"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal uyum davranışlar

Ali FERŞADOĞLU
14 Temmuz 2021, Çarşamba
Davranışlarımızın temel saikı, düşünce, duygu, inanç/imandır. Ancak, dış faktörlerin, çevrenin de önemli bir payı var. Lâkin, esas tayin edici faktör iç âlemimiz, düşüncelerimiz, duygularımızdır.

Sosyal uyum davranışlarımız temelde uyma, ikna, itaat, özdeşleşme ve benimseme olarak belirir: 

Uyma: Uyma, ferdin, davranışlarını, düşünce ve görüşlerini gerçek veya var kabul edilen bir baskı vasıtasıyla değiştirmesi ve baskı yönüne göre uyum göstermesidir. 

Şöyle de ifâde edebiliriz: Başkası öyle davrandığı için biz de aynı davranışı gösterebiliriz. Yanlış düşünce ve hareketler için de aynı durum söz konusu. Uyma davranışının çeşitli sebepleri vardır. 

Bâzıları şunlardır: 

- Yüz yüze bulunma: İletişim çok daha fazla ve tesirlidir. Cemaatle namaz, bir arada ders, hizmetlerin ferden ferda yürütülmesindeki harika sonuçların alınması gibi. “Göze bakıp, kalbe hitap” diye formule edilmiştir. 

- Kitle/grup/cemaatin büyüklüğü de davranışları etkiler: Meselâ, büyük ve kalabalık caddede yürürken; kişi niçin yürüdüğünü bilmeden onların etkisine kapılır, onlarla yürümeye başlar. 

Bu, şu demektir: 

Grup/cemaat ne kadar büyükse; fertleri uyma davranışına yönlendirme ve etkilemeleri o oranda olur. Çünkü, cemaatin şahs-ı mânevisi daha güçlüdür. 1 Onda olan kuvvet fertte yoktur. 2 

Manevî/psikolojik şu sebebi de ekleyebiliriz:  

Herbir ferdin beden, rûh/duygu ve düşüncelerinin yaydığı dalgalar vardır. 

Ne kadar çok enerji bir araya gelirse; çekim/cazibe veya itme gücü o derecede olur. 

- Grup/cemaatin sözbirliği yapması: Bu da ferdleri uyma davranışını etkiler. 

Bu tecrübelerle sabittir: Bir çok kişi bir şeyi iddia etse; bir ferd; bu iddianın yanlışlığını bile bile, onlara uyarak o iddiaya katılır. Buna kuvve-i mâneviye, şahs-ı mâneviye de denir.  

- Hürmet / saygınlık ve güvenirlik de uyma davranışı üzerinde önemli bir tesiri vardır: Grup/cemaatin itibar ve güvenilirliği nisbetinde ferdlerin de uyma davranışları fazlalaşır.  

Uyma davranışı, gönüllü/isteyerek, ikna olarak, itaat etme, özdeşleşme/aynîleşme, benimseme şeklinde ortaya çıkabilir. 

Okunma Sayısı: 1252
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı