi, 136.;
5-bknz., Lem’alar, Enst./inter., s. 83.;
6-Tarihçe-i Hayat, s. 10.;
7-Lem’alar, s. 171.