"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Geleceğin kardeşlerinden olmak

Dr. Dolunay Coşkun
07 Ocak 2019, Pazartesi
“Peygamber Efendimiz (asm) ashabıyla yaptığı bir kabristan ziyaretinde, kabirde yatanlara hitaben şöyle buyurdu: Esselâmünaleyküm! Ey mü’minler diyarının sakinleri, inşallah bir gün biz de size katılacağız dedikten sonra da:

— Kardeşlerimle görüşmeyi çok arzu ediyorum, onları çok özlüyorum, diye iç çekti. Yanında oldukları halde Peygamber Efendimizin (asm) böyle söylemesine bir anlam veremeyen sahabeler şaşkınlıkla, “Ey Allah’ın Resulü, biz senin kardeşlerin değil miyiz?” diye sordular. 

Efendimiz ise: Hayır, aksine siz benim ashabımsınız, dostlarımsınız. Kardeşlerimse benden sonra gelecekler, beni görmedikleri hâlde bana inanacaklar. Ümmetimden en çok sevdiğim topluluk, benden sonra gelip de ailesini ve malını feda etme pahasına beni görmeyi arzulayanlardır. Onları hepinizden önce Kevser Havuzu’nun başına varıp bekleyeceğim” buyurdu.

Kardeş olmak nedir? Resulün kardeşlerim dediği makam nasıl kutsî bir makamdır? Her kıymetli şeyi elde etmek zor olduğu gibi, kardeşliği anlamak, yaşamak ve muhafaza etmekte, elbette kolay olmayacak. Peygamberimizin (asm) bu asırdaki varisi olan Bediüzzaman da kardeşlik üzerinde hassasiyetle duruyor. Kardeşliği meslek haline getirmenin temellerini tesis etmeye çalışıyor. Her mektubunda, kardeşlerim hitabıyla başlıyor “ben sizin bir ders arkadaşınız, bir kardeşinizim “ diyor.

Kardeşlik bu zamanın en ehemmiyetli bir mesleği denilebilir. Tesisi ve muhafazası çok güç, çok çileli. Sabır, tesanüt, metanet ve sadâkat olmazsa olmaz şartları. Uhuvvet de denilen bu kardeşlik yolu bir Haliliye yolu, bir Hıllet yolu. En yakın dost, en fedakâr arkadaş, en güzel takdir edici yoldaş ve en civanmert kardeş olma yolu.

Bu yolun da ihlâs denilen dört aşamalı mühim esasları var.

Birinci adım: Yanlız Rabbini razı etmek, sadece O’nun beğendiğini tercih etmek, yalnız O’nun sevdiklerini yapmak. Yap dediğini yapıp, yapma dediğini yapmama yolunu seçmek.

İkinci adım: Tenkit yok, gıpta damarını tahrik yasak, hepimiz bir vücudun parçalarıyız. Beğenmediğim kaşımı, gözümü çıkarıp atabiliyor muyum? Gözümün biri kör ise, diğer gözümü kullanacağım, elimin biri sakatsa öbür elimi çalıştıracağım. Yapamayanın üzerinde fazilet füruşluk taslamayacağım. Yapabilen yapamayanı saracak, paylaşacak. Gözüm yoksa, gözü olan kardeşimin gözü de benim gibidir diyebilmeliyim. Onun eli, benim elimdir deyip sevinebilmeliyim. “Bu sırrın sırrı şudur ki hakikî ve samimî bir ittifakta her bir fert sair kardeşlerin gözü ile de bakabilir ve kulaklarıyla da işitebilir” cümlesi bunu çok güzel ifade ediyor.

Üçüncü adım: Bir başarı bir kuvvet, bir güç elde edildiyse, sırrı ihlâs, samimiyet ve haktan geldi. Benden, senden, ondan değil. İhlâslı halde, kişilere ne aşırı hayranlık ve ne de fazla minnet etmek var.

Dördüncü adım: Yapılan hizmeti, başarı ve güzelliği takdir etmek. ”Aferin, maşallah, tebrik ederim“ demek var. İşte bu prensipler doğrultusunda kardeşliğin sırrını başarmalıyız. “Tefani” denilen “Fenafil ihvan’’ Makamı’nın sırrını yaşayabildiğimiz zaman, O Resulün (asm) Kevser havuzunun başında beklediği kardeşleri olmaya lâyık olabiliriz.

Duâmız o kardeşler olabilmek inşallah. Selâm ve muhabbetlerimle. 

Okunma Sayısı: 2204
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ALP ÂTÎ

    7.1.2019 11:21:45

    (((-------/--"""Muazzez Üstadımız, “Belki ben de müfsidim. Veya bilmediğim halde ifsad ediyorum. Beni de mihenge vurunuz” diyor""" http://www.yeniasya.com.tr/ali-fersadoglu/ehl-i-dunyanin-silik-sozlerine-dikkat_482894 --/-------))) MİHENKSİZ AHENK MUHAL HAL/AHVAL,... MİHENK; Mukaddes Hitab/Kitab hem Varlık Sebebimiz Efendimiz'in Sünneti olsa gerek,... ÂHÎ; koruyan, kollayan, gözeden, gözü gibi bakan, yaş akıdan, yaşlı yaşlı yaşatmaya yaşayan, MÜTEMADİYEN nasihad eden (muhatab her kim olursa olsun) marufu emreden münkerden men eden HAKİKAT F/ER'İDİR,...

  • ALP ÂTÎ

    7.1.2019 10:30:26

    Hem hatırla(T); "İyiliği Huda'dan Fenalığı Kendinden BİL!!!" DEMEDEDİR Mushaf'ında Mevlamız,... Selâm Olsun HERRŞEYİYLE (eliyle-diliyle-kalbiyle-kalıbıyla, kalemiyle-kelamıyla-kaliyle-ahvaliyle) Ümmülkitab'a hem Siyer'e tabi olana hem her amma her varak'ı/evrak'ı/kütüb'ü Kitab u Hitab'la ELE ALANA,... A Âhî'm Sen D/Âhîm Unutma/Unutturma; "Ya Sen Benim Kulum Değilsin Derse Nic'olur HÂLİM?!!!" demededir Dedem/iz Yunus EMREMİZ,... VesSelâmet,...

  • ALP ÂTÎ

    7.1.2019 10:30:04

    Hem hatırla(T); "İyiliği Huda'dan Fenalığı Kendinden BİL!!!" DEMEDEDİR Mushaf'ında Mevlamız,... Selâm Olsun HERRŞEYİYLE (eliyle-diliyle-kalbiyle-kalıbıyla, kalemiyle-kelamıyla-kaliyle-ahvaliyle) Ümmülkitab'a hem Siyer'e tabi olana hem her amma her varak'ı/evrak'ı/kütüb'ü Kitab u Hitab'la ELE ALANA,... A Âhî'm Sen D/Âhîm Unutma/Unutturma; "Ya Sen Benim Kulum Değilsin Derse Nic'olur HÂLİM?!!!" demededir Dedem/iz Yunus EMREMİZ,... VesSelâmet,...

  • ALP ÂTÎ

    7.1.2019 10:28:50

    Nihayetinde ELBET Nihayet'e erer cümle Bidayet,... Bahtiyar'dır sıfatın hakkın veren her Hemşire hem Birader,... Bakiye Kalan Beka Bulan Payansız Devrana Varan Mesut Ihvan,... Ümmülkitabın üstünde değildir hiçbir varak/evrak/kütüb,... Hevasını İlah edinen ve An'a amel eden'den OL(A)MAZ İNSAN hem İhvan!,... Hayy u Mennan u Vedûd Hüve'yi ve Haris hem Muhteris Heva'yı ve Havalı Hebakâr/İsyankâr/Nisyankâr Heves'i (Enfes Hasım/Azgın hem Sapkın Ene'yi) tanımadan Mizan Geçilemez ve Uçmağ'a VARIL(A)MAZ,... AS(I)R Suresindeki "HUSRANA UĞRAMAYANLARA DAİR" 4 anasır hem Beled Suresindeki "SARP YOKUŞU AŞANLARA DAİR" 6 unsur hem Fetih/29'daki Evsaf değildir safi hatırat bilAKİS HATIRLA HEM HATIRLAT (Yani ikra-idrak-tatbik-tavsiye-telkin-telkin-telkin kim olmayalım lain u melun dilsiz bir SATAN,... Zere kim zira "Din SAMİMİYYETTTİR!" ve "Din Nasihattir!" der sahib-i SALAVAT (SAV),...

  • Ali Galip

    7.1.2019 09:22:22

    Allah Teala razı olsun, çok güzel bir hatırlatma oldu. Bu işin püf noktası neresi. Her ahir zamanda gelen kendini bu topluluk zannediyor. Ama efendimizin söyldiği şu kısmı pek kaale alan yok: " ......Ümmetimden en çok sevdiğim topluluk, benden sonra gelip de ailesini ve malını feda etme pahasına..." Evet, kim onun uğrunda ailesini ve malını feda etmiş? Etmeye hazır? Veya en azından o niyette?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı