"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Cimin üzümü'nün fiyatı cep yakıyor

16 Ekim 2015, Cuma 12:08
Erzincan'ın Üzümlü İlçesi'nde yetiştirilen meşhur Cimin üzümü cep yakıyor. Türk Patent Enstitüsü'nden 2001'de coğrafi işaret alan Cimin üzümü, kilosu 5-10 lira arasında satılıyor.

Şehre 17 kilometre uzaklıkta bulunan ve eski adı Cimin olan Üzümlü İlçesi sınırları içerisindeki Keşiş Dağları eteklerinde yetiştirilen siyah renkli Cimin üzümü, yaklaşık 4 bin ailenin geçim kaynağı oldu. Deniz seviyesinden 1250 metre yükseklikte, yaklaşık 8 bin 650 dekar alanda yetişen Cimin üzümü, sofralık çekirdekli üzüm sınıfında yer alıyor. Kendine has eşsiz mayhoş tadı, şeker oranının düşük olması ve sağlık açısından tüketiminde çeşitli yararlar bulunduğu bilinen Cimin üzümü Avrupa'ya da ihraç ediliyor. Endemik meyveler arasında gösterilen Cimin üzümü, büyük kentlerdeki manavlarda kilosu 5-10 lira arasında pazarlanıyor.

İlçede 5 dönümlük üzüm bağı bulunan 57 yaşındaki Sebahattin Başgöl, geçen yıla göre bu yıl üzümdeki kalite ve artışın üreticilerin yüzünü güldürdüğünü bildirdi. Üzümü kilosu 3-4 liradan sattıklarını ifade eden Başgöl, "Yöreye has üzüm tanelerinin üzerindeki kabuğu çok ince bir zar şeklindedir. Bu nedenle ağza alındığı anda üzüm dağılır. Mayhoş ile tatlı arasında çok ince bir noktada, eşsiz bir tada sahiptir. Bir yiyen o tadı bir daha unutmuyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren Cimin üzümü, kansızlık ve karaciğer hastalıkları için ilaç gibidir. Ayrıca şeker oranı düşük olduğu için şeker hastaları tarafından da tüketilmektedir" diye konuştu.

Üzümlü Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Mahmut Karakelle ise bu yılki ürünün geçen yıla oranla daha iyi olduğunu vurguladı. Arazinin kısıtlı olmasından dolayı üzümün belli oranda üretildiğine işaret eden Karakelle, "Cimin üzümünün rekoltesi, bu yıl 6 bin ton civarında oldu. Üzümün kalite ve tadı, şeker oranının düşüklüğü nedeniyle Cimin üzümünün fiyatı hep yüksektir" diye konuştu.

DHA

Okunma Sayısı: 8145
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı