"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Devlete karşı sızmalar sözlü sınavla engellenebilir mi?

Bahtiyar Arslanoğlu
15 Temmuz 2021, Perşembe
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, “kamuda hakkaniyet ve liyakatin olmadığı, yandaşların işe alındığı” iddialarına; “Mülâkat FETÖ, PKK, DHKPC, DEAŞ girmesin diye var. Yazılı sınavda bunları eleyemeyiz” şeklinde cevap veriyor.

Gerçekten de Mustafa Şen’in iddia ettiği gibi mülâkat sızmaları önlemek için gerekli mi?  

Öncelikle mülâkatın hakkıyla yapılabilmesi için objektiflik ve hakkaniyet olması gerekir. Siyasî tarafgirlik, yandaşlık, adam kayırma, yakınlara iltimas olmaması gerekir. Ancak bizim gibi demokrasi ve adalet sisteminin oturmadığı ülkelerde mülâkat; torpil, iltimas, haksızlık ve keyfiliği ifade ediyor maalesef. Gerçekten de ülkemizdeki vatandaşlarımıza bu durumu bir anket ile sorsak (bugün ki siyasî ve sosyal atmosferde) yüzde 90 ve üzerinin söylediklerimizi teyit edeceklerini düşünüyorum. 

Geçmişte mülâkatın ülkemiz üzerindeki etkisine bakacak olursak: Askeriye içerisindeki çeşitli yapılanmaları hatırlayabiliriz. Bu mülâkat sistemi sebebiyle Türkiye hemen hemen her 10 yılda bir askerî darbelerle karşı karşıya kalmış ve maddî manevî ciddî kayıplar yaşamıştır. 

15 Temmuz darbesini ortaya çıkaran süreç de mülâkatlarla ortaya çıkmıştır, şöyle ki; hususan son 20 yılda Türkiye’de çok azınlıkta kalan bir gruba (% 1 civarı) askeriye, emniyet ve yargı gibi devletin kilit noktalarında, hâkimiyet alanlarında % 30-40 (ihraç edilen general, hâkim/savcılar üzerinden tahminen hesaplarsak) civarında bir kadro verilince netice olarak ne büyük zararlar verildiğini gördük ve yaşıyoruz. Bu mazeret ile olağanüstü hal şartlarında adalet/hukuk mekanizması, demokrasi ve ekonomimiz ciddî kayıplar yaşadı ve yaşıyor. 

Herhangi bir sınavda kişi mülâkata girmiş ise onu; babasının, annesinin, kardeşinin veyahut bir yakınındaki olumsuz bir durumdan dolayı işe almamak, hakkına girmek ise ne İslâmiyet ile ne de insanî değerlerle uyuşmaz. 

Liyakatin olmadığı, kişiye hakkının verilmediği bir toplum gelişip, yükselebilir mi? Askerî darbelerden, paralel yapılanmalardan kurtulabilir mi? Tabiî ki hayır… 

Bütün sözlü sınav ve mülâkatlar kaldırılarak kamu kurum ve kuruluşlarında objektif yazılı sınav sistemi bir an önce getirilmelidir.

Okunma Sayısı: 1508
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İsmail Atak Cebecili

    15.7.2021 13:39:29

    Yeniasya’nın Yeni yazarını Tebrikler... Bismillah... Gayet güzel ve özellikle genç işsizler yönünden önemli bir konu. Sözlü veya mülakatın şart olduğu meslekler vardır. Denetim elemanlığı, Kaymakamlık vb.... gibi özel nitelik ve görünüm arananlar. Sözü nakledilen AKP’li Yönetici, basit bir yalanla milleti uyutuyor. Bugün odacı atanırken bile MİT soruşturması yapılıyor, mülakatta adamın niteliği, tehlikeliliği, örgüt üyeliği nasıl anlaşılıyormuş? Alışmışlar yalana, kandırmaya, devam edip gidiyorlar. Borsalar, mafyalar, herşey devrede, bunların derdi hak, hukuk, eşitlik değil. Büyük ihtimalle, mülakatlardan bile para alıyorlardır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı