"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

80 ülkeye tohum satıyoruz

11 Temmuz 2018, Çarşamba 00:10
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, tarım sektörünün en stratejik girdisi olan tohum ve diğer bitki üretim materyalleri konusunda açıklamalarda bulunarak, “80 ülkeye ihracat yapmaya başladık’’ dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, tarım sektörünün en stratejik girdisi olan tohum ve diğer bitki üretim materyalleri (fide, fidan, süs bitkileri) konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Tohumun gıda zincirinin en önemli halkası olduğunu kaydeden Yılmaz, tohumculuk sektöründe 1925 yılında başlayan çalışmaların 1960’lı yıllara kadar bölgesel bazda sınırlı çabaların ötesine geçemediğini, 1963-1980 yılları arasında kamu ağrılıklı bir tedarik sistemi söz konusu olduğunu kaydetti.

Tohumculuk sektörü Ar-Ge ile Büyüyor

TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, “Buğday, arpa, çeltik, bazı yem bitkileri ve yemeklik baklagillere ait sertifikalı tohumlukların önemli bir kısmı Türkiye’de ıslah edilen çeşitler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Hibrit sebze tohumculuğunda yeterlilik oranımız % 10’dan % 60’a çıkmıştır. Hububatta % 90 seviyelerindedir ve bu oranlar giderek artmaktadır. Yerli tohum şirketlerimiz hibrit sebze, pamuk, ayçiçeği, mısır gibi ürün gruplarında kendi ıslah ettikleri çeşitlerle hem ulusal hem de uluslararası pazarlarda rekabet eder düzeye gelmeye çalışmaktadır’’ ifadelerini kullandı.

Üretim ve İhracat Rakamları

Yılmaz “2002 yılında 145 bin ton olan üretim, 2007 yılında 325 bin ton, üretilen tohumluğun kalitesinin artması her geçen gün sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin etkisi ve özel sektörün gayretleri ile 2010 yılında 497 bin tona yükselmiş, 2017 yılında 1 milyon 50 bin tona yaklaşmıştır. TÜRKTOB bünyesinde görev yapan alt birliklerin görev alanına giren fide, fidan ve süs bitkisi üretimlerinde de büyük artışlar görülmüştür. Söz konusu dönemler içerisinde dış ticaret dengesi de ihracat lehine gelişmeye başlamış, Tohumcular Birliği kurulmadan bir yıl önce 2007 yılında % 38 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2017 yılında % 73’e çıkmış, fide, fidan ve süs bitkileri eklendiğinde bu oran % 92 olmuştur. Türkiye 2017 yılında 80 ülkeye 44 bin ton tohum karşılığı 136 milyon dolarlık ihracat yapmıştır. 40 bin ton tohum karşılığı 185 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Türkiye’de son 15 yılda ihracatını 8 kat arttıran başka sektör yoktur. 80 ülkeye tohum ihraç ediyoruz’’ dedi. 

Sertifikalı Tohum Kazanç Demektir

TÜRKTOB Başkanı Yılmaz ‘’Sertifikalı tohum, kayıt altına alınmış, tarımsal, teknolojik ve morfolojik özellikleri tanımlanmış, çimlenme oranı yüksek, verimin en az % 25, hibrit çeşitlerde % 100 oranında artmasını sağlayan tohum demektir. Sertifikalı tohumluk kullanmak kalite artışı, tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürün ve çiftçimizin ürününü pazarlarda ve borsalarda yüksek fiyatla satması dolayısıyla daha çok kazanması demektir’’ ifadelerini kullandı.

GDO Yok, Hibrit tabiî

Tüketicilere de seslenen TÜRKTOB Başkanı Yılmaz, Türkiye’de bir tane bile genetiği değiştirilmiş (GDO) tohumun toprakla buluşmadığını, tabiî bir yöntem olan hibrit/melez tohum üretiminin GDO ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını ve hibrit tohumlarla üretilen ürünlerin sağlık riski taşımadığı kaydetti. 

Yılmaz “Tohumculuk sektörü ve TÜRKTOB olarak 2023 yılına kadar 1,5 hatta 2 milyon ton sertifikalı tohumu topraklarımızla buluşturmak, ihracatımızın ithalatı değer bazında da geçmesi ve 2023 yılında 500 milyon dolarlık ihracatı yakalamak en büyük hedefimizdir’’ dedi.

Haber: Ömer Güney

Etiketler: tohum, tarım
Okunma Sayısı: 4033
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Toygar

    11.7.2018 09:43:08

    Gariplikler ülkesi burası. Tohum ihraç ederiz, ardından o tohumları ya da başka tohumları yetiştirenlerden ürün satın alır, ithal ederiz. Bu ne biçim ekonomi ve tarım politikası! Anlamak mümkün değil.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı